Guantanamo felügyelője lesz Trump belbiztonsági minisztere

2016.12.07. 22:49

Donald Trump John Kelly visszavonult tábornokot jelölte belbiztonsági miniszternek. Kelly elfogadta a felkérést.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felvette a kapcsolatot az Ausztráliában tartózkodó John Kellyvel, aki megerősítette a felkérést, és azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja azt. 

A 66 éves John Kelly tábornok a tengerészgyalogságtól vonult nyugalomba 2016 januárjában. Korábban a Déli Főparancsnokság vezetője volt, és 45 évig tartó katonai karrierje során elsősorban a Dél-Amerikában és a karibi világban végrehajtott amerikai akciókért volt felelős. Tapasztalatai alapján úgy tűnik, tisztában van a tengerentúlról érkező fenyegetésekkel, mind a latin-amerikai kábítószer-kereskedelemmel, mind pedig a terrorizmussal. Ő volt a felelős a guantánamói börtöntelep felügyeletéért is. Erről egy korábbi interjúban azt mondta: „Nincs ott egyetlen ártatlan ember sem.”

Ő lesz a harmadik tábornok, aki a leendő Trump-adminisztrációban szolgál majd. Trump eddig a védelmi tárca élére is tábornokot jelölt, a Veszett Kutyaként emlegetett James Mattis személyében, és nemzetbiztonsági tanácsadójául is magas rangú katonát választott, Michael Flynn altábornagy személyében. Mattis kinevezéséhez a kongresszusnak külön engedélyt kell adnia, az amerikai törvények szerint ugyanis magas rangú katona a visszavonulása utáni hét éven belül nem kerülhet a védelmi minisztérium élére. 

Míg John Kelly jelölését Trump még nem jelentette be, addig a leendő pekingi nagykövet szerdán már el is fogadta a felkérést. 

Az Egyesült Államok Kínában akkreditált következő nagykövete Terry Branstad iowai kormányzó lesz. A 70 éves politikust Kína „régi barátjaként” emlegetik, és amióta egyáltalán szóba került esetleges kinevezése, mindenki a kínai politika szakértőjeként említi.

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán azt nyilatkozta: a kormányzónak „nyilvánvalóan nagy politikai tapasztalata van, nagyon érti Kínát és a kínai népet”. Branstad évek óta személyesen ismeri a jelenlegi kínai elnököt, Hszi Csin-pinget is, akivel még 1985-ben, a kínai politikus iowai látogatásakor találkozott. Branstad akkor töltötte első ciklusát mint Iowa kormányzója, Hszi pedig akkor még csak területi pártvezető volt.