Trump munkaügyi minisztere egy gyorsétterem-lánc vezérigazgatója lesz

2016.12.09. 00:18

Így zajlik az előválasztás

Donald Trump Andy Puzdert, a CKE gyorsétterem-lánc elnök-vezérigazgatóját jelöli munkaügyi miniszternek. Az új elnök a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjének a fosszilis energiaforrások hívét, a 48 éves Scott Pruitt republikánus politikust nevezi ki. Trump hamarosan tárgyal Alan Mulallyvel, a Ford autógyár volt elnök-vezérigazgatójával, aki szintén helyet kaphat a kormányzatban.

Andy Puzder Trump egyik tanácsadója volt a kampány idején. A Fox televízióban néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy szívesen elfogadna miniszteri felkérést.  Puzder a kaliforniai székhelyű CKE Restaurants Holdings elnöke, amely több gyorsétterem-hálózatot fog egybe, így Carl's Jr.-t, a Hardee's-t, a Green Burritót és a Red Burritót.

A környezetvédelmi hivatal (EPA) élére jelölt, oklahomai Scott Pruitt a leköszönő elnök, Barack Obama környezetvédelmi politikájának bírálójaként ismert. A 48 éves Pruitt Oklahoma állam legfőbb ügyészeként ádáz küzdelmet folytatott az (EPA) ellen.  

Sajtóinformációk szerint várhatóan megszünteti a környezetszennyező anyagok kibocsátásának szabályozását, amelyet Obama elnökségének egyik nagy eredményeként tartanak számon. Szakértők szerint ez a szabályozás hozzájárul a globális felmelegedés folyamatának lassításához.

"Az EPA nagyon régóta és ellenőrizetlenül költötte az adófizetők pénzét energiaellenes programra, amellyel ráadásul milliók munkahelyét tette tönkre, és kárt okozott kiváló gazdáinknak a mezőgazdaságban és más vállalatoknak is" - olvasható Trumpnak a Pruitt melletti döntés indoklásában.

Trump rövidesen találkozik Alan Mulallyvel, a Ford autógyár volt elnök-vezérigazgatójával. Ő irányította a cég teljes újjászervezését és megújulását, jelenleg a Google igazgatótanácsának tagja. A találkozó tényéből egyes sajtóorgánumok - így például a Politico is - azt a következtetést vonják le, hogy Mulally helyet kaphat a leendő Trump-kormányzatban, írja az MTI.   • Bérelnék
  • Bankszámla