Az elnöklányból lehet az igazi first lady

GettyImages-578546018
2016.12.10. 00:54

Így zajlik az előválasztás

A 180 centi magas, dekoratív, egykor modellként is dolgozó háromgyerekes üzletasszony, Ivanka Trump, a következő amerikai elnök nagyobbik lánya lehet az első olyan elnökgyerek, akinek komolyabb befolyása van, mint az elnök feleségének. Kiváló ellenpont az apjához képest: kellemes jelenség, sosem emeli fel a hangját, mindig összeszedett, és a liberális elittel is kiválóan megérti magát.

Ivanka Trump gyerekkori szobájának a falát fiúzenekaros matricák, Poison, Mötley Crüe és Bon Jovi poszterek díszítették, legalábbis így látható a Born Rich (Gazdagnak születni) című dokumentumfilmben. Akár teljesen átlagos lányszobának is nevezhetnénk az övét, ha nem lett volna egy felhőkarcoló 68. emeletén lévő gigalakosztályban, pazar manhattani kilátással. Donald Trump és első felesége, Ivana Trump 35 éves lánya, a következő amerikai elnök legnagyobb lánya születésétől kezdve mesés gazdagságban, a figyelem középpontjában és paparazzikkal körülvéve élte az életét.

És ez a figyelem nem volt mindig csillogós, mindössze kilenc éves volt, amikor megjelent egy riporter az iskolai osztályterme előtt és arról érdeklődött, hallott-e már arról, hogy Marla Maples (Trump akkori szeretője, később második felesége) szerint még sosem volt senkivel olyan jó a szex, mint az apjával. Aznap derült ki ugyanis, hogy édesapja megcsalja az édesanyját az említett nővel, a szülei hamarosan el is váltak.

Rövid modell-karrier után dolgozni kezdett a Trump-birodalomban, 15 évesen már az egyik golfpályán vállalt munkát, aztán közgazdasági diplomát szerzett és egyre magasabbra tört. Saját divat- és ékszercéget alapított, és a Trump-birodalom alelnöki pozíciójáig vitte, ahol a cég ingatlanjainak és hoteleinek felügyelete a dolga.

Így talán nem is véletlen, hogy amikor augusztusban egy újságíró arra kérte Donald Trumpot, hogy nevezzen meg olyan nőket, akiket szívesen látna a kabinetjében, akkor egyetlen név jutott eszébe: a nagyobb lányáé, Ivankáé. A nő közel áll az apjához, és többször is nyilatkozta, hogy büszke Trumpként éli az életét. Pedig az apja nem mindig teszi könnyűvé a helyzetét, többször tett bizarr, szexuális tartalmú megjegyzéseket rá. Előfordult, hogy nyilvánosan azt mondta a saját lányára, hogy jó bula, máskor pedig azt, hogy ha nem lenne a lánya, akkor vele járna. Később erre Ivanka azt reagálta, hogy az apja csak viccelt, mert gyakran poénkodik azon, hogy rendszerint nála jóval fiatalabb barátnői és feleségei vannak.

Ivanka Trump népszerűsége abból a képességéből (is) adódik a New York Times szerint, hogy apja nyers stílusával szemben kiváló ellenpont: mindig tapintatos és nyugodt személyiség. Az üzletasszonyról ismerői úgy beszélnek, mint aki intelligens, kedves, soha nem emeli fel a hangját, határozott és fókuszált, kicsit olykor gépszerűen tökéletes, szemben az édesapjával, aki meglehetősen én-központú, hangos és olykor szétszórt, írja a lap

Ivanka Trump visszafogott személyisége, pókerarca egyfajta önvédelmi pozíció is, legalábbis a GQ-nak évekkel ezelőtt azt mondta, hogy celebgyerekként a reflektorfényben felnőve muszáj volt valamilyen szintű keménységet kifejlesztenie. „Ha nem tanultam volna meg ezt a leckét, akkor ma nem lennék elég erős” – fogalmazott.

A 35 éves Ivanka lehet az első elnöklány a modern történelemben, akinek komolyabb közéleti szerepe van, mint a first ladynek. Ugyanis apja jelenlegi felesége, Melania Trump mereven távol tartja magát a politikától, a választás óta mindössze egyetlen tévéinterjút vállalt, a közéleti eseményeket elkerüli és egyelőre még a Fehér Házba sem költözik be.

Elvileg nem politizál, gyakorlatilag mégis

Amikor Ivanka az édesapja megválasztása után összes testvérével interjút adott a CBS 60 minutes nevű műsorának november közepén, azt mondta, hogy elsősorban elnökgyerek marad, nem száll be a politikába, hanem tovább igazgatja a cég ügyeit. Apja elnöki pozíciójával összeférhetetlen a jelentős gazdasági befolyás, így a Trump-birodalmat Donald korábbi bejelentése nyomán a családtagok viszik tovább.

A hivatalos felállás tehát ez, de a gyakorlatban úgy tűnik, Ivanka Trumpnak jelentős politikai hatalma lehet majd, sőt, tulajdonképpen már van is. Nemrég ő is ott ült a fehér kanapén, amikor édesapja először tárgyalt jelentős külföldi vezetővel személyesen. A japán miniszterelnökkel találkoztak.

Utána Trump-kritikusok azonnal jelezték, nem szerencsés, ha a család privát bizniszét felügyelő üzletasszony belefolyik a politikába, pláne, ha azt profitszerzési céllal teszi. Hogy ezzel a szándékkal ült-e be Ivanka a japán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásra, azt nem lehet tudni pontosan. De ahogy arra a New York Times cikke felhívja a figyelmet, a találkozóval egyidőben Tokióban az Ivanka Trump cég képviselői a Sanei nevű divatcégnek mutatták be éppen legnemesebb termékeiket, annak a cégnek, aminek a legnagyobb befektetője a japán állami fejlesztési bank. Ebből a szögből pedig irtó nehéz nem úgy nézni ezt a két eseményt, mintha a család egyik fejőstehenét marketingelték volna egy politikai találkozón, és ez finoman szólva is aggályosnak tekinthető. Ivanka Trump cége ugyanakkor azt nyilatkozta utólag, hogy a japán Saneivel már két éve folynak üzleti tárgyalásaik.

Az üzletasszony tehát máris próbálgatja a határait, hogy mi fér bele abba a szerencsés helyzetbe, hogy egyszerre lett a gazdasági és politikai hatalom szereplője hirtelen. Mindenesetre, már a családi 60 Minutes-interjúban is azt mondta, hogy bizonyos, neki fontos közügyekért – ha nem is hivatalos kormányzati pozícióból – de küzdeni akar, és a CNN december eleji értesülése szerint mégsem marad New York-ban, vagy legalábbis kétlaki életet fog élni, éppen házat keresnek férjével az elnöki hivatalnak is otthont adó Washingtonban.

Már a kampányban is voltak jelei, de az utóbbi egy hónapban még erősebben látszik, hogy saját magát egyfajta hídként pozicionálja a Trump-fób elit és a kormányzat között. Otthonosan mozog az egymástól hermetikusan elzárkózó konzervatív és liberális elitcsoportok között, egyik legjobb barátnője például a Clinton-házaspár egyetlen lánya, Chelsea.

Egy hónappal a választás napja előtt a férjével részt vett Aspenben a „Weekend with Charlie Rose” elnevezésű eseményen, ahol a New York Times szerint a megjelentek kilencven százaléka a Trump-gyűlölő liberális vezetők, Clinton-támogatók és a médiaelit képviselői közül került ki és a vacsorán fellépő komikus konkrétan Donald Trump-viccekkel szórakoztatta a közönséget. A jelenlévők szerint Ivanka kényelmetlenül érezte magát, de személyiségéhez híven állta a szimbolikus ütéseket.

Azonban nem pusztán protokolláris parádé az, amit apja politikai riválisai között csinál, hanem nekik tetsző és fontos ügyeket karol fel. A júliusi jelöltállító gyűlésen például az egyenlő bérezés és a szülési szabadság kérdéseiről beszélt, és ezek mellett különösen fontos neki a klímaváltozás kérdése – azé a jelenségé, amit az apja nemes egyszerűséggel kamunak nevezett. 

A Politico forrása szerint Ivanka Trump éppen azon mesterkedik, hogy kidolgozza, miként használhatja ki az elnökgyerekként rá irányuló figyelmet a neki fontos közügyek minél erőteljesebb tematizálására. A forrás szerint Ivanka Trump már stábot toboroz Washingtonban, akik a neki fontos ügyek mellett lobbiznak, míg ő tisztes távolból irányítja a szálakat. Nemrég a Hillary Clintont nyíltan támogató Leonardo DiCaprióval is leült, akinek szintén a klímaváltozás a dilije, és eszmét cseréltek arról, hogyan lehet megmenteni a Földet a radikális klímaváltozásról.

Az viszont egyelőre nem tiszta, hogy miként fogja a politikai témáit vinni, ha közben a családi vállalkozást is vezetnie kell, és ráadásul a kormányzati és privát üzleti ügyek elkülönítése alapvető fontosságú.  • Tippek
  • Lakáshitel