Putyin barátja lehet az Egyesült Államok külügyminisztere

2016.12.11. 00:13
5 hozzászólás

Nem igyekszik rácáfolni Donald Trump azokra a demokrata vádakra, amelyek szerint a januárban hivatalba lépő republikánus elnök túlzottan szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal. Minden jel arra mutat, hogy az Egyesült Államok következő külügyminisztere nem más lesz, mint az Exxon Mobil olajtársaság 63 éves vezetője, aki nem csak, hogy kolosszális összegű szerződéseket is kötött Oroszországgal az olajkitermelésre, de állami kitüntetést is átvehetett Vlagyimir Putyintól, akivel talán minden amerikainál gyakrabban találkozott. Oroszország sem idegen terep Tillersonnak, elvégre még Borisz Jelcin elnöksége idején az Exxon Mobil oroszországi részlegét vezette.

Rex Tillerson neve nem teljesen váratlanul bukkant fel a poszt kapcsán, a Wall Street Journal már a múlt héten megszellőztette a hírt, amely szombaton az amerikai sajtóban újabb megerősítést kapott, miután Trump aznap másodszor fogadta őt a héten, ami mutatta, hogy Mitt Romney 2012-es republikánus elnökjelölt, Rudolph Giuliani New York korábbi polgármestere és David Petraeus a CIA egykori főnöke a háttérbe szorultak a lehetséges külügyminiszterek sorában.

Tillerson először még kedden találkozott Trumppal – természetesen a Trump-toronyban –, az új elnök állítólag nagyra értékeli nemzetközi szerződések megkötésében való jártasságát – igaz, diplomáciai poszton még nem próbálta ki magát. Üzletiben annál inkább: az Exxon Mobil olajtársaságot elnökként 2004, az igazgatóság elnökeként 2006 óta vezető üzletember 2011-ben stratégiai megállapodást kötött az orosz állami Rosznyefttyel a Kara-tenger sarkvidéki olajmezőinek és a Fekete-tengeren lévő mezők kitermelésére.  Az ügylet értékét 300 milliárd dollárra becsülték.

2012-ben Tillerson Barátság Érdemrendet is átvehetett Putyintól.

Igaz, minderre még jóval az előtt került sor, hogy Ukrajnában polgárháború indult volna és, azelőtt, hogy Oroszország 2014-ben annektálta volna a Krímet. Az ügylet érvényesítését fel is kellett függeszteni az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók miatt.

A Wall Street Journal szerint ellentmondásos, hogy az amerikai munkahelyeket védő, így a protekcionizmust hirdető Trump épp egy olyan embert nevez ki, aki épp a tőke szabad mozgását biztosító globalizációban érdekelt. Szakmai tapasztalatai mellett anyagi értelemben is, elvégre Tillerson Exxon Mobilban birtokolt részvényeinek értéke 151 millió dollárt érnek, és még többet érhetnek, ha az Oroszország elleni szankciókat megszüntetik. Igaz, mindettől a külügyminiszteri poszt elfogadása esetén meg kell válnia. Ugyanezzel a feladattal – csak milliárdos tételben – meg kell birkóznia Trumpnak is, aki messze az eddigi leggazdagabb az amerikai elnökök sorában

Putyinnak egyelőre igazolódhatnak a reményei Trumppal szemben, bár biztosra nem mehet a Kreml a 180 fokos fordulatairól ismert új elnökkel.