Üzleti partnerein keresztül gyakorolhatnak nyomást Trumpra a törökök

2016.12.13. 19:42
3 hozzászólás

A Newsweek amerikai hetilap terjedelmes összefoglalást közölt arról, hogy Donald Trumpnak, az Egyesült Államok következő elnökének üzleti érdekeltségei milyen problémákat okozhatnak az amerikai külpolitikában. Részletesen foglalkoznak azzal, hogy Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan üzleti partnerén keresztül gyakorolhat nyomást Donald Trumpra. Erdogan célja elsősorban az lehet, hogy elérje az amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok kiadatását, őt tartják ugyanis a július puccskísérlet szellemi atyjának

Donald Trump
Donald Trump
Fotó: Mike Segar / Reuters

Ez a bizonyos üzleti partner nem más, mint Mehmet Ali Yalcindag, aki a Dogan Holding tulajdonosának a veje. Ezzel a céggel áll kapcsolatban Trump cége Törökországban és rajtuk keresztül folynak az üzleteik az országban. Kormányközeli török lapok szerint Trump Yalcindagon keresztül üzente meg jókívánságait a török elnöknek, és ezt Trump stábjából sem cáfolta senki, írja a Newsweek.

A lap szerint ezzel azonban elkalkulálhatta magát Trump, a Dogan Holdinggal ugyanis nem felhőtlen a kormány viszonya, hiszen korábban a cég tulajdonában lévő médiacégek elleni bojkottra szólították fel a lakosságot és még egy nagyobb, 2,5 milliárd dolláros különadót is kiszabtak a vállalatra. A Doganan keresztül Trump cégeinek törökországi bevételeit közvetlenül lehet befolyásolni, és úgy tűnik ez már meg is történt. December elején a cég egyik régi dolgozóját, Barbaros Muratoglt azzal vádolták meg, hogy köze volt a puccskísérlethez. Ennek következtében pedig estek a Dogan részvényei.

A Newsweek cikke szerint ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy a Doganan keresztül igyekeznek nyomást gyakorolni Trumpra annak érdekében, hogy bizonyítékok nélkül is kiadja Gülent.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Michael T. Flynn altábornagy, akit azóta Trump kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadójának, a The Hillen néhány héttel ezelőtt publikált egy cikket, amiben kifejtette, hogy a Gülenhez hasonló egyházi vezetők számára nem kellene menedéket nyújtania az Egyesült Államoknak, és ő kiadná a hitszónokot.