Putyin áll a Clinton elleni hekkertámadások mögött

2016.12.15. 07:06

Így zajlik az előválasztás

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is köze volt az amerikai választásokat megelőző hekkertámadásokhoz. Ezt írja az NBC-re hivatkozva az MTI. 

Névtelen hírszerzési források szerint az orosz elnök személyesen döntött arról, hogy a Demokrata Párt szerverein található információkat hogyan használják fel. Az akcióval Putyin

  • elégtételt akart venni a 2011-es oroszországi választásokat még külügyminiszterként élesen bíráló Clintonon,
  • fel akarta hívni a figyelmet az amerikai rendszer korruptságára,
  • meg akarta osztani az USA szövetségeseit. 

A napokban Barack Obama amerikai elnök arra kérte a hírszerzést, hogy végezzenek teljes felülvizsgálatot az elnökválasztás ügyében. Obama rosszindulatú, külföldi beavatkozás ügyében hozta meg döntését. Az elnök belbiztonsági tanácsadója a döntés hátteréről akkor azt mondta: a hekkertámadások ténye nem újdonság, de az idei elnökválasztás során egészen új szintre emelkedhetett.

Mindkét pártot érinti

Bár az oroszokkal összefüggésbe hozott nagy amerikai hekkelések célpontjaként általában a demokratákat szokás emlegetni, csütörtökön egy prominens republikánus politikus, a pártja tavalyi előválasztásán is induló Lindsey Graham szenátor nyilatkozta azt, hogy az ő levelezéséhez is orosz hekkerek fértek hozzá.

Az FBI szólt augusztusban, hogy júniusban meghekkeltek minket

– mondta Graham, aki azt is hozzátette, hogy szerinte ezeket az orosz támadásokat a két pártnak közösen kellene kezelnie. Párttársa, a megválasztott elnök Donald Trump a kampány alatt viszont visszautasította, hogy az oroszok állnának a támadások mögött, a választási győzelme óta pedig még nem nyilatkozott arról, változott-e az álláspontja a témában, és tervez-e válaszlépéseket.