Putyin volt a főgonosz Obama utolsó idei sajtótájékoztatóján

000 J75YV
2016.12.16. 23:39

Így zajlik az előválasztás

42 nap múlva már nem leszek politikus... vagy mennyi is?

A leköszönő elnök utolsó 2016-os sajtótájékoztatóján kicsit nosztalgiázott, ellőtt pár viccet, de összességében nem volt túl vidám. Sok szó volt az elnöksége alatti ellentmondásos ügyekről; a sajtó kérdéseiben és Obama válaszaiban is nagy hangsúlyt kapott az orosz-amerikai ellentét kiéleződése, a hekkertámadások kivizsgálása és a szíriai konfliktus. Obama az elmúlt nyolc év eredményeivel nyitott, és hosszan beszélt a saját személyes felelősségérzetéről is.

Trumppal kapcsolatban sokáig diplomatikus maradt, majd egyszer csak kicsúszott a száján: ha a republikánus politikusok kiállnak egy oroszpárti jelölt mellett és ha a republikánus szavazók inkább támogatnák Putyint, mint egy demokratát, akkor az USA bajban van.

Obama szerint ugyanis az oroszok csak akkor tudják igazán bántani őket, ha elérik, amit most elérni látszanak: egy polarizált, megosztott, a saját értékeit szem elől tévesztett Egyesült Államokat. Egy felmérést is idézett, ami szerint a republikánus szavazók 37 százaléka pozitívan látja Putyint. Azt mondta, ebben a pillanatban tisztán látunk: komolyan oda kell figyelni az amerikai demokrácia változásának jeleire, és újra megerősíteni az intézményekbe, a képviseletbe vetett bizalmat.

A kérdések jelentős része az orosz hekkertámadások és a választás kimenetele közti összefüggéseket feszegette, ezekre az elnök azt válaszolta, hogy mindent a lehető legelfogulatlanabb, legtisztább módon intéztek. Mikor nyáron megérkeztek az első hírek, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság (Democratic National Committee, DNC) emailjeit vélhetőleg orosz kiberbűnözők feltörték, akkor az elsődleges céljuk az volt, hogy teljes körű kivizsgálás induljon a rendőrség részéről, és hogy különösebb interpretáció nélkül továbbadják az amerikaiaknak a hírt. Kétszer is kitért a direkt megfogalmazás elől, hogy szerinte Putyin személyesen rendelte-e el a támadást, de azt azért elmondta: 

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a hekkertámadást az orosz kormányzat felső köreiből kezdeményezték - és ott nem sok minden történik anélkül, hogy Putyin ne tudna róla.

Egy későbbi kérdésre azt is elmondta, hogy amit biztonságosan megoszthatnak a nyomozásból, azt publikussá teszik majd, de nemzetbiztonsági okokból nem ígért sok részletet. Az FBI munkatársait feddhetetlennek állította be, és örömét fejezte ki, hogy a jelenlegi adminisztráció érdekében nem álló nyomozással is megmutatkozott az amerikai demokrácia működése. Fontos része volt az álláspontjának, hogy bár Amerika - részben pont a fejlettsége miatt -  nagyobb felületen támadható, ha kiberháborúra kerülne sor, akkor jó eséllyel nagyobbat tudnának adni, mint amit kaptak.

Közben rosszul lett egy újságíró

A sajtótájékoztató körülbelül felénél szóltak az elnöknek, hogy egy riporter rosszul lett. Pár perc múlva megérkezett a Fehér Ház orvosa, és kikísérték a nőt. Obama a történtek miatt félbeszakította az eseményt.

A leköszönő elnök legkomolyabb aggályait természetesen a szíriai konfliktussal és a jelenleg is zajló aggasztó aleppói eseményekkel kapcsolatban fogalmazta meg. Újra és újra elismételte, az oroszok és az irániak felelőssége nem kérdés,

az Aszad-rezsim támogatásáért civilek és humanitárius munkások ezreinek vére tapad az orosz és az iráni elnök kezéhez.

Rövidtávú célként megfogalmazta a bent rekedt tízezrek kimentését és biztonságos környezetbe menekítését, de nem volt túlzottan optimista ebben sem.

Az elnök több ízben is feddőleg nyilatkozott a médiáról: szerinte mind a kiszivárgott emailek feldolgozásában, mind Hillary Clinton kampányának tudósításában komoly hibákat vétett a média. Obama ezt nem új jelenségnek, hanem több éve tartó folyamatnak látta. Szerinte a közösségi média és kattintásalapú média biztosított termékeny talajt az álhírek és hoaxok számára.

Az elnök és a választott elnök közti átadási időszakról udvariasan beszélt, amire szerinte a még friss "választói fájdalmak" enyhüléséig szükség is van. Kihallható volt a szavaiból, hogy szerinte egyelőre nem szabad messzemenő következtetéseket levonni Donald Trump politikájáról.

Obama szerint Trump még az átmeneti fázisban van: sem nem kampányol, sem nem elnök.

Ezt az átmenetet ígérete szerint minden lehetséges információval és tanáccsal segíteni fogja, bár azt természetesen nem tudhatja biztosan, mit fogad meg mindebből a leendő elnök.

Egy kis bírálat is kiszűrődött abból, ahogy Trump elhíresült tajvani telefonhívásáról beszélt: ő maga ugyan középen foglalt állást a Kína-Tajvan konfliktus status quojának fenntartásával kapcsolatban, de közvetetten arra kérte Trumpot, hogy vértezze fel magát a lehető legtöbb információval, alakítsa ki kabinetjét, mielőtt komoly fordulatokat kezdeményezne az amerikai külpolitikában.

Clinton munkájáról pozitívan nyilatkozott, és megerősítette, hogy nyílt és szabad választások folytak le november 8-án. Viszont kifejtette, személyes kudarcának tekinti, hogy az ő megválasztására összeállt, akár pártokon átívelőnek is nevezhető szavazói támogatást nem tudta továbbörökíteni a demokratáknak. Viszont optimistán beszélt a párt jövőjéről: szerinte lesznek olyan progresszív politikusok, akik a következő ciklusban nem csak szakpolitikai rátermettségükről tesznek majd tanúbizonyságot, de a választók széles körének igényeire tudnak majd reagálni.

 A kérdésre, hogy mennyire érez személyes felelősséget, Obama hosszan, önmarcangolóan felelt:

Megállás nélkül felelősnek érzem magam. Az elnökségem alatt nem volt olyan nap, hogy ne kérdeztem volna meg magamtól: tehettem volna-e még valamit, lehettem volna-e kicsit okosabb, hogy ne szenvedjenek ártatlan emberek?

A sajtókonferenciát is hasonlóan zárta: felvállalta az elmúlt nyolc év hibáit, a sikereket pedig egy óriási csapat közös munkájának tulajdonította. Otthona, Hawaii szokásai szerint kívánt boldog karácsonyt a sajtónak és külön az amerikai katonáknak és családjuknak:  

Mele Kalikimaka!