Obama: Visszavágunk Putyinnak az elnökválasztás meghekkeléséért

2016.12.16. 06:52 Módosítva: 2016.12.16. 06:52

Lépnünk kell, és lépni is fogunk – jelentette ki Barack Obama a közszolgálati NPR rádiónak tegnap, miután a Fehér Ház szóvivője kiterjedt hírszerzési bizonyítékokra hivatkozva nyíltan Moszkvát és közvetlenül Vlagyimir Putyint vádolta a demokrata párt és Hillary Clinton egyik segítőjének meghekkelésével. A Kreml mindent tagad, és a megválasztott republikánus elnök, Donald Trump is nevetségesnek és politikai indíttatásúnak nevezte az állítást – írja a BBC.

Obama az esti órákban nyilatkozott:

Azt hiszem, ha bármelyik külföldi kormány megpróbálja befolyásolni a választásaink tisztaságát, lépnünk kell, és a megfelelő időben és módon lépni is fogunk. Lesz, amiről beszámolunk, és lesz, amiről nem. Putyin tudja, mit gondolok erről, mert elmondtam közvetlenül neki.

A demokrata párt belső levelezéseinek júliusi kiszivárogtatása a Wikileaksnek döntő pillanatban befolyásolta az elnökválasztási kampányt. A CIA arra jutott, hogy Oroszország Trump győzelme érdekében avatkozott be, de a bizonyítékokat nem hozta nyilvánosságra. Trump erre úgy reagált, hogy az orosz beavatkozás kitaláció, amivel a demokraták a vereségüket próbálják takargatni.

GettyImages-629522636
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Trump a kampány során többször is csodálatát fejezte ki Putyin felé, külügyminiszterének pedig azt a Rex Tillersont jelölte, aki olajmágnásként korábban szorosan együttműködött Putyinnal. Trump érthetetlennek nevezte, hogy ha az oroszok hekkeltek, a Fehér Ház miért csak a választás után kezdtek panaszkodni. Obamáék azonban már októberben közvetlenül Moszkvát vádolták a hekkeléssel.

Péntek déltájban a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Washington vagy mutasson bizonyítékokat az orosz érintettségre a hekkelésben, vagy ejtse a témát, mert ez így "illetlenség".