Colleen Bellnek két hét múlva el kell hagynia Magyarországot

2017.01.06. 09:54
25 hozzászólás

A New York Times több diplomatától is úgy értesült, hogy Donald Trump stábja január 20-val távozásra szólította fel az összes olyan amerikai nagykövetet, akit a demokrata kormányzat politikai kinevezettjének tart. A rövid felszólítást még december 23-án küldték ki az amerikai külügy kommunikációs csatornáin.

A lépés a lap által megszólaltatott szakértők szerint azért aggályos, mivel az Egyesült Államok hónapokon keresztül a Szenátus által megerősített nagykövetek nélkül marad olyan partnerországokban, mint Németország, Nagy-Britannia vagy Kanada. A lépés azt is jelenti, hogy heteken belül távoznia kell Colleen Bell budapesti nagykövetnek is, aki Barack Obama egyik fontos adománygyűjtőjeként kapta meg az amerikai diplomaták körében népszerű posztot, és már októberben bejelentette, hogy január 20-án a szokásos protokollnak megfelelően benyújtja lemondását.

Az elnöki átmeneten munkálkodó Donald Trump már sokadjára rúgja fel az évtizedes politikai szokásjogot, mely a politikai érdemeik miatt kinevezett nagykövetek esetében azt írja elő, hogy több hetes – iskolás gyerekekkel rendelkezők számára több hónapos – átmeneti időt kell számukra biztosítani.

A volt nagyköveteket tömörítő Amerikai Diplomáciai Akadémia elnöke szerint azzal semmi baj nincs, hogy a politikai kinevezettek mandátumuk végeztével távoznak,

de én nem emlékszem olyan esetre, amikor már januárban lehullt a nyaktiló, és elhangzott a „Gyerünk, mindenki kifelé a medencéből!”

A Trump-adminisztráció egyik név nélkül nyilatkozó tagja szerint a bekeményítésben semmi rossz szándék nem vezérelte őket, egyszerűen csak határidőt akartak szabni a politikai kinevezetteknek a távozásra (a karrierdiplomatákat az elnöki adminisztráció változásával sem szokták elmozdítani, és Trumpék sem adták jelét annak, hogy ők másként cselekszenek).

Bell: Elutazom Budapestről

Colleen Bell az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán jelentette be a távozását:

Fontos hírt szeretnék ma megosztani veletek. Január 20-án, amerikai nagyköveti megbízatásom végeztével, elutazom Budapestről. 

Azt írta, hiányozni fog az itteni munkája, de tovább dolgozik majd a két ország közötti kapcsolatok erősítésén.