A CIA már biztos abban, hogy Putyin rendelte el a demokrata párt elleni hekkertámadásokat

2017.01.06. 12:48
8 hozzászólás

A CIA azonosította azokat az orosz kormányzati figurákat, akik a Demokrata Párttól és vezető demokrata tanácsadóktól elcsent adatokat kiszivárogtatták a WikiLeaks-nek – állították a Reutersnek név nélkül nyilatkozó amerikai titkosszolgálati vezetők egy friss jelentésre hivatkozva. A jelentés – melynek tartalmát csütörtökön ismertették Obama elnökkel, pénteken pedig Trumppal - már egyértelműen megnevezi Vlagyimir Putyint, mint akinek tudtával, sőt utasítására történet a Hillary Clintonra nézve kellemetlen információk szivárogtatása.

Ahogy az egyik nyilatkozó fogalmazott:

Októberre világossá vált, hogy az oroszok támogatták Trump kampányát.

Hogy miből vált világossá?

  • Az amerikaiak nyomon tudták követni az adatokat az orosz katonai hírszerzésig és Putyin legbelsőbb tanácsadó köréig
  • A hekkelés módszerei és a felhasznált malware-programok ugyanolyanok voltak, mint amilyeneket orosz hekkerek Európában már használtak
  • Felmerült az a közvetett bizonyíték is, hogy a kampányhajrára a WikiLeaks már kizárólag demokratákat támadó infókat hozott nyilvánosságra.

Julian Assange, a WikiLeaks ecuadori nagykövetségen éldegélő alapítója korábban kategorikusan tagadta azt, hogy az orosz kormánytól kapta volna azokat az emaileket, melyeket azután Trump stábja a kampányban munícióként használt fel. Igaz, korábban meg azt állította, hogy ő nem tudja, honnan szivárogtatnak a WikiLeaksre. Donald Trump eddig dühösen vetette el a titkoszolgálatok korábbi jelentéseit, de azonnal kijelentette, hogy hisz Assange-nak. Oroszország természetesen tagadta azt, hogy ő állt volna a hekkertámadások mögött.

A jelentés elkészítésében nem vett részt mind a 17 amerikai titkosszolgálat, és több kérdés még mindig nem lezárt. Az anyag egy titkosított információktól megtisztított változatát pénteken fogják a nyilvánosság elé tárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!