Trump: Hülye, aki nem akar jóban lenni az oroszokkal

2017.01.07. 18:02

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkosítás alól feloldott anyagaiból pénteken kiderült, hogy Vlagyimir Putyin utasítására az oroszok hekkertámadásokkal próbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást és csökkenteni a demokrata párti Hillary Clinton győzelmi esélyeit. A megválasztott elnök, Donald Trump szombaton kedvenc nyilvános fórumán, a Twitteren reagált a történésekre, és mint kiderült, szerinte nem az oroszokkal van a baj.

Trump tweetjeiből kiderült, hogy szerinte

  • csak a hülye emberek, a bolondok gondolják úgy, hogy rossz dolog jóban lenni Oroszországgal;
  • csak azért van ügy a Demokrata Párt meghekkeléséből, mert a demokraták "olyan nagy vereséget szenvedtek, hogy az már teljesen ciki nekik";
  • és eleve a demokraták felelőssége, hogy hagyták meghekkeltetni magukat;
  • ha pedig ő lesz az elnök, az oroszok sokkal jobban fogják tisztelni az Egyesült Államokat, mint most.

Trump azt is hangoztatta, hogy az oroszok magát a voksolást közvetlenül nem hekkelték meg, azaz az elektronikus szavazógépeket nem érte támadás. Bár ezt a hírszerzés sem állította, csak azt, hogy az oroszok feltörték a demokraták szervereit, és az onnan megszerzett információkat közvetítőkön, például a WikiLeaks-en és más hasonló oldalakon keresztül arra használták fel, hogy Trumpot támogassák a kampányban.

A republikánus politikusról már a kampány során is sokszor felmerült, hogy látszólag túl közel áll az orosz elnökhöz és túl engedékeny hangnemet üt meg Vlagyimir Putyinnal és országával szemben. Most is azt hangoztatta, hogy pont elég baja van már a világnak, nincs szükség újabb galibára az oroszokkal. Ehelyett együtt kellene dolgozni a világ problémáinak megoldásán. 

Amely problémák között látszólag Trump szerint nem szerepel az, hogyha egy külföldi hatalom megpróbálja meghekkelni az Egyesült Államok elnökválasztását.

Ezen kesergett az ABC tévécsatornának Barack Obama leköszönő elnök is: szerinte "egyes republikánusok, megmondóemberek vagy tévés személyiségek látszólag nagyobb bizalommal viseltetnek Vlagyimir Putyin iránt, mint amerikai polgártársaikkal szemben, csak azért, mert az említett polgártársaik demokraták".

Amikor arról kérdezték, hogy Trump is ezen republikánusok között van-e, Obama kitérő választ adott, és azt hangsúlyozta, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk Putyinnal szemben.

Oroszország egyelőre nem kommentálta az amerikai hírszerzés jelentését, de korábban Putyinék tagadták, hogy közük lenne a dologhoz. Az orosz állami média pedig azt hangoztatta a jelentéssel kapcsolatban, hogy nincs bizonyíték az abban szereplő állításokra, és a hírszerzés csak Trump legitimációját próbálja aláásni, írja a BBC. Putyin korábban Trumpról azt mondta, "okos embernek" tartja, aki "gyorsan meg fogja érteni, hogy milyen felelősséggel jár új feladata" az Egyesült Államok élén.

Mindazonáltal az új amerikai kormány oroszbarátságának valamelyest ellentmondani látszik, hogy Donald Trump szombaton a korábbi indianai szenátort, Dan Coatst nevezte ki nemzeti hírszerzési igazgatójának. Coats korábban a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt, és annak idején a Krím félsziget orosz megszállásának egyik legélesebb ellenzőjének számított. Emiatt pedig az oroszok 2014-ben több másik amerikai politikussal egyetemben beutazási tiltólistára tették, tehát nem engedik be országukba.

Emellett Coats a kampányban Trumpot is többször bírálta, például a muszlimok belépési tilalmára vonatkozó ígéretét és a nők elleni becsmérlő kijelentéseit ellen is felszólalt. Egyes kommentárok szerint Coats egyébként valójában nem is Trump embere, hanem az indianai kormányzóból lett alelnök, Mike Pence hozta a kormányba mint jó ismerősét.