Obama: Amerika jobb és erősebb lett

063 631439478
2017.01.11. 08:28 Módosítva: 2017.01.11. 08:33

„Amerika szinte minden tekintetben jobb és erősebb hely lett" – mondta Barack Obama utolsó elnöki beszédében, amit Chicagóban tartott 18 ezer támogatója előtt. A BBC szerint a leköszönő politikus nagyrészt pozitív üzenetekre koncentráló, emelkedett búcsúbeszédet tartott.

Chicagóban tartotta győzelmi beszédét 2008-ban, majd 2012-ben is, most pedig ezzel a helyszínválasztással bezárult a kör. Az érzelmekkel teli beszéd alatt a tömegből többször is felhangzott a „még négy évet" kórus, de ezt Obama mosolyogva intette le.

Obama az eredményei között említette a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az Obamacare-t, a melegházasságot, a diplomáciai kapcsolatok felvételét Kubával és Oszama bin Laden likvidálását. A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát is kiemelte. Viszont hozzátette, hogy az utóbbi években elért fejlődés ellenére sem növekszik annyira a gazdaság, hogy a középosztály gyarapodhasson.

Nyolcévnyi elnöksége után három veszélyt lát az amerikai demokráciára nézve:

  • a gazdasági egyenlőtlenségeket
  • a faji megkülönböztetést
  • ha a társadalom egyes csoportjaiban a vélemények nem az általános tényeken alapulnak

Szerinte a nézetkülönbségek ellenére össze kell fogniuk az amerikaiaknak. Arra kérte a különböző társadalmi státuszú amerikaiakat, hogy próbálják beleképzelni magukat a másik helyzetébe. „Figyelnünk kell a másikra, meg kell hallgatnunk másokat" – mondta.

Arról is beszélt, hogy többet kell tenni a faji megkülönböztetés ellen, amit nem lehet csak törvényekkel elérni, az embereknek belül kell megváltozniuk. Mint mondta, minden kisebbség megérdemli, hogy egyenlően tiszteljék, és külön kiemelte, hogy elutasítja a muszlim amerikaiak diszkriminációját.

Azt mondta, hogy nyolcévnyi elnöksége után is hisz a változás erejében.

Azt kérem, hogy higgyetek. Nem az én képességemben, hogy változást tudok hozni, hanem a tiétekben

– mondta. Hozzátette, hogy azok miatt a fiatalok miatt optimistább az ország jövőjét illetően, mint ciklusa elején volt, akik hisznek a tisztességes, befogadó Amerikában.

Obama ugyan jövő pénteken beiktatandó utódját, Donald Trumpot nem említette nevén, de többször is neki szólhatott ki, például amikor azt mondta, hogy a haladás sokszor egy visszalépéssel valósul meg. Arról is beszélt, hogy a demokrácia csorbulhat, ha engednek a félelemnek. „A demokráciának szüksége van rátok" – üzente.

Obama megköszönte feleségének, Michelle-nek, és lányainak, Maliának és Sashának az elmúlt nyolc évben hozott áldozatokat. „Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem" – mondta aztán a választóinak és támogatóinak is köszönetet mondva.

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. „Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből" – idézte az MTI szerint Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Obama végül azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés volt az amerikai népet szolgálni, és volt elnökként, egyszerű állampolgárként továbbra is értük fog dolgozni.

Igen, meg tudjuk tenni

– búcsúzott.