Trump embere plagizálta a doktoriját

2017.01.13. 11:42
2 hozzászólás

Összesen több ezer szónyi részletet plagizált a doktori disszertációjában Monica Crowley, akinek fontos nemzetbiztonsági kommunikációs szerepet szán az egy hét múlva hivatalba lépő Donald Trump amerikai elnök – írja a CNN.

Crowley 2000-ben írta a disszertációját a rangos Columbia Egyetemen. A dolgozat hétfőn került a figyelem középpontjába, amikor a Politico megírta, hogy több mint egy tucat plagizáló részt találtak benne. Ezt vitte tovább a CNN nyomozása, amely közel negyven problémás részletet talált. A plagizált szövegek között akadémiai tanulmányok, Henry Kissinger írásai és az AP hírügynökség anyagai is azonosíthatók. Maguk a szövegek máshol megjelennek a disszertáción belül, de az adott szövegrészek nem hivatkoznak rájuk.

Nincs jó éve eddig Crowleynak, alig egy hete szintén a CNN írta meg, hogy a 2012-ben megjelent, What The (Bleep) Just Happened (Mi a [sípolás] történt) című könyve is hemzseg a lopott részletektől, abban több mint ötven ilyen részletet találtak. A könyvet kiadó HarperCollins be is jelentette, hogy felfüggesztik az eladását, amíg a szerző át nem dolgozza.

Nem ez az első eset

Korábban is érték már hasonló vádak Crowley-t. Még 1999-ben írta meg a New York Times, hogy egy olvasó kiszúrta: a nő egy Wall Street Journalben megjelent cikke gyanúsan emlékeztet egy 1988-as írásra, amely a Commentary nevű neokonzervatív magazinban jelent meg.

A mostani vádakra egyelőre se maga Crowley, se a Trump-csapat nem reagált. A Columbia Egyetem csak annyit közölt, hogy bizalmasan kezelik a belső vizsgálataikat, úgyhogy azt se árulják el, ha ilyesmi folyamatban van.

Crowley jobboldali politikai újságíró, a Washington Times online véleményrovatának szerkesztője, de rendszeresen megfordul a Fox News tévéadón is, emellett a Council on Foreign Relations nevű külpolitikai think tank tagja. A Trump-csapat decemberben jelentette be, hogy Crowley-t jelölik a Nemzeti Biztonsági Tanács stratégiai kommunikációs igazgatójának.

A 16 év után újra elővett disszertáció egyébként Truman és Nixon elnökök Kína-politikájáról szól, ami a Trump-adminisztráció külpolitikájában is az egyik központi elemnek ígérkezik. A kijelöléskor méltatták is Crowley-t a tudományos teljesítménye kapcsán.

A CNN ki is gyűjtötte a forrásmegjelölés nélkül, szinte vagy teljesen szó szerint átvett részleteket, ide kattintva lehet szemezgetni.