Trump már az első napokban nagy döntésekre készül

GettyImages-511951396 master
2017.01.20. 11:02

Így zajlik az előválasztás

Lesz majd néhány jó kis aláírás hétfőn. És kedden és szerdán és csütörtökön és pénteken. Aztán a következő héten is

– lengette be beiktatása utánra Donald Trump még a múlt szerdán tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte első munkanapján jó sok mindent kell elnökként aláírnia, a toll ki se esik majd a kezéből, annyi dolga lesz.

Ugyan Trumpot már pénteken beiktatják az Egyesült Államok 45. elnökének, és be is költözik a Fehér Házba, de a sajtótájékoztatón és azóta a londoni Timesnak adott interjújában is még azt mondta, hogy első teljes értékű munkanapjának a következő hétfőt tartja, mert „így az aláírások nem fognak összecsúszni a beiktatási ünnepségekkel”. A közösségi médiában el is indult a viccelődés, hogy Trump iskolai megnyitóként kezeli a pénteki napot: beiratkozik, de még pihen egy hétvégét az igazi munka előtt.

Csütörtökön viszont már azt mondta, hogy pénteken rögtön a beiktatási beszéde után aláír néhány nagyon fontos dokumentumot, hogy beindítsa a dolgokat. Azt viszont a sajtószóvivője még nem tudta megmondani, hogy melyik elnöki rendeleteket veszik előre péntekre, és mik maradnak majd a terveik közül hétfőre, és a jövő hétre.

Trump beiktatásával a leköszönő Barack Obama elnöki örökségének lebontása is megkezdődik. Ehhez azért nyúlhat hozzá olyan könnyen, mert Obama alatt a demokraták már két év után elveszítették a képviselőházi többségüket, a legutóbbi félidős választáson, 2014-ben pedig már a szenátus is a republikánusok kezébe került. Így Obama elnöki működésének egy jelentős része elnöki rendeleteken és határozatokon nyugszik, amik visszacsinálásához nincs szükség bonyolult kongresszusi folyamatokra.

Ez azt jelenti, hogy egyes rendeleteket vagy iránymutatásokat egy tollvonással el lehet törölni, más döntésekhez azonban így is hónapok, vagy még több időre is szükség lesz majd. Viszont Trump tényleg számos esetben beindíthatja a folyamatokat a maga választotta első napján, habár sok esetben szembesülnie kell majd azzal is, hogy a kongresszusban van bizottsági munka, obstrukciók, és még totális republikánus többség mellett is belassulhatnak folyamatok.

Trump kampányának egyik fontos visszatérő témája volt, hogy miket fog majd megtenni már az első napon, ezt gyűjtöttük most össze, elég sűrű napja lesz, vagy napjai lesznek, ha mindenbe bele akar vágni:

 • Az első intézkedés, amit elnökként meghoz, „az erős határok" létrehozására vonatkozik majd. Trump azt ígérte, hogy bemutatja azt a javaslatot, aminek mentén elkezdik megépíteni a mexikói határra tervezett falát. Ennek a költségvetési fedezetéről azt mondta, hogy ugyan várhatna egy-másfél évet a tárgyalásokra Mexikóval, de inkább azonnal hozzálátna az építkezéshez, és majd utólag fizettetné ki az egészet a kézzel-lábbal tiltakozó alsó szomszéddal.
 • „Az első napon, az első órában ezek az emberek eltűnnek" – mondta még augusztusban egy arizonai kampányrendezvényen azokról az illegális bevándorlókról, akik már összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Trump szerint több mint kétmillióan vannak, ha pedig országuk nem akarná visszafogadni őket, akkor a vízumkiadás felfüggesztésével is fenyegetett.
 • Már az első órákban felfüggesztené azt a kormányzati programot, amivel 2016-ban 12 ezer szíriai menekült érkezett az USA-ba. Ezzel párhuzamosan azt is belengette, hogy szigoríthatja a beutazást azokból a régiókból, amit veszélyesnek ítélnek meg.
 • Arra is utalt, hogy már első nap leállítaná azokat a programokat, amelyek az illegálisan érkezettek gyerekeinek beilleszkedését, munkavállalását segítik, ezzel csökkentve a bűnözést, és növelve az adóbevételeket. Obama még 2012-ben vezette be a DACA programot, amivel több mint 750 ezer, az Egyesült Államokba kiskorúként érkezett gyereknek nem kellett többé félnie a deportálástól. Ez egyébként pont egy olyan döntés, ami ellen állítólag Obama is felszólalna, habár egyébként visszafogottságot ígért Trump lépéseivel szemben, főként az első időszakban.
 • Trump többek között megígérte, hogy a kongresszusi republikánus vezetőkkel közösen bemutatja a terveket az Obamacare lecseréléséhez, és a stábja hangsúlyozta, hogy azonnal aláír olyan intézkedéseket, amik már efelé mutatnak. Obama egészségügyi reformjának felszámolásához a republikánus kongresszusra is szüksége lesz, de már megkezdték az elmúlt két hétben költségvetési oldalról ennek előkészítését.
 • Trump azt is kijelentette, hogy a republikánus fősodorral is szakítva keményen nekimegy a szabadkereskedelmi egyezményeknek, amik szerinte a munkahelyek elvándorlásáért felelnek. Már az első napján kihátrál a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), amiről 12 ország részvételével döntöttek 2015-ben, a még Bill Clinton alatt Kanadával és Mexikóval megkötött NAFTA-t pedig újratárgyalná. A TPP helyett olyan kétoldalú kereskedelmi egyezményeket kötne, amikkel visszahozhatja a munkahelyeket.
 • Azt a javaslatát is bejelentheti, amivel alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy korlátozzák, egymás után hány ciklust tölthetnének ki a kongresszusi képviselők és szenátorok.
 • Javasolni fogja, hogy a Fehér Házban és a kongresszusban dolgozó tisztviselők távozásuk után öt évig ne dolgozhassanak lobbistaként, fehér házi tisztviselők pedig soha ne lobbizhassanak külföldi kormányoknak. Külföldi lobbisták pedig semmiképpen nem gyűjthetnének pénzt amerikai választási kampányokra.
 • Trump azt mondta, hogy azonnal leállítja azokat a több milliárd dolláros kifizetéseket, amik ENSZ klímavédelmi programokra mennek, a pénzből pedig a környezetvédelmi infrastruktúrát fejlesztené.
 • Kínát már első nap „árfolyammanipulátornak" bélyegezné, szerinte a pekingi vezetés ugyanis „csaló módon" alacsonyan tartja valutája, a jüan árfolyamát.
 • Elmozdítaná az akadályokat a Kanada felé irányuló Keystone vezeték elől, aminek a megépítését Obama nem engedélyezte.
 • Az aláírás- és bejelentéscunami mellett Trump elvileg találkozik a tábornokokkal is, akiket arra utasít majd, hogy 30 napon belül álljanak elő egy tervvel az Iszlám Állam legyőzéséhe. Előre erről semmi többet nem árult el, mivel szerinte Obamáék felelőtlenül kiteregették a terveiket.

Ugyan ezek már túlmutatnak az első napon, de Trump azt is elmondta, hogy van egy 20-as listája potenciális jelöltekkel, két héttel beiktatása után pedig előáll majd, és bemutatja, kit javasol a tavaly meghalt Antonin Scalia főbíró helyére a legfelsőbb bíróságba. A beiktatása előtti időszakot uraló hekkerbotrányról pedig ugyan elismerte, hogy az oroszok avatkoztak bele az elnökválasztási kampányba, de ezt relativizálta azzal, hogy mindenki más is folyamatosan hekkel, de átfogó jelentést vár 90 napon belül, vagyis még az első száz napján belül a kibertámadásokról a titkos szolgálatoktól. • Hírek
 • Hírek