Az FBI nem emel vádat Trump volt tanácsadója ellen

2017.02.17. 08:12

Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn az elmút hónapban az FBI embereinek azt állította, hogy nem beszélt az orosz nagykövettel az ország elleni szankciókról Trump megválasztása előtt. A hírszerző ügynökségek bizonyítékai ennek ellentmondanak.

A január 24-i kihallgatás során Flynn igen kényes helyzetbe került, mivel kiderült, hogy hazudott az FBI-nak, és ez az amerikai törvények értelmében bűncselekmény.

A sajtó szerint Flynn még Trump beiktatása előtt megvitatta az Oroszország elleni szankciók ügyét Szergej Kiszljak orosz nagykövettel. A Washington Post a beszélgetés leiratának részleteit is nyilvánosságra hozta.

Trump hétfőn lemondásra szólította föl Flynnt, mivel kiderült, hogy Flynn a téma kapcsán hazudott Pence alelnöknek is. Az Igazságügyi Minisztérium figyelmeztette a Fehér Házat, hogy Flynn ezzel egy esetleges orosz zsarolás céltáblájává válhatott.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Trump azt mondta: Flynn jó ember (fine person), és hogy semmi rosszat nem tett azzal, hogy közeledni próbált az orosz küldötthöz. Az igazságügyi híszerzés tisztviselői szerint azonban Flynn nem a megfelelő módon, szinte már törvénysértő stílusban egyeztetett Kiszljakkal; a mondatai azt sugallhatták, hogy a Kreml számíthat a szankciók feloldására.

A hivatalos szervek ugyanakkor figyelmeztettek, hogy veszélyes lenne kijátszani Flynn ellen az 1799-es jogszabályt, az úgynevezett Logan Actet. A jogszabály tiltja, hogy magánszemélyek diplomáciai vitákat folytassanak hivatalos személyekkel. Ez törvényileg és politikailag is kényes helyzetet teremtene, mert a Logan Actet még soha nem alkalmazták a gyakorlatban.

A CNN cikke szerint az FBI még mindig vizsgálja Flynn orosz kapcsolatait és ügyeit, de a hírcsatornának az FBI azt mondta, hogy a már elérhető bizonyítékok alapján nem fognak vádat emelni Flynn ellen.