Iráni atomalku: az EU tiltakozik, Izrael és Szaúd-Arábia tapsol

2017.10.13. 21:10
0 hozzászólás

Donald Trump amerikai elnök péntek este bejelentette, hogy nem írja alá az iráni atommegállapodást. Az elnöknek háromhavonta kéne szignálnia az egyezményt, de Trump úgy döntött, nem teszi meg. A Kongresszusra bízta az elfogadható megállapodás kidolgozását.

A Kongresszusnak 60 nap alatt kell döntenie az Irán elleni szankciók újratárgyalásáról.

Trump szerint a drasztikus lépésre azért van szükség, hogy meggátolják az Irán által finanszírozott terrorizmus terjedését, és megakadályozzák az iráni atomfegyver létrehozását. Az új stratégia részeként Trump fontosnak tartja a fellépést a szomszédaikat, a globális kereskedelmet és a nemzetközi hajózást is veszélyeztető rezsimek ellen.

Ha a Kongresszus nem cselekszik, a Fehér Ház felmondja az Iránnal kötött alkut – mondta Trump.

Az elnök beszédét azóta többen kommentálták.

  • Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője szerint az Iránnal kötött megállapodás hatalmas jelentőségű volt, és a felügyelőbizottságok szerint Irán semmilyen kötelezettségét nem szegte meg. Trump döntéséről azt mondta, hogy a világon egy elnöknek sincs hatalma a megállapodás felrúgásához, mivel azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyta jóvá. A nemzetközi közösség 12 év egyeztetés után írta alá az atomalkut, tehát az nem kétoldalú megállapodás eredménye.
  • A brit, a német és a francia kormány a közös közleményt adott ki. Eszerint az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott határozatban hagyta jóvá, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelési programja szerint Irán eleget tesz az egyezményben foglaltaknak. London, Berlin és Párizs arra biztatják az amerikai kormányt, hogy fontolják meg, milyen következményei lehetnek az egyezmény felmondásának az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára nézve. Készen áll a megfelelő intézkedések meghozatalára; Irántól konstruktív párbeszédet és a destabilizáló hatású műveletek leállítását várják.
  • Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere minden érintettet arra kért, hogy tartsák magukat a szerződésben lefektetett feltételekhez – jelentette az orosz állami média. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken aggályosnak nevezte, hogy Trump megkérdőjelezi a nemzetközi megállapodásban foglaltakat. A tárcavezető-helyettes Oroszország fő feladatát abban látja, hogy megóvja az atomalkut az összeomlástól. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a megállapodás módosítása az alku végét jelentheti..
  • Benjamin Netanyahu, Izarel állam miniszterelnöke üdvözölte Trump bátor döntését. Szerinte  a lépés lehetőséget teremt rá, hogy felülvizsgálják a rossz megállapodást, letörjék az iráni agressziót, és szembeszálljanak vele a terrorizmus támogatása miatt.
  • Szaúd-Arábia elismerően nyilatkozott az új stratégiáról. A vezetés szerint Irán kihasználta, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak az atomalku révén, és folytatta a térséget veszélyeztető ballisztikus rakétaprogramját. Az SPA szaúdi hírügynökség megemlítette, hogy Irán fokozta az olyan fegyveres csoportok támogatását, mint a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók.
  • Paul Ryan, a Kongresszus alsóházának elnöke üdvözölte az elnöki döntést. Ritkán fordul elő, de most végre megtörtént, hogy Trump és a Republikánus Párt vezetése egyetért egy kérdésben. Ryan szerint nem hatékony, ha egy végzetesen rossz megállapodást erőltetnek, és támogatja Trump döntését, ami a veszélyes egyezmény újratárgyalását sürgeti.

(Independent | MTI | BBC | Guardian | RT