Senki sem érti, miért nincsenek még eredmények az iowai kaukuszon

Iván András
Tóth Gergely
2020.02.04. 09:38

Összefoglaló

Magyar idő szerint kedd éjszaka tartották a demokrata előválasztást megnyitó iowai kaukuszt
Azonban órákkal a szavazás kezdete után sem jöttek hivatalos eredmények, az elnökjelöltek sem értik, mi történhetett
A helyi Demokrata Párt arra hivatkozott, hogy rendesen ellenőrzik az adatokat, és 2020-ban először nem egy, hanem három adatsort tesznek majd közzé
Úgy tűnik, elromlott az adatok továbbításához használt app, és telefonon sem tudták sok körzetből bediktálni az eredményeket
Először szavaztak élesben a Donald Trump ellenfelének készülő jelöltekről
Joe Biden, Obama volt alelnöke, Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere verseng egymással
Élőben követtük az események alakulását
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Biden azt mondta a reptéren kocsiba ülve, hogy nagyszerűen érzi magát, és Amy Klobuchar is olyan mosolyogva jött ki a támogatóihoz, mintha legalábbis megnyerte volna Iowát.

  Közvetítésünket ezzel lezárjuk, de hamarosan külön elemezzük az iowai eseményeket, és cikkekben innentől is követjük a fejleményeket!

 • John F. Kennedy lánya, Caroline Kennedy a Boston Globe-ban megjelent cikkében állt ki Biden mellett. Egyelőre kérdés, hogyan fog kijönni Biden az iowai kaukuszból, ha egyszer megérkeznek az eredmények is, a jelek nem túl biztatóak neki. Mindenesetre a volt alelnök már leszállt a február 11-én az előválasztás második állomásaként következő New Hampshire-ben. Az előzetes felmérések Sanders győzelmét jelzik, de igazából az iowai történések elég komolyan meghatározzák majd a következő egy hetet.

 • Több kampánycsapat is keményen bírálta Troy Price-t, az iowai Demokrata Párt elnökét, amikor telefonon beszéltek vele. Többen is megkérdőjelezték a folyamat átláthatóságát, míg Price próbálta védeni a lépéseiket, amiket „a folyamat integritása” érdekében tettek.

  Amikor Warren stábja rákérdezett, hogy pontosan milyen százalékban vannak adataik, Price kitért a válasz elől, hogy még gyűjtik az információkat. Azt is tudni akarták, hogy biztos-e benne, hogy minden szavazó kitöltötte a kártyát a jelöltje nevével, és ezt rendesen lekönyvelték, erre igennel válaszolt.

  Sanders egyik tanácsadója kamunak nevezte, hogy a csúszás azért lenne, mert három adatsort kell közölnie az iowai Demokrata Pártnak. Price szerint viszont korábban nem jelentették le azokat a számokat, hogy mennyien szavaztak, csak a várható delegáltakat, és biztosak akarnak lenni, hogy ezek az adatok is pontosak.

  Price a telefonbeszélgetésről annyit mondott újságíróknak, hogy kézzel ellenőrzik az eredményeket. (CNN, Guardian, FiveThirtyEight)

 • Miután hivatalos eredmények még nincsenek, az egyes kampánycsapatok elkezdtek saját belső szavazatszámlálásaikra hivatkozva nyilatkozni:

  • Sanders egyik stábtagja szerint a belső eredményszámlálásuk szerint a vermonti szenátor áll az élen, egy közleményt is kiadtak a körzetek 40 százalékára hivatkozva
  • Buttigieg kampánycsapata a jelölt beszédéhez hasonlóan arra utalt, hogy győzelemre számítanak a körzetek 77 százalékának eredményei alapján
  • Biden kampánycsapata szerint jó estéjük volt, és elég delegáltat szereznek majd, hogy Biden folytassa útját a demokrata elnökjelöltségig
  • Warren kampánymenedzsere szerint Biden alulteljesítve negyedik, viszont szoros az élen Warren, Sanders és Buttigieg között
  • Amy Klobuchar kampányfőnöke szerint közel lesznek Bidenhez

  Ez pedig Sandersék belső számolása:

  (Guardian, New York Times)

 • Azoknak, akik most kapcsolódnak be, röviden összefoglaljuk, mi is volt Iowában:

  • A demokrata előválasztási időszakot hagyományosan megnyitó iowai kaukuszt tartották hétfőn, amin az utolsó felmérések Sanders előretörését mutatták.
  • A szavazásokat megtartották a körzetekben, de az aztán nem derült ki, hogy melyik jelölt örülhet, ugyanis egyszerűen nem érkeztek meg a hivatalos eredmények.
  • A helyi, iowai Demokrata Párt három adatsort tervezett kiadni: 1. hány szavazatot kaptak az egyes jelöltek az első körben, 2. hány szavazatot, miután a 15 százalékos küszöb miatt több jelölt kihullott az adott körzetben, 3. Végül, hogy egy többlépcsős folyamat részeként mennyi delegáltra számíthatnak majd a jelöltek, ami a valódi eredményt jelenti (korábban csak ezt a harmadikat osztották meg).
  • Miközben egész Amerika tanácstalanul várta az eredményeket, a helyi demokrata pártközpont azzal indokolta a csúszást, hogy a három típusú eredményben ellentmondásokat találtak.
  • A helyszínekről tisztviselők azt mondták, sem az eredmények beküldésére kifejlesztett app, sem a tartaléknak fenntartott telefonvonal nem működött.
  • Az elnökjelöltek is értetlenül álltak a történtek előtt, végül eredmények nélkül is egymás után álltak ki valamiféle győzelmi beszédet mondani.
  • Többen attól tartanak a kampánycsapatokban, hogy az egész megkérdőjelezi a majdani eredmények legitimitását is.
  • Donald Trump megnyerte a tét nélküli republikánus kaukuszt, és kampánymenedzsere már elkezdte ekézni a demokratákat a blamázs miatt.
  • Az eredmények csúszása Trumpnak, a kaukuszon részt nem vevő Bloombergnek és a több jel szerint alulteljesítő Bidennek jöhet jól, míg kedvezőtlen a kampányok belső adatai szerint jó szereplésre esélyes Sandersnek, Warrennek és Buttigieg-nek.
  • Egyelőre még nem tudni, pontosan mikor lehetnek meg az eredmények, várhatóan valamikor kedden.
 • Két forrás is arról beszélt a CNN-nek, hogy majd helyi idő szerint valamikor kedden, vagyis órák múlva számítsanak csak bármilyen eredményre. Egy iowai demokrata párti tisztviselő szerint még mindig gyűjtik be az eredményeket a körzetekből. „Nincsenek ellenőrzött eredményeik” – mondta egy kampánytanácsadó, aki szerint éppen ezért keddig nem fognak semmit megtudni.

 • Az egyik megyei demokrata társelnök, Tom Courtney beszámolójából is látszik, hogy milyen kavarodás mehetett, és mehet még mindig. Azt mondta a CNN-nek, hogy 15-30 percig próbálta átküldeni a mobilappon az eredményeket a pártközpontba, mielőtt feladta, és inkább a backupnak megtartott telefonvonalat próbálta meg. Az sem működött, ezért most már azt tervezi, hogy csak helyi idő szerint kedd reggel küldi be az adatokat. „Reggel orvoshoz kell mennem, ezért délelőtt 10 óra is lehet, mire beküldöm az eredményeket” – mondta.

 • Trump kampánycsapata lecsapott a demokrata előválasztáson történtekre, Brad Parscale kampánymenedzser „saját maguk keltette zűrzavarról” írt a CNN szerint. „És ezek az emberek akarják működtetni az egész egészségügyi rendszerünket?” Azt is hozzátette, hogy Trump viszont besöpörte a republikánus kaukuszt.

 • A meghatározó jelöltek közül végre Peter Buttigieg is mikrofonhoz lépett. Óriási „Pete! Pete!” üdvrivalgás közepette jelentette be győzelmét:

  Iowa, sokkoltad az egész országot, mivel győzedelmesen léphetünk tovább New Hampshire-be.

  Ezután az alig 100 ezer lakosú város, az Indiana állambeli South Bend polgármestere eldurrantotta a „meghallgatom az amerikai emberek szavát”, és a „hidat építek az emberek között” frázisokat, és bejelentette, hogy megkezdődött annak a koalíciónak a kiépítése, mely egyaránt magába foglalja a progresszíveket, mérsékelteket és a „jövő volt republikánusait”.

 • Biden kampánycsapata egy hivatalos levelet küldött az iowai pártközpontnak az eredményközlés „jelentős hibái” miatt. Szerintük befuccsolt az eredmények továbbítására fejlesztett app, ahogy a backupnak szánt telefonos bejelentő rendszer is. Tudomásuk szerint több helyszínről sem tudták telefonon bejelenteni az adatokat.

  „A kampánycsapatok teljes körű magyarázatot és releváns információkat érdemelnek az alkalmazott ellenőrzésekről, és lehetőséget a reagálásra, mielőtt bármilyen hivatalos eredményt kiadnának” – írták a levélben.

 • Az elnök valószínűleg a republikánus párt merőben formális kaukuszára gondolt, melyen 97 százalékot kapott, de a demokrata párti eredmények gigakésése miatt posztja igen áthallásosra sikerült:

 • Ahogy azt várni lehetett, a republikánusok elkezdték szétszedni a demokratákat az előválasztási blamázs miatt (magyar idő szerint reggel hat órakor még mindig nincs eredmény). Brad Parscale, Donald Trump kampánymenedzsere azt posztolta, hogy

  Lefagyott a Demokrata Párt. Még egy kaukuszt sem tudnak rendesen lebonyolítani, és ezek akarnak kormányozni. Na nem, köszönjük szépen.

 • A CNN-nek több kampánycsapatból azt mondták források, hogy telefonon beszéltek az iowai Demokrata Párttal, de az egész rövid volt, és semmi új információt nem tudtak meg. Állítólag a pártközpontban inkább le is tették a telefont, mielőtt kérdéseket tehettek volna fel. A források szerint az is elhangzott, hogy kézzel számolnak szavazatokat, de azt nem tudni, ez pontosan mit jelent.

 • Bernie Sanders családja társaságában, riválisaihoz hasonlóan az eredmények nem-ismeretében állt ki a pódiumra:

  Van egy olyan érzésem, hogy azért egyszer csak kihirdetik az eredményt, és van egy olyan érzésem is, hogy igen jól szerepeltünk.

  Miután ő is elsütött pár élcet az eredmény késlekedésével kapcsolatban, megismételte kampányígéreteit (köztük a 15 dolláros minimálbért, a gyógyszerárak támogatását és az ingyenes felsőoktatást), ütött egyet „Amerikai valaha volt legrosszabb elnökén”, Donald Trumpon és a „leggazdagabb 1 százalékon”, végül pedig leszögezte, hogy meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozókon alapuló gazdaságot, és globális harcot kell folytatni a klímaváltozás ellen.

 • Warren azt mondta a továbbra is ismeretlen iowai eredményekről, hogy „túl szoros az állás„. „Nem nem tudjuk az összes esti eredményt, de a ma este megmutatta, hogy az amerikaiak ki vannak éhezve a nagy strukturális változásokra.” Szerinte Donald Trumpnak csak Donald Trump fontos, és úgy gondolja, hogy a kormányzás egy eszköz saját maga és „korrupt haverjai” meggazdagodására .

 • Klobucharon felbátorodva Biden és Warren is kiállt beszélni, noha az eredményekről még semmit sem tudni. Azonban késő van már, és egyre kevesebben néznek tévét, ezért is akarják az üzenetüket még időben elmondani.

  „Úgy tűnik, ez egy hosszú este lesz” – mondta Biden, majd megköszönte mindenkinek a támogatást. „Nos, az iowai Demokrata Párt dolgozik azon, hogy meglegyen ez az eredmény” – mondta szarkasztikusan. „Úgy tűnik, hogy szoros lesz. De meglesznek a delegáltjaink.”

  Tovább New Hampshire-be, Nevadába és Dél-Karolinába, mondta a februárban szavazó további három államról. „Nem engedhetjük, hogy Donald Trumpot újraválasszák”, és már új becenevet is adott neki „Trump exelnök”.

 • Az iowai pártközpont újabb közleményben magyarázta meg a késlekedést, eszerint a három típusú eredményben – az első- és második körös választásban, illetve a szavazatok alapján kiosztott delegáltak számában – „ellentmondásokat találtak”. Ezért a számítástechnikán kívül a fényképes és az írásos dokumentációt is segítségül hívták az eredmények minden kétséget kizáró megállapításához. Az applikáció a pártközpont szerint nem hibásodott meg (az egyes helyszínekről ezzel ellentmondó jelentések érkeztek), és hekkertámadás sem történt.

 • Amy Klobuchar ráeszmélt, hogy még azelőtt kell megszólalnia, hogy a többi jelölt eláraszaná a hírtelevíziókat. A végső győzelemre kevéssé esélyes, de a "megyünk tovább" központi üzenete alapján Iowában valószínűleg bíztató eredményt elérő minnesotai szenátor jól kalkulált, mert az eredményekre váró televíziók az elejétől a végéig leadták a beszédet, melyben összefogásra szólította fel a többi demokrata jelöltet, akik "rosszul vannak már a szélsőségektől".

  Klobucharnak egyébként azért is sürgős lehet az iowai búcsúzás, mivel kedden már nem kevesebb, mint három kampányeseménye lesz New Hampshire államban (ahol egyébként egyszerűbb lesz a választás).

 • A Politico úgy tudja, hogy az eredményeket továbbító alkalmazással van probléma, és most papíron kell összesíteni és továbbítani az eredményeket. Sőt, a demokrata pártközpontba vezető telefonvonal is meghibásodott, így most van olyan kaukusz, ahol a szavazatszámlálóknak le kell fotózniuk az eredményt, és a fotót átküldeni a központba.

  Mondjuk az egész mizériának annyi pozitív hozadéka lehet, hogy a felháborodás és a borítékolható republikánus gúnyolódás (megtippelem: „Ezek akarják az országot vezetni? Még kétszázezer szavazatot sem tudnak összeszámolni!”) hatására a demokraták alaposan átgondolják az egész előválasztási rendszert.

 • A CNN tudósítása szerint a jelöltek kampányközpontjaiban mindenhol feszült a hangulat, részben a várhatóan szoros eredmények miatt, de még inkább az eredmények késlekedése miatt. A stábok maguk sem tudják, hogy mi az oka a csúszásnak, és attól tartanak, minden egyes perccel egyre alacsonyabb lesz a választás legitimitása.

 • Ebben azt írták, hogy a csúszás az adatok ellenőrzése miatt van, valamint azért, mert először három adatsort is ki fognak adni. Azt is írták, hogy a körzetek 25 százaléka jelentett, és a részvétel a 2016-oshoz hasonló (akkor egyébként végül 171 ezren szavaztak). De adatokat továbbra sem adtak ki.

 • méghozzá nem mást, mint Mike Bloomberg milliárdost, volt New York-i polgármestert. Bloomberg csak tavaly novemberben jelöltette magát, így aztán tudatosan kihagyja az első négy állam előválasztásait, és csak a március 3-i „szuperkedden” száll be a versenybe, amikor is 14 államban, köztük a két legnépesebb államban, Kaliforniában és Texasban döntenek a jelölteket támogató delegáltakról. Bloombergnek tökéletesen megfelel, hogy ha 4-5 jelölt is elég jól szerepel, de nincs egyértelmű győztes, így azután nem kerül nagy hátrányba sem a médianarratívában, sem pedig a delegáltak számát tekintve. Mert közben az 53 milliárd dolláros vagyonából óriási ütemben vásárolja a hirdetéseket, melyekben nem foglakozik demokrata riválisaival, kizárólag Trumppal (és persze saját magával). A 200 millió dollár értékű tévé-hirdetéseken kívül csak a múlt héten 9 millió dollárt költött el Facebook-hirdetésekre. Persze azért a pénz nem konvertálható át egyértelműen szavazatokra, és ahogy arról korábban írtunk, rengeteg a sebezhető pontja.

 • A Demokrata Párt iowai szervezete azzal magyarázza a most már általános felháborodást kiváltó késlekedést, hogy a beérkezett adatokat ellenőrzik, mert teljesen biztosak akarnak lenni az eredményben. Azonban ígéretük szerint „hamarosan” készen lesznek. A precizitás bizonyos szempontból érthető, hiszen az már látszik, hogy akár 4-5 jelölt is 10 százalék felett végezhet, és a szoros eredményeknél minden szavazat számít. Másfelől iszonyú blamázs lenne, ha már az első demokrata előválasztást beárnyékolná valamiféle szabálytalanság vagy hiba árnyéka.

 • Négy éve ilyenkor már a körzetek több mint 80 százaléka jelentett, most továbbra sem nagyon adott ki semmilyen hivatalos adatot eddig az iowai Demokrata Párt.

  Ennek ahhoz is köze lehet, hogy most három adatot fognak kiadni:

  • hány szavazatot kaptak az egyes jelöltek az első körben
  • hány szavazatot, miután a 15 százalékos küszöb miatt több jelölt kihullott az adott körzetben
  • és végül, hogy egy többlépcsős folyamat részeként mennyi delegáltra számíthatnak majd a jelöltek.
 • Ahogy egyre régebb óta várunk az eredményekre, és az elemzők is egyre érdektelenebb múltbéli eredményeket vetnek össze a semmivel, úgy válnak egyre szarkasztikusabbá a tudósítók is. Tim Alberta, a Politico egyik legjobb politikai újságírója például úgy véli,

  Iowa nagyon elragadó hely meg minden, de valljuk be, ha bármely más országban látnánk egy ilyen összehányt, kaotikus választási rendszert, azonnal ENSZ-megfigyelőkért kiáltanánk.

 • A több mint 1700 körzetből 24-ból megérkeztek az adatok az AP összesítésében (ami 1,36 százalékos feldolgozottságot jelent).

  Ezek alapján Buttigieg 26,76, Sanders 23,6, Biden 19,5, Warren 16,08, Klobuchar 13,72 százalékon áll, de nagyon messze még a vége.

  A helyi Demokrata Párttól hivatalosan viszont még semmilyen eredmény sem jött ki.

 • Miközben a demokratáknál az első eredményekre várunk, a tét nélkül megtartott republikánus kaukuszon Donald Trump 97 százalékkal vezet, 20 816 szavazatot kapott. Bill Weld volt massachusettsi kormányzó 1,3, és Joe Walsh Tea Party-s volt kongresszusi képviselő, rádiós műsorvezető is 1,3 százalékot szerzett az eddigi körzetekben. A republikánusoknál nincs a 15 százalékos küszöb.

  A szavazást viszont leginkább csak azért tartják meg, hogy próbálják mozgósítani a republikánus szavazókat is Iowában. Azonban a részvétel érthető módon nagyságrendileg alacsonyabb lesz a 200 ezer közelében várható demokrata részvételnek.

 • Az iowai speciális szabályok alapján az egyes kaukuszokban összegyűlt néhány száz szavazónak először a támogatott jelöltek szerint kell csoportokba tömörülnie, és ezek alapján határozzák meg, az adott kaukuszban (kb.: szavazókörben) mely jelöltek ugrották meg a 15 százalékos küszöböt, és kerülnek be a második fordulóba. Na sok szavazókörben épp nagy győzködés megy a 15 százalékos szavazói blokkok kialakításához, Buttigieg hívei szólongatják a szintén centrista Klobuchar támogatóit, Biden szavazói a „Yang Gang”-gel (Adrew Yang támogatóival) alkudoznak.

  És  még csak ezután jön a szavazás második fordulója, amikor a végső százalékok alapján a delegáltakat osztják el.

 • ... és én is csak integettem, aztán kész. De most, különösen az impeachment miatt sok saját kampányeseményen veszek részt, sok emberrel beszélek, sokat kérdeznek is tőlem, és ezekből sokat tanulok.

  - nyilatkozta Jane Sanders, aki Des Moines-ban, Iowa fővárosában reménykedik abban, hogy férje behúzza az államot, és ezzel olyan lendületbe kerül kampánya, hogy az etnikailag vegyesebb államokban is képes lesz megverni Joe Bident. A volt alelnök felesége is ott van Iowában, és unokáival követi a fejleményeket. Jill Biden „magabiztosnak” és „erősnek” érzi magát, és elmondása szerint már republikánusokat és függetleneket is győzött meg arról, hogy Joe Bidenre szavazzanak.

  (CNN)