Senki sem érti, miért nincsenek még eredmények az iowai kaukuszon

Iván András
Tóth Gergely
2020.02.04. 03:12

Összefoglaló

Magyar idő szerint kedd éjszaka tartották a demokrata előválasztást megnyitó iowai kaukuszt
Azonban órákkal a szavazás kezdete után sem jöttek hivatalos eredmények, az elnökjelöltek sem értik, mi történhetett
A helyi Demokrata Párt arra hivatkozott, hogy rendesen ellenőrzik az adatokat, és 2020-ban először nem egy, hanem három adatsort tesznek majd közzé
Úgy tűnik, elromlott az adatok továbbításához használt app, és telefonon sem tudták sok körzetből bediktálni az eredményeket
Először szavaztak élesben a Donald Trump ellenfelének készülő jelöltekről
Joe Biden, Obama volt alelnöke, Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere verseng egymással
Élőben követtük az események alakulását
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Van olyan kaukusz, ahol elfogyott a papír, van, ahol ahol a különböző jelöltek csoportjai közti mozgások okoztak fennakadásokat, de valódi eredményeket még mindig nem kaptunk. 2008-ban ilyenkor már lehetett tudni, hogy Barack Obama szoros versenyben legyőzte John Edwards-ot és Hillary Clintont. És miközben az elnyert delegáltak számában alig volt különbség, a győzelem olyan lendületbe hozta Obamát, hogy meg sem állt a Fehér Házig.

  • Szúrta ki a FiveThirtyEight:

  • Összesen 70 millió dollárt költöttek el tévéhirdetésekre az elsőként szavazó Iowában a kampányok. A pénzgyűjtést eddig egyébként Sanders nyerte, a többiekhez képest messze többen, 1,4 millióan adakoztak neki, ráadásul több mint  60,6 millió dollárt gyűjtött  olyanoktól, akik kevesebb mint 200 dollárt adományoztak. Warren és Yang is a kampánypénzeik több mint felét a kisebb donoroktól kapta. Buttigieg összességében a második legtöbb pénzt kalapozta össze, viszont bárki másnál többet kapott a 200 dollár feletti adományokból.

    Biden kevesebbet gyűjtött, de kevesebbet is költött, mint a többi esélyes. Az első négy államot februárban teljesen kihagyó, a szuperkeddre készülő Michael Bloomberg és egy másik milliárdos jelölt, Tom Steyer viszont egyenként már közel 200 millió dollárt égetett el a kampányban.

  • Az egyik Des Moines-i szavazókörbe valaki becsempészett egy üveg bort, majd kicsúszott a kezéből, és az üveg ripityára tört. Az erről szóló fotót pedig több ezren osztották meg:

  • A CNN entrance pollja szerint a szavazók harmada 65 év feletti. Közöttük

    • Bident 37 százalék,
    • Buttigieg-et 22,
    • Klobuchart 15,
    • Warrent 10 százalék választotta.

    Nagyjából minden ötödik szavazó 17-29 év közötti.

    • 51 százalékuk volt Sanders mellett,
    • 16 százalékuk Buttigieg-et,
    • 11 százalék Warrent,
    • 7 százalék Yangot választotta.
  • Több mint 1600 körzet van, a CNN által élőben kapcsolt Grinnell College tornateremben a fiatalok között elég egyértelműen Sanders és Warren tarol az első szavazási körben:

    • Sanders 45,7 százalékon áll
    • Warren 29,3 százalékon

    A többi jelölt nem fogja megugorni az első körben a szükséges 15 százalékos küszöböt:

    • Buttigieg 8,3
    • Yang 7,4
    • Joe Biden pedig csak 3,3 százalékon áll.

    Nekik hamarosan el kell dönteniük, hogy Sanderst vagy Warrent támogatják, esetleg egyikük mellé sem állnak be. Az ő beosorolásuk után fog majd kialakulni később a végeredmény.

  • Egy megafonon keresztül igyekezte meggyőzni az amúgy meglehetősen gyér számú bizonytalant (a kaukuszokon az egyes jelöltek szimpatizánsai külön csoportokban várakoznak), illetve megpróbált beférkőzni a szívek azon pitvarába, ahol az első körben 15 százalék alatti eredményeikkel kihullott jelölteket támogató szavazók másodlagos preferenciái rejtőznek.

  • A legesélyesebb jelöltekről ebben a cikkben részletesebben írtunk, de ha esetleg még nem ismerné őket:

    Joe Biden: Obama alelnöke egyben Obama politikai örökösének is számít, aki amellett, hogy maradéktalanul bírja a pártvezetés bizalmát, egy sor kulcsfontosságú választói csoportban, mint a feketék, az idősebbek és az alsó-középosztályba tartozó munkások meg is örökölte elnöke presztízsét. Trump Biden ellen próbálta felbujtania Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, ami viszont az elmúlt fél év amerikai pártpolitikai életét meghatározó impeachmentet, azaz az elnök elmozdítására irányuló – a republikánus többségű szenátusban ezen a héten elvérző – alkotmányos eljárást.

    Bernie Sanders: Az önmagát demokratikus szocialistaként meghatározó vermonti szenátor 2016-ban óriási meglepetésre képes volt megszorongatni Hillary Clintont, azóta pedig meghatározó baloldali politikusokat és úttörő szakpolitikai kezdeményezéseket inspirált. 78 éve ellenére is a fiatalabb demokrata szavazók kedvencének számít, és a felmérések őt tartják az első két előválasztás esélyesének.

    Elizabeth Warren: A massachusettsi szenátor paraméterei – nő+tapasztalt+baloldali - alapján 2018-ban, a rengeteg női sikert hozó félidős választás idején a tökéletes jelöltnek tűnt. Azonban hiába vezetett egy rövid ideig a felmérésekben, a mai napig azt kell bizonygatnia, egy nő is képes megverni Donald Trumpot. Esélyeit növeli, hogy a New York Times és Iowa vezető lapja, a Des Moines Register is hitet tett mellette – kérdés mondjuk, az influencerek és insta-celebek korában mennyit ér az ilyen hagyományos orgánumok szava.

    Pete Buttigieg: ő a minden versengőbb elnökválasztási kampányban felbukkanó meglepetésarc. Az alig 38 éves politikus egy alig 100 ezer lakosú város, az Indiana állambeli South Bend polgármesteri székét cserélné fel az Ovális Irodára. Buttigieg az első vállaltan meleg demokrata elnökjelölt, aki mellett az is szólhat, hogy az esélyesek között – Amy Klobuchart leszámítva - ő az egyetlen 70 éven aluli jelölt. Iowában az előrejelzések szerint masszívan tapad tapsztaltabb riválisaira, sőt, van olyan felmérés, mely őt teszi az élre.

  • Gyűltek össze a kaukuszra az iowai szavazók. Itt éppen egy tűzoltóállomáson berendezett helyszín látható, de van olyan csarnok is, ahol több mint ezren vannak:

  • A republikánusoknál is lemegy az előválasztási folyamat, de ott borítékolható Trump győzelme, nincs is komolyan vehető kihívója, ezért azokban az államokban, ahol megrendezik az előválasztást/kaukuszt, a Republikánus Párt leginkább az önkénteshálózat szervezésére, a szavazók mozgósítására használja a demokrata előválasztás miatt amúgy is oda szegeződő figyelmet az őszi elnökválasztás előtt.

    Hétfőn, néhány órával a kaukusz kezdete előtt Trump két fia, Donald Trump Jr. és Eric Trump tartott kampányrendezvényt „Keep Iowa Great” szlogennel. „Újra legyőzzük őket” – mondta Eric Trump. A szocialista kártyát is előhúzó Donald Trump Jr. pedig arról beszélt, hogy még sok munka van hátra, és Trump ezt el fogja végezni.

  • Megkezdődtek a szavazások a körzetekben. Most derül majd ki, hogy melyik jelölteknek jön össze az adott körzetben a 15 százalék. Amelyik jelölt támogatói nem érik el ezt a küszöböt, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy be kell sorolniuk egy másik, talpon maradt jelölt mögé. Ehhez megpróbálják majd győzködni őket.

  • A CNN entrance polljában megkérdezték azt is, melyik ügyek számítanak igazán a szavazóknak:

    • az egészségügyet 40 százalék,
    • a klímaváltozás elleni küzdelmet 20 százalék,
    • a kereseti egyenlőtlenségeket 18 százalék,
    • a külpolitikát pedig 16 százalék említette.

    Az elmúlt időszakban rendszeresen a viták középpontjába került Sanders mindenkire kiterjedő, „Medicare for All” nevű egészségbiztosítási javaslata is, amit Warren is támogat, míg Biden szerint Barack Obama egészségügyi reformjának kiterjesztése a legjobb megoldás.

    Az iowai megkérdezettek 59 százaléka támogatná a Medicare for Allt, míg 38 százalék ellenzi azt.

  • Az amerikai választási rendszer legtöbbet kritizált egyenlőtlenségei között szorosan az elektori rendszer után jönnek az előválasztások. Hiszen a jelöltek esélyeit, az egész előválasztás lendületét alapvetően egy hárommilliós (Iowa), majd egy héttel később egy másfél milliós (New Hampshire) állam eredményei határozzák meg – olyan államok, melyek a demokrata szavazótábort demográfiai szempontból abszolút nem tükrözik.

    Nade Iowa az 1600 kisebb körzet döntéseit feldolgozó helyi kaukusszal a Vox okosítója alapján

    egyszerűen lomhasága miatt került 1972-ben az akkor demokratizált előválasztási folyamat elejére, azután úgy maradt.

    Mára az állam azonban már féltett privilégiumának tartja a négyévenkénti menetrendszerű felhajtást, mely során hónapokon át egymásnak adják a hotel-belépőkártyákat a különféle kampánystábok és újságírók, hogy külön állami törvényben rögzítették, hogy csakis Iowában rendezhetik az első kaukuszt, és kész. És mivel a politikai hagyományoktól Amerikában igen nehezen bírnak megválni, ezért a menetrendszerű berzenkedések ellenére a mostani menetrendet valószínűleg egyhamar nem fogják piszkálni.

  • Iowában, és a kaukuszok esetében nem exit, hanem entrance poll van, vagyis azelőtt kérdezik meg a választókat, hogy még megkezdődne a tényleges szavazás.

    A CNN az elsőként érkezők alapján már csinált egy entrance pollt, ebből ilyenek derültek ki:

    • a résztvevők 56 százaléka már tavaly eldöntötte, kit választ, és csak 9 százalék hagyta az utolsó napra
    • 35 százalék vesz részt először kaukuszon. Ez azért érdekes, mert Bernie Sanders kifejezett célja volt, hogy minél több olyan ember szavazzon, aki korábban nem tette meg
    • 65 százaléknak az számított jobban, hogy a jelölt le tudja majd győzni Donald Trumpot, 35 százaléknak pedig az, hogy egyetértsen a fontos kérdésekben vallott álláspontjával
  • Ha belegondolunk, hétköznapi értelmezéseink alapján meglehetősen sajátos dolgok számítanak a politikában "eseménynek". Az iowai előválasztási kampányban például hagyományosan a Des Moines Register helyi lap, a CNN és a Selzer & Co közös közvélmény-kutatásának szombati megjelenése az Esemény, melyet az elemzők és stratégák kiszáradt szájjal várnak. Azonban ahogy arról a beharangozónkban is írtuk, idén nem a kutatási adatok kavarták az izgalmakat, hanem az a tény, hogy vissza kellett vonni az egész felmérést, mivel Buttigieg kampánycsapata jelezte, egy interjúkészítőnél a volt polgármester neve nem látszott a válaszadóknak (névtelen források szerint belenagyított a képbe, amivel levágta az alját).

    A twitteren azonban futótűzként terjed egy eredménysor, melyet mára több lap is megerősített. Ez alapján

    • Sanderst 22,
    • Warrent 18,
    • Buttigieg-t 16,
    • és ami igazán meglepő, Bident csak 13 százalékra mérték

    A Fivethityeight utolsó összefoglalója alapján egyetlen felmérés sem mutatott ilyen alacsony támogatottságot a volt alelnöknek. Mondjuk a felmérésre soha nem mondhatjuk majd, hogy „majd a végeredmények alapján kiderül, mennyire volt pontos”, hiszen egy ilyen tekintélyes felmérés nem csak megméri a jelöltek támogatását, de publikálását (vagy kiszivárgását) követően maga is jelentős befolyással van a jelöltek támogatására.

  • Ebben a videóban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat az Iowával kezdődő előválasztási időszakról.

    Így zajlik a demokrata előválasztás
  • Az előválasztási időszak végére, június elejére mind az ötven tagállamban, a fővárosban, valamint öt, az elnökválasztáson szavazati joggal nem rendelkező területen (pl. Amerikai Szamoa), és a külföldön élő demokraták között döntenek arról, hogy ki legyen a demokraták hivatalos elnökjelöltje. Ötven helyen hagyományos, titkos szavazással folyó előválasztást tartanak a demokraták, míg hét helyen az iowaihoz hasonló jelölőgyűlést, kaukuszt tartanak.

    A jelöltek minden államban delegáltakat gyűjtenek, olyan küldötteket, akik később a nyáron majd hivatalosan is megszavazzák, ki legyen az elnökjelölt. Összesen 3979 ilyen küldöttet osztanak szét az előválasztás alatt, ezért ha valaki eléri az 1991-et, akkor lényegében eldőlne, hogy ő lesz a párt elnökjelöltje.

    Van több mint 760 szuperdelegált is: a demokrata pártvezetés, volt elnökök, a kongresszusi képviselők, szenátorok és kormányzók. Azonban a Hillary Clinton és Bernie Sanders küzdelmében sok kritikát kapott rendszer miatt 2016 után  úgy döntöttek , a szuperdelegáltak a jelöltállító gyűlésen az első körben nem szólhatnak bele a szavazásba, csak ha ott nem sikerül döntésre jutni.

  • A több mint 1600 körzetben, ahol aztán majd csoportokba rendeződnek aszerint, melyik jelöltet támogatják.

    Ezúttal még a szokásosnál is izgalmasabbá teszi majd az iowai kaukuszt, hogy a Demokrata Párt  először fogja azt is nyilvánosságra hozni , hogy melyik jelölt hány szavazatot kapott a 15 százalékos olló előtt, és a kieső kisebb jelöltek szavazóinak átrendeződése után.

    Ez pedig már  előrevetíti  az eredmények többféle olvasatát is, korábban ugyanis csak azt jelentették be, hogy ki mennyi delegáltra számíthat.

  • mint a Slipknot metálegyüttes szülőállamáról elnevezett Iowa album, amit 2001-ben (az évben, amikor a legjobb volt metálosnak lenni) bírtak kiokádni a világ összes függőségétől egyszerre szenvedő Corey Taylorék. A Slipknot frontembere egyébként elkötelezett demokrata, aki rendszeresen lebunkózza a Trump-szavazókat.

    És amellett, hogy én nem találtam nyomát annak, hogy az iowai előválasztás előtt bármelyik jelölt mellett is kiállt volna, a banda írországi koncertje előtt azt hangsúlyozta, mennyire fontos a pártegység, és az elnökválasztás mellett az is, hogy a demokraták a képviselőház után a szenátusban is meg tudják szerezni a többséget.

  • Helyi idő szerint este héttől (magyar idő szerint éjjel kettőtől) kezdődik meg a kaukusz, ami kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra (primary). Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői

    BESZÉDEKET MONDANAK, MAJD NAGYJÁBÓL FÉL-EGY ÓRA ALATT MEGPRÓBÁLJÁK MEGGYŐZNI A TÖBBI JELÖLT TÁMOGATÓIT.

    A demokratáknál az a szabály, hogy amelyik jelölt támogatói az adott körzetben nem érik el a 15 százalékot, azoknak vagy tartózkodniuk kell, el nem kötelezettek is lehetnek, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki (és persze a 15 százalék alattiak egymást is győzködhetik). A jelöltek aztán a végleges eredmények alapján kapnak egy többlépcsős folyamat végén delegáltakat, akik közül Iowában összesen 41-et lehet elnyerni (ebből 14-et állami, 27-et körzeti eredmények alapján).

  • Kapcsolódó

    Most fordul igazán élesre a Trump ellen készülő demokraták küzdelme

    Sanders repülőrajtot vehet Iowában, de Biden a nyomában, és rendszeres a meglepetés az előválasztás nyitányán. Az is tét, hogy az egymással szembenálló demokrata irányvonalak közül melyik kerekedhet végül felül.

  • Négy év után újra egy alig több mint hárommillió lakosú tagállamra, Iowára figyel egész Amerika: az iowai kaukusszal megkezdődött a demokrata előválasztási folyamat, ami alatt eldől, ki lesz Donald Trump kihívója a novemberi elnökválasztáson. Az utolsó felmérések a balszárnyat képviselő Bernie Sanders előretörésére utaltak Iowában, de Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke nem sokkal volt mögötte, összességében pedig négyen is esélyesek arra, hogy majd delegáltakat szerezzenek.