Lemondott a választási káosz miatt az iowai Demokrata Párt elnöke

2020.02.13. 08:25

Lemondott Troy Price, az iowai Demokrata Párt elnöke a február 3-án tartott jelöltgyűlésen kialakult kaotikus helyzet után - írja az MTI. 

A 2017 óta az iowai párt élén álló Price felügyelte a jelölőgyűlések eredményeinek összesítését, de napokig nem sikerült megfelelően összeszámolni a voksokat.  A kialakult helyzetet a Demokrata Pártban és a választók táborában egyaránt értetlenkedés, majd gyanakvás fogadta, egyes elemzők a választások tisztaságáért is aggódtak, és többen személyesen Price felelősségét hangoztatták.   Az eredmények késlekedését a Demokrata Párt először azzal magyarázta, hogy kézzel számoltak át minden egyes voksot, majd Price közleményben jelentette be, hogy az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően. 

Mint a párt elnöke, mélységes sajnálatomat fejezem ki a történtekért és az iowai Demokrata Párt nevében minden kudarcért vállalom a felelősséget

- írta közleményében Price

Lemondó nyilatkozatában Troy Price hangsúlyozta, hogy "a demokraták jobbat érdemelnek annál, mint ami a jelölőgyűlések éjszakáján történt", és hozzáfűzte, hogy álláspontja szerint személye megnehezítheti a hibák kijavítását és a párt megújulását. 

Az eredményeket végül három nappal később jelentették, be, ami szerint Pete Buttigieg expolgármester Bernie Sanders vermonti szenátor előtt végzett az állami delegáltak várható elosztásában, de a hibák és ellentmondások miatt kérdéses, hogy a jelöltek megbékélnek-e a végeredménnyel.

A késlekedés és a magyarázkodások nyomán elemzők és politikusok egyaránt felvetették, hogy a jövőben nem is Iowában kellene kezdeni az elnökválasztást megelőző előválasztási folyamatot.

A következő jelölőgyűlést február 22-én tartják Nevadában.

A nevadai Demokrata Párt már jelezte: a szavazatok továbbításához nem az Iowában használt mobiltelefonos applikációt veszik majd igénybe.

A kedden New Hamsphire-ben tartott előválasztások után a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok közül Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Amy Klobuchar szenátor szerdán már Nevadában kampányolt, míg Joe Biden egykori alelnök és Michael Bloomberg milliárdos vállalkozó a nagy lélekszámú afroamerikai közösségei okán fontosnak tartott Dél-Karolinában győzködte híveit. Dél-Karolinában február 29-en tartanak előválasztást. 

Erősödik Bloomberg

A hírek szerint  szerint Joe Biden anyagi támogatóinak száma megcsappant az egykori alelnök Iowában és New Hampshire-ben elszenvedett kudarca után, Michael Bloomberg pedig szerdán több dél-karolinai afroamerikai vezető személyiség nyilvános támogatását nyerte el.

A Politico című lapnak nyilatkozó dél-karolinai illetékesek és pártvezetők arról beszéltek, attól tartanak, amennyiben Bernie Sanders vermonti szenátor lenne a párt elnökjelöltje, a demokraták vereséget szenvednének nemcsak az elnökválasztáson, hanem elveszítenék a képviselőházi többségüket is, ezért inkább Bloomberg mellett teszik le a voksukat. A lap információi szerint Dél-Karolinában Bidenre már nem tekintenek esélyes elnökjelöltként.