Nevadában nem állt Biden mellé egy fontos szervezet

2020.02.14. 22:11

Nem áll ki Joe Biden mellett a demokraták előválasztásán a Nevadában befolyásos Cilinary Union. Igaz, a szakszervezet nem csak Barack Obama alelnökét, de a New Hampshire-ben győztes Bernie Sanderst sem támogatja. Bidennek viszont a múltkori ötödik és az iowai negyedik hely után fontosabb lenne eredményt felmutatni, bár Nevada után Bidennek inkább a feketék támogatására építve Dél-Karolina és főként a szuperkedd lesz a döntő. 

A több mint 60 ezer taggal a vendéglátásból élő államban befolyásos szakszervezet 2016-ban a demokrata előválasztás során sem állt ki sem Sanders, sem Clinton mellett, így távolmaradása nem példa nélküli, mindenesetre nem jön jól Bidennek. Javíthatja viszont az esélyeit a Bidenhez hasonlóan a mérsékeltebb demokratákért küzdő – az eddigi két eredmény alapján a delegáltak számát tekintve első helyen lévő – Pete Buttigiegnek és a minnesotai szenátornak, Amy Klobucharnak – írta a Politico.

A szakszervezet titkára, Geoconda Argüello-Kline annyi szívességet tett csak meg Bidennek, hogy a Culinary Union régi barátjának nevezte.

Ez azonban sovány vigasz a volt alelnöknek, mivel a visszafogott állásfoglalás némi esélyt ad Buttigiegnek és Klobucharnak, akik januárban még csak egyszámjegyű támogatásra számíthattak a Nevadában a latinók körében. A felméréseket azonban alaposan átrajzolhatja eddigi, várakozáson felüli teljesítményük. A hárommilliós állam 29 százalékát a latinók adják, így támogatásuk nélkülözhetetlen a jó eredményhez. A Culinary Union tagjainak felét is a latinók adják így azzal, hogy a szervezet nem mozgósít Biden mellett, mindenképp a többi jelöltnek kedvez, kivéve Bernie Sanderst: a magát demokratikus szocialistaként meghatározó vermonti szenátort a szervezet az általános egészségügyi biztosítási programja miatt kifejezetten elutasított.

Az előválasztás két első állomása 90 százalék felett fehérek által lakott, így Buttigieg és Klobuchar valódi támogatottságáról az adhat képet, hogyan szerepelnek a vegyesebb államokban. Biden támogatottsága egyelőre a feketék és a latinók körében is a legmagasabb.