Buttigieg: Súlyos szabálytalanságok történtek a nevadai kaukuszon

2020.02.23. 20:49 Módosítva: 2020.02.23. 22:34

Levélben reklamál Pete Buttigieg, demokrata párti politikus, mert szerinte a nevadai kaukuszon súlyos szabálytalanságok történtek, írja a CNN. A demokrata párti előválasztáson induló Buttigieg azt állítja, az előzetesen és a helyben leadott szavazatok összeszámolásánál voltak hibák.  

Az indianai South Bend volt polgármestere ezért arra kéri pártját, hogy

  • adja ki, mennyien szavaztak az egyes körzetekben az előzetes szavazáson, és mennyien szombaton a kaukuszon,
  • derítsék ki, hogy a kieső jelöltek támogatóinak másodlagos preferenciái hogyan alakultak, és
  • magyarázzák el az adatokban talált anomáliákat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bernie Sanders vermonti szenátor megnyerte a nevadai kaukuszt, és ezzel megszilárdította vezető pozícióját a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Az iowaihoz hasonlóan Nevadában is komoly gondokba ütközött a szavazatok összesítése a kaukuszon. Mint megírtuk, a nyitóállamban óriási botrány lett abból, hogy a szavazatok lejelentésére kifejlesztett app nem működött rendesen, sokáig semmilyen eredmény nem érkezett, és még napokig nem lehetett tudni, hogy végül is ki(k) nyert(ek).

Nevadában már nem az említett appot használták, de ugyanúgy három adatsort hoztak nyilvánosságra: hány szavazatot kaptak a jelöltek az első körben, mennyit a másodikban, végül pedig azt, hogy ezzel hány megyei delegáltra számíthatnak (akik aztán egy megyei gyűlésen döntenek az igazi delegáltakról.)

Azt egyelőre nem tudni hivatalosan, miért tarott nyolc óráig, hogy a körzetek 50 százalékáig elérjen a feldolgozottság. Ez egyébként annak is köszönhető, hogy a helyi pártszervezet azzal próbálta megpörgetni a részvételt, hogy négy nap előzetes szavazást is biztosított. Így ugyanis ezeket össze kellett fésülni a szombaton tartott kaukuszon leadott szavazatokkal.

Bár a győztes személye nem volt sokáig kérdés, de a végeredményt még egy nappal a szavazás után se lehet tudni.

A nevadai kaukusz eredményeinek alakulását itt követtük élőben, az összefoglaló cikkünk pedig itt olvasható