USA: a koronavírus az elnökválasztási kampányt is megfertőzte

063 1204575437
2020.03.10. 19:58 Módosítva: 2020.03.10. 20:55

Így zajlik az előválasztás

A koronavírus az Egyesült Államokban is terjed, és már az amerikai elnökválasztási kampányt is elérte. Az első amerikai megbetegedést január 21-én jelentették, azóta a fertőzöttek száma 804-re nőtt. Az 50 államból 36-ot érint a vírus, eddig 28-an haltak meg. Ennek megfelelően mostanra az egyik legfontosabb kampánytéma vált a vírusból mindkét oldalon.

A vírus egyre gyorsabb terjedése miatt felmerült a nagyszabású kampányesemények egészségügyi kockázata is. A vírus ráadásul magát a szavazás menetét is befolyásolja. A múlt heti szuperkedden például problémát jelentett, hogy sok választási bizottsági tag nem jelent meg a választás napján a koronavírustól félve. Emellett elképzelhető, hogy a járvány miatt alacsonyabb lesz a részvétel az elkövetkező hetekben szavazó államokban.

A vírus által leginkább érintett Washington államban (itt halt meg az országosan nyilvántartott 28-ból 23 áldozat) szerencsére nem lesz ezzel probléma. Ott ugyanis 2011 óta kizárólag levélben szavaznak. Természetesen némi kockázatot ez is rejt magában. A helyi egészségügyi minisztérium arra kéri a szavazókat, hogy a boríték lezárásához a saját nyelvük helyett használjanak alternatív eszközöket, mint például a vizes szivacs, vagy a törlőrongy.

Észak-Dakota, Idaho, Michigan, Mississippi és Missouri mellett Washingtonban is kedden tartanak előválasztást.

Senki sem tervezi a kampányolás leállítását

Miután több tömegrendezvényt (karneváloktól kezdve sporteseményeken át, film- és zenei fesztiválokig) is lefújtak az Egyesült Államokban az utóbbi napokban a fertőzésveszély miatt, felmerült a kérdés, hogy okos dolog-e több tízezer embert nap mint nap összezsúfolni, hogy azok meghallgathassák a jelöltek beszédeit. Ez Donald Trumpot és Bernie Sanderst is kellemetlenül érintheti, ők ugyanis hétről hétre arénákat töltenek meg.

A szuperkeddet Joe Bidennel szemben elbukó, 78 éves vermonti szenátor a CNN vasárnap reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy neki, a 73 éves Trumpnak és a 77 éves Bidennek kevesebbet kéne-e utaznia, illetve kerülnie kéne-e a tömeget (ahogy azt az egészségügyi hatóságok az idős állampolgároknak javasolták) kijelentette, ideális esetben lehet, hogy megfogadná a javaslatot, de jelenleg olyan aktívan kell kampányolnia, ahogy csak lehet.

A vermonti szenátor egyelőre egy kampányeseményt sem mondott le, a keddi előválasztáson kulcsfontosságúnak ígérkező Michigan államban található Detroitban pedig hétfőn egy kerekasztal-beszélgetést is tartott helyi egészségügyi szakértőkkel együtt. A rendelkezésre álló információk szerint Joe Biden sem tervezi, hogy visszavegyen a kampánya intenzitásából a közeljövőben, de a volt alelnök kijelentette, a továbbiakban is az egészségügyi szakértők ajánlásai szerint fognak eljárni.

Donald Trump sem csökkentene a tempón. Az elnök megválasztása után sem állt le a nagyszabású kampányrendezvényeken való részvétellel. Megválasztása óta csaknem 100 kampánybeszédet tartott, a legtöbb esetben több tízezres hallgatóság előtt.

Az elnök kijelentette, hogy szerinte „nagyon biztonságos” kampányeseményeket tartani,

annak ellenére, hogy mostanra számos országban kifejezetten tiltják a hasonló eseményeket a fertőzésveszély miatt.

Trump ráadásul az utóbbi napokban kifejezetten veszélyeztetett volt a vírus által, miután kiderült, hogy a február végén rendezett CPAC (Conservative Political Action Conference) konferencián, amin az ország vezető konzervatív politikusai és aktivistái vesznek részt évről évre, egy koronavírussal fertőzött beteg is ott volt. A rendelkezésre álló információk szerint Trump, illetve Mike Pence alelnök sem érintkezett közvetlenül a fertőzött személlyel. Az már egy másik kérdés, hogy mennyire volt higiénikus Trumptól az ország zászlajának csókolgatása a konferencián mondott beszéde után.

A hétvégén ráadásul kiderült, ha Trump nem is, de számos vezető republikánus politikus érintkezett a beteggel a konferencián. Eddig öt politikus, Mark Meadows észak-karolinai képviselő – Trump napokban kinevezett kabinetfőnöke –, Ted Cruz texasi szenátor, Paul Gosar arizonai képviselő, Doug Collins georgiai képviselő és Matt Gaetz floridai képviselő vonult önkéntes karanténba, miután kiderült, hogy érintkeztek az említett beteggel. Egyelőre egyik politikuson sem jelentkeztek a betegség tünetei.

Meadows és Az utóbbi két képviselő ráadásul a konferencia óta eltelt napokban magával az elnökkel is érintkezésbe került.

Doug Collins egy egész napot töltött Trump társaságában, amikor az elnök pénteken meglátogatta az amerikai járványügyi hatóság (CDC) georgiai központját. A két politikus a nap folyamán legalább egyszer kezet fogott egymással a felvételek tanúsága szerint.

Matt Gaetz pedig hétfőn volt egy légtérben az elnökkel. A floridai politikus Orlandóból repült vissza Washington DC-be Trump társaságában az Air Force One fedélzetén hétfőn. A CNN szerint a repülőtérre is együtt utaztak az elnöki limunzinban, a The Beastben. Gaetz állítólag az Air Force One fedélzetén értesült arról, hogy a CPAC konferencián ő is kapcsolatba került a fertőzöttel, így már a gépen önkéntes karanténba vonult. Tette mindezt azután, hogy múlt héten még a „pánikkeltő” demokratákat figurázta ki a kongresszusban.

Gaetz és Meadows is jelezte kedden, hogy koronavírus-tesztje negatív lett, de egyelőre az önkéntes karanténban marad.

Trumpon és Pence-en egyelőre nem végeztek koronavírus-tesztet a Fehér Ház sajtósai szerint. Trump kedden azt mondta, hogy ő megcsinálná a tesztet, de a Fehér Ház orvosa szerint erre semmi szükség. Egyébként pedig nagyon jól érzi magát.

A koronavírusnak a novemberi választásra is hatása lehet

A koronavírust mind a demokraták, mind a republikánusok próbálják kampánytémává is tenni. A demokrata politikusok egyhangúlag bírálják Trumpot, miután az kijelentette, a koronavírus valójában „a demokraták hoaxa”, és csak egy újabb béna próbálkozás a Mueller-vizsgálathoz és az impeachmenthez hasonlóan az ő elmozdítására.

Az elnököt amiatt is kritikák érik a baloldalról, hogy múlt héten a Fox News egyik műsorában úgy nyilatkozott, 

„a megérzései szerint” a WHO által megadott 3,4 százalékos halálozási ráta téves adat, szerinte az a szám valójában jóval 1 százalék alatt van.

Azt az összes demokrata elnökjelölt-aspiráns kijelentette a viták, illetve kampányesemények során, hogy szerintük Trump alkalmatlan az ehhez hasonló krízisek kezelésére, bezzeg ők mennyivel jobbak lennének. Az NBC News múlt keddi exit pollja szerint

a demokrata választók több mint felénél fontos szempont volt, hogy melyik politikus a legrátermettebb a koronavírus-helyzet kezelésére,

amikor eldöntötték kire szavaznak az előválasztáson. 47 százaléka azoknak a választóknak, akik így nyilatkoztak, Bidenre szavazott.   

A versenyből múlt héten kiszálló Mike Bloomberg, a világ jelenlegi 16. leggazdagabb embere a számítások szerint 3 millió dollárt (885 millió forintot) fizetett még a szuperkedd előtt azért, hogy az USA két legnézettebb csatornája, a CBS és az NBC főműsoridőben adja le háromperces reklámját, amiben a saját kríziskezelő képességeit hasonlítja össze Trumpéval.

Az elnök viszont azzal támad, hogy valójában ő nagyon is ura a helyzetnek, nem úgy mint az Obama-adminisztráció 2014-ben az ebolajárvány alatt. Ez főleg Bidennek szól, aki jelenleg a demokrata előválasztás toronymagas esélyese, és aki vezető szerepet vállalt a 2014-es járvány kezelésében.

Az ebolajárvány alig több mint egy hónappal a 2014-es félidős választások előtt ért el az Egyesült Államokba, így mint most a koronavírus, akkor az ebola is hirtelen a kampány egyik fő témája lett. Az akkor ellenzékben lévő republikánusok a határok lezárását követelték, és a mostani demokratákhoz hasonlóan az elnök alkalmatlanságát bírálták. 

Akkor 11 amerikai, vagy az USA-ban tartózkodó személynél mutatták ki a vírust, amit ketten kaptak el az Egyesült Államokon belül. Két halálos áldozat volt, ők mindketten még Afrikában fertőződtek meg. A republikánusoknak akkor nyolc év után sikerült visszaszerezniük többségüket a szenátusban, és a képviselőházi többségüket is növelni tudták. Az, hogy a demokraták immár a kongresszus egyik házában sem irányítottak, igencsak megnehezítette Obama elnökségének utolsó két évét.

Az elemzők szerint most azonban a demokraták a republikánusok ellen fordíthatják saját fegyverüket a novemberi választáson, amikor az elnöki pozíción kívül a 100-ból 35 szenátusi és mind a 435 képviselői székről is döntenek az amerikai választók. A koronavírus-pánik és az orosz-szaúdi olajárvita ráadásul a New York-i tőzsdét is megrogyasztotta, ami az amerikai gazdaságra is hatással lehet. Ez pedig csökkentheti Trump újraválasztásának esélyét.

(Borítókép: Bernie Sanders támogatói a szuperkeddet megelőző választási rendezvényen a Los Angeles-i Kongresszusi Központban 2020. március 1-én. Fotó: David McNew / Getty Images / AFP)