Bernie Sanders kiszáll az elnökválasztási kampányból

2020.04.08. 17:29

Így zajlik az előválasztás

Bernie Sanders kiszáll a demokrata párt elnökjelöltségéért folytatott versenyből, és beáll az egyedül talpon maradt jelölt, Joe Biden mögé.

- értesült a CNN a vermonti szenátor kampánycsapatától. Sanders telefonon tájékoztatta bizalmasait a Joe Bidennel szembeni hátrányát, illetve az Egyesült Államokban dúló koronavírus-járvány teremtette rendkívüli helyzetet figyelembe véve már hetek óta esedékes döntéséről. A tavaly rengeteg jelölttel (eleinte két részre bontva kellett megtartani a televíziós vitákat is) indult előválasztásban így már csak Obama volt alelnöke maradt talpon, ő lesz a novemberi elnökválasztásban Donald Trump kihívója.

Az Amerikában szélsőbaloldalinak, európai mércével mérve szociáldemokratának számító vermonti szenátor 2016-ban külsős jelöltként nagy meglepetésre keményen megszorongatta a pártelit favoritját, Hillary Clintont. A támogatására szerveződött mozgalomból 2020-ra meghatározó baloldali politikusok és úttörő szakpolitikai kezdeményezések sora bújt elő, és kampánya is igen jól indult, az első három előválasztást sikerült behúznia. Azonban miután sokan leírták az előválasztás toronymagas esélyesét, Joe Bident, Obama volt alelnöke Dél-Karolinától kezdve sorra húzta be a fontos győzelmeket, ráadásul a versengésből kiszálló jelöltek is beálltak mögé. Az áttörést a március elején 14 államban tartott szuperkedd hozta, melyen Biden kilenc államban tudott nyerni. Ezt követően a koronavírus egyre növekvő árnyékában megtartott előválasztásokon Sanders delegáltakban mérhető hátránya egyre nőtt, esélyei április elejére gyakorlatilag a nullára csökkentek.

A koronavírus egyébként az egész előválasztási folyamatot felborította. Az elmúlt hetekben az államok sorra halasztották el, és rakták át májusra-június elejére a saját előválasztásaikat a koronavírus-járvány miatt. Wisconsinban azonban megtartanák az előválasztást jövő kedden, ami komoly bírálatokat váltott ki több oldalról is. A múlt héten a hagyományosan óriási show-nak számító hivatalos jelöltállító gyűlést is egy hónappal elhalasztották.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek