A wisconsini káosz után két újabb államban elhalasztják az előválasztásokat

2020.04.09. 09:50 Módosítva: 2020.04.09. 10:33

Két további amerikai államban, New Jersey-ben és Virginiában is bejelentették szerdán, hogy 15 másik államhoz hasonlóan elhalasztják az előválasztásokat – írja az MTI.

A szavazásokat annak ellenére is valamilyen formában megtartják, hogy szerdán tényleg eldőlt, Joe Biden volt alelnök lesz a demokraták elnökjelöltje, hiszen ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor szinte behozhatatlan hátránya mellett kiszállt a versengésből. Azonban mivel a koronavírus-járvány miatt sorra tették át júniusra előválasztásaikat az egyes államok március közepe óta, Bidennek sincs még meg a jelöltséghez mindenképpen szükséges 1991 kötött mandátumú delegáltja. Ezért a további szavazások formalitások lesznek, de a delegáltakat még össze kell gyűjtenie a koronavírus miatt egy hónappal elhalasztott, augusztusra áttett jelöltállító gyűlésre.

A döntés bejelentésekor Phil Murphy, New Jersey demokrata párti kormányzója úgy fogalmazott: „a demokráciánk nem eshet a Covid-19 áldozatául”. Murphy ezenkívül arról beszélt, nem akarja, hogy New Jersey olyan legyen, mint Wisconsin, „ahol az embereknek dönteniük kellett, hogy választójogukat gyakorolják-e, vagy saját egészségüket védik meg”.

New Jersey-ben, amely a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott állam, június 2. helyett július 7-én tartják meg az előválasztásokat.

Virginiában, a szintén demokrata párti kormányzó, Ralph Northam bejelentése szerint június 9. helyett két héttel később, június 23-án rendezik meg a kongresszusi előválasztásokat. Az elnökjelölti előválasztásokat Virginiában már korábban, a járvány kitörése előtt megtartották.

Közben növekvő aggodalom kíséri a kedden Wisconsinban kényszerűen megtartott előválasztások utáni helyzetet. Ebben az államban ugyanis a helyi legfelsőbb bíróság órákkal a választások előtt semmisítette meg Tony Evers demokrata párti kormányzó rendeletét, amely elhalasztotta volna a voksolást, és meghosszabbította volna a levélszavazás határidejét is.

ÍGY, ANNAK ELLENÉRE, HOGY KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOK VANNAK ÉRVÉNYBEN WISCONSINBAN IS, SZÁZEZREK JÁRULTAK AZ URNÁKHOZ.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint kaotikus jelenetek zajlottak. A wisconsiniak hosszú, tömött sorokban várakoztak a választási helyiségeknél. Milwaukeeban, amely az állam legnagyobb városa, sokan arra panaszkodtak, hogy inkább levélben voksoltak volna, de nem kapták meg a szavazócédulát.

Több egészségügyi szakember attól tart most, hogy az előválasztások után Wisconsinban megugrik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma.