Kisebb káosz volt a georgiai előválasztásokon

2020.06.10. 18:49

A választók szavazásának ellehetetlenítésével (voter supression) vádolják fekete aktivisták a georgiai kormányzatot, miután kisebb káosz alakult ki a keddi előválasztásokon (amiknek a demokrata elnökjelöltségért már semmi valódi tétjük nem volt, hiszen eldőlt, hogy Joe Biden indul majd Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson). Sokaknak 4-5 órát kellett sorban állniuk, hogy leszavazhassanak. A koronavírus-járvány ellenére (az USA-ban még mindig több mint 1,1 millió aktív eset van) az államban található szavazóhelyek 90 százaléka kinyitott, ám a problémát nem a járvány jelentette.

A szavazást ugyan lassították a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, és az is, hogy több száz hetven év feletti szavazatszámláló pár héttel a választás előtt mondott fel attól tartva, hogy a választás napján elkapja a betegséget, ám még nagyobb problémát jelentett az, hogy vadiúj szavazógépeket használtak (volna) a szavazáson. A FiveThirtyEight szerint több esetben későn, vagy rossz helyre szállították ki a gépeket, melyek beüzemelése is problémát okozott. Emiatt sok szavazóhelyiség nem tudott időben kinyitni. A késedelmek miatt több szavazókör 2-3 órával tovább tartott nyitva, de így is voltak akik több mint öt órával az eredeti, hétórás zárás után tudták csak leadni a szavazatukat. 

A keddi előválasztáson rekordszámú georgiai szavazott levélben. 943 ezren küldték el levélben a szavazatukat, mely több mint húszszorosa a szokásos 40 ezernek. Azonban ez sem ment zökkenőmentesen. Sokan arra panaszkodtak, hogy noha már hónapokkal ezelőtt kérvényezték, nem kapták meg a szavazólapot. Stacey Abrams – akit a demokraták alelnökjelölti pozíciójára is esélyesnek tartanak – ugyan megkapta levélben a szavazólapot, ám a válaszboríték leragasztva érkezett, így neki is személyesen kellett leadnia a szavazatát.

Abrams és több másik fekete aktivista a szavazásuk akadályozásával vádolta meg Georgia állam republikánus párti vezetését, mivel szerintük a fenti problémák aránytalanul több feketét érintettek, mint fehér szavazót. Az egyik aktivista szerint, míg a feketék lakta környékeken több száz méteres sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt, addig a fehérek lakta környékeken mindenféle fennakadás nélkül zajlott a szavazás. Emiatt LeBron James is felháborodásának adott hangot a Twitteren.

Stacey Abrams sem először támadja ilyen váddal az állam vezetőit. 2018-ban indult Georgia kormányzói székéért, ám végül kevesebb mint 55 ezer szavazattal, a voksok 1,4 százalékával alulmaradt republikánus ellenfelével, Brian Kemppel szemben. A győzelem azonban nem rajta múlt: Kemp bírálói szerint egyértelmű választási csalást követett el, ugyanis a tagállami vezetés részeként ő volt a felelős a választások megszervezéséért, ebben a minőségében pedig 85 ezer választó (főleg kisebbségiek) regisztrációját semmisítette meg a kormányzóválasztást megelőző három hónapban, sokak szerint jogtalanul.

A keddi előválasztáson a demokrata és a republikánus elnökjelölt-, szenátor-, kongresszusi képviselő-, állami szenátor- és állami képviselőjelölt-aspiránsokra is lehetett szavazni.