Új helyszínen lesz Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

000 1TA9VN
2020.06.12. 15:09 Módosítva: 2020.06.12. 15:14

Az észak-karolinai Charlotte-on kívül a floridai Jacksonville is helyszínül szolgál majd a Republikánus Párt országos konvenciójának. A tervek szerint a jelöltállító gyűlés első napját az eredeti helyszínen, Charlotte-ban, a többi hármat pedig Jacksonville-ben tartják majd augusztus 24. és 27. között. Jacksonville 450 kilométerre északra található Trump második számú rezidenciájától, a Mar-a-Lago üdülőközponttól.

Eredetileg a jelöltállító gyűlés összes eseményének Charlotte adott volna otthont, ám Észak-Karolina demokrata kormányzója, Roy Cooper június elején kijelentette, hogy az Egyesült Államok több államában továbbra is gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt nem tudja garantálni, hogy a konvenció egyes eseményeit a szokott rend szerint meg lehet majd tartani. Így például Trump beszédét a jelöltség elfogadása után, melyet több tízezer ember előtt tartott volna. A négy évvel ezelőtti konvencióra 50 ezren látogattak ki és a szervezők most is ennyi résztvevőre számítanak.

Miután egyértelművé vált, hogy Cooper nem hajlandó kompromisszumot kötni, Trump kiadta az utasítást, hogy új helyszín után kell nézni. Sajtóinformációk szerint Jacksonville-en kívül Atlanta, Dallas, Nashville, New Orleans, Orlando, Phoenix és Savannah volt még versenyben.

Amellett, hogy az elnök előszeretettel tölti szabadidejét (és nem annyira szabad idejét) Floridában, mely szeptember óta hivatalosan is az elsőszámú lakhelye, Jacksonville kiválasztása a novemberi elnökválasztás szempontjából is fontos lehet.

Florida adja ugyanis a harmadik legtöbb elektort (New York állammal holtversenyben) Kalifornia és Texas után. A másik három állammal szemben viszont csatatérállamnak számít, ami különös fontosságot kölcsönöz neki. Ráadásul 1928 óta mindössze John F. Kennedy és Bill Clinton tudta megnyerni az elnökválasztást úgy, hogy veszített Floridában.

Általában mindössze egy-két százalék szokott lenni a különbség a két nagy párt jelöltje között – elég csak a hírhedt 2000-es Bush-Al Gore összecsapásra gondolnunk, amikor a George W. Bush mindössze 537 szavazattal nyerte meg Floridát, és így az elnökválasztást. Trump négy évvel ezelőtt mindössze 1,2 százalékkal, 113 ezer szavazattal győzte le Hillary Clintont.

Most azonban messze nem áll ilyen jól az elnök szénája. A legtöbb felmérés 4-6 százalékos hátrányt jelez számára Bidennel szemben Floridában, ráadásul még a jobboldali Fox News mérése szerint is kikapna 3 százalékkal, ha most lenne a választás.

Trumpnak nem volt komolyan vehető kihívója a formalitásnak számító republikánus előválasztás során, de csak az augusztusi jelöltállító gyűlésen válik belőle hivatalosan is a Republikánus Párt 2020-as elnökjelöltje.

(Borítókép: Nicholas Kamm / AFP)