Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre!

Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre!

Vége
063 1281728461
2020.10.23. 05:14
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ronna McDaniel, a Republikánus Párt csúcsszerve, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke tweetel arról, hogy melyik jelöltet hányszor szakította félbe a moderátor. Nyilván annak a Welkernek az elfogultságra céloz, akit ettől függetlenül sokan dicsérnek a meglepően normális hangú vita vezetéséért.

 • A vitának ezzel vége, a búcsúra Joe Biden és a felesége, Jill maszkot vesz fel. Maszkban jelenik meg a first lady, Melania Trump is, csak a férjén, a republikánus elnökön nincs. Nyilván azért, mert ő már átesett a fertőzésen. A szeptember 29-i vita után a first lady még maszk nélkül lépett a pódiumra.

 • Welker utolsó kérdése az, hogy mit ki mit mondana a beiktatási beszédében. A siker útján járunk – mondja Trump, Válaszd a reményt – visszhangozza Biden az Obama-féle szlogent. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy amikor januárban valamelyiküket beiktatják, az Egyesült Államok még aligha lesz túl a koronavírus-járványon.

 • Ezt az a Trump kockáztatja meg Bidennel szemben, aki a szélmalmok és szélerőművek építésekor kibocsátott anyagokat teszi felelőssé a globális felmelegedésért.

  Többet tudok a szélről, mint te. Rendkívül drága. Megöli az összes madarat. (...) Sok velük a probléma. Történetesen Kínában és Németországban gyártják őket, és az ekkor kibocsátott füst – ha hiszel a szén-dioxid-kibocsátásban – több, mint bármi, aminek a gázhoz van köze.

 • Biden zéró szén-dioxid-kibocsátást akar 2050-re, amihez nem mellesleg szövetségi szinten be kellene tiltania a repesztéses olajbányászatot. Utóbbi azt a módszert jelenti, amellyel hozzáférnek a mélyen a föld felszíne alatt rejlő nyersanyaghoz, és amelyben az emberi egészségre veszélyes kemikáliákat használnak. Betiltásával csak az a baj, hogy a repesztéses olajbányászat szakította ki a semmiből több, az elnökválasztás szempontjából kulcsjelentőségű szövetségi állam – például Pennsylvania – szegény vidékeit is.

 • Ami a klímaváltozást illeti, Trump azt állítja, szereti a természetet, de a gazdaságot nem lehet megállítani, és ő azért mondta fel az Egyesült Államok nevében a párizsi klímaegyezményt, mert Oroszország  India és Kína „mocskos”. Még egy furcsa érv.

  Biden azt mondja, a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent az emberiségre, erkölcsi kötelesség harcolni ellen.

 • A repesztéses kitermelési technológia megosztja Amerikát, mert környezetszennyezőnek tartják. Ez ellen nyilatkozott-e Biden? Ezen vitatkoznak. Vagy csak a szövetségi hatáskörű területekre gondolt? Az éghajlatvédelem az utolsó vitatéma.

 • Biden nevéhez is kötődik az a törvény, amely a kis mennyiségű drog birtoklásért börtön jár, több tízezer fiatal fekete került így rácsok mögé. 

  Trump: nyolc évetek volt Obamával megreformálni az igazságügyi rendszert. Miért nem tettetek semmit? 

  Biden: elkezdtük a folyamatot, folytatni akarom. 

  Trump: nem tettetek semmit, mert csak a szád jár.  

  Biden: republikánus többségű kongresszusunk volt akkor. 

  Kínos csönd. 

 • Nem azt mondtam, hogy Lincoln vagyok, hanem azt, hogy Lincoln óta nem tett senki ennyit a fekete közösségért, mint én - mondta Trump. 

 • Ezt Trump mondja a fekete moderátornak. Minden emberrel csodálatos kapcsolatom van (...) A közönséget sem látom, olyan sötét van – teszi hozzá. Utóbbi elég furcsa érv.

 • Biden: az igazságügyi rendszert meg kell reformálni, hogy senki se kerüljön börtönbe azért, mert drogproblémái vannak. 

  Biden nevéhez is kötődik az a törvény, amely a színes bőrűek tömeges bebörtönzéséhez vezetett.

 • Trump rájött, hogy nézők is vannak a teremben, így egy csomó embert megsért, ha magát hozzájuk képest is magasztalja. De azt mondta, nem látja őket jól, olyan sötét van

 • Trump bedobja, hogy Biden a kilencvenes években még „szuperragadozók” néven említett feketéket. Ez nem igaz, a mostani demokrata jelölt nem használt ilyen kifejezést. Hillary Clinton volt az 1994-ben. Biden a „sons of bitches”fordulattal beszélt feketékről.

 • „Senki nem tett többet a feketékért, mint Donald Trump. Talán Lincoln kivétel.″ - Donald Trump. 

 • Egy fehér szülőnek nem kell elmagyaráznia a gyerekének, hogyan viselkedjen a rendőrökkel szemben, egy fekete szülőnek azonban arra is meg kell kérnie a gyerekét, hogy az utcán kapucni nélkül sétáljon, nehogy gyanúsnak tűnjön. 

 • Csaknem 60 évvel Martin Luther King beszéde után (Van egy álmom) Amerika még mindig a faji / etnikai / bőrszín szerinti kérdésről vitatkozik. Intézményes rasszizmus, ez Biden és a demokraták korábban is gyakran bevetett kifejezése. 

  Csaknem fél éve, hogy George Floyd minneapolisi halála feldúlta Amerikát, tüntetés- és zavargáshullámhoz vezetett. Igaz, Minneapolis demokrata vezetésű város. 

 • Mintegy 500 bevándorló gyereknek nem találják a szüleit, mivel szétválasztották a családokat a déli határon, külön-külön helyezték el őket őrizetbe.

  Ki építette a ketreceket, Joe? - kérdezte Trump, utalva arra, hogy az előző kormányzat építette ki az infrastruktúráját a határvédelemnek. Amúgy meg nagyon jó dolguk van az őrizetben lévőknek - tette hozzá.

 • Áttérnek a bevándorlás kérdésére. Biden azt ígéri, hogy az elnöksége első száz napjában előáll egy törvénytervezettel, amely 11 millió okmány nélküli ember státuszát legalizálná.

 • A ketrecek – elkapott illegális határátlépők – elhelyezésére való elkerített területek az amerikai bevándorláspolitika visszássága. Obama alatt is voltak ilyenek, de Trump elnöksége idején lettek az érkező latin-amerikai családok szétválasztásának jelképei. 

 • Trump azt mondja, támogatná, hogy a szövetségi minimálbért 15 dollár per órára emeljék. Most 7,25 dollár. Biden emlékeztet, hogy minden, ami 15 dolláros órabér alatt van, egyúttal a szegénységi küszöb alatt van.

 • Akik a vírushelyzet miatt szegényedtek el, és többségük nők és/vagy színes bőrűek. 

 • Biden kezd belelendülni, azt állítja ő nem vörös vagy kék (republikánus vagy demokrata) szövetségi államokat, hanem egyesült államokat lát, és 

 • Trump zerint a tőzsde összeomlik, ha Bident megválasztják. Biden viszont azt vágja Trump fejéhez, hogy a tőzsde az egyedüli mérce, amelyet figyelembe vesz. De mi van az átlagemberrel? – teszi fel a kérdést.

 • Trump elnöksége minden korábbinál jobban megosztja Amerikát. Amikor Biden azt mondja, hogy nem vörös és kék, azaz republikánus és demokrata államokban gondolkodik, azt ígéri burkoltan: újra egységbe rendezné Amerikát. 

 • Tíz- és tízmilliókat érint Amerikában különösen élesen az egészségbiztosítási vita, amely több mint tíz éve húzódik már. Mire terjedjen ki a krónikus betegségben szenvedők (például a daganatos betegek) biztosítása? Milyen gyógyszertámogatás legyen? Magán kontra államilag finanszírozott ellátás. 

  Évtizede ezen, az Obamacare-ről, a megtartásáról, illetve felszámolásáról (amit a republikánusok akarnak) vitázik Amerika. Bidencare, mondja most Obama volt alelnöke; ez új kifejezés.... 

 • Ami a család témakörét illeti, a fő kérdés az egészségbiztosítás. Trump azt mondja, véget vet az Obamacare néven ismert rendszernek, és „szép egészségbiztosítás” („beautiful healthcare”) következik.

  Biden szerint ha megválasztják, jön az ő nevét viselő Bidencare. Kíváncsiak vagyunk, hogy az egykori főnöke most hogy érzi magát – jegyzi meg a The New York Times

 • Biden: úgy beszél Trump Kimről, mint a pajtásáról, pedig egy bandita. 

  Trump: nem árt, ha jó a kapcsolat az országok vezetőivel.

  Biden: Hitlerrel is az volt, amíg le nem rohanta Európát. 

 • Trump szerint azért nem tört ki nukleáris háború Észak-Koreával, mert jóban van az ázsiai ország vezetőjével. 

 • Biden: rákényszeríti arra, hogy a nemzetközi szabályok szerint játsszon Peking. Trump viszont a kereskedelmi háborúval csak növelte az amerikai kereskedelmi deficitet Kínával szemben, ráadásul az Egyesült Államok szövetségeseivel ellenséges, míg az autokrata vezetőkkel barátkozik.

 • Biden azt állítja, hogy semmit – „not a solitíary thing out of line” – nem tett a fia karrierje érdekében.

  Trump szerint Biden 2014-ben, még amerikai alelnökként egy egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának. Hunter Biden 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, Trump szerint pedig Biden alelnökként nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna a fia ügyeit. 

  Trump most emlékeztet, hogy a gyanú szerint Biden fia 183 ezer dollárt kapott a Burisma igazgatótanácsi tagjaként, de  egy republikánus szenátusi vizsgálat sem talált kivetnivalót az akkori alelnök magatartásában.