Trump vadiúj egészségügyet, Biden Bidencare-t akar

GettyImages-465213666
2020.10.29. 11:40

Így zajlik az előválasztás

Mi a hosszú élet titka Amerikában? A jelek szerint a végeláthatatlan vita az Obamacare-ről. Tíz év telt már el az előző elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási reform óta, de a washingtoni politika sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja a következményeit. Ez felmerült a választási kampányban is. Két hét múlva a legfelsőbb bíróság porolja le a dossziét.

Nem biztos ugyan, hogy Barack Obama igazat mondott, de sokakat érintettek meg a szavai. 

Amikor anyám daganatos lett, a biztosítótársaságok előjöttek azzal: talán már korábban is fennállt a betegsége. Azt állították, talán már azelőtt diagnosztizálhatták, hogy megkötötte a biztosítási szerződést 

– mondta az előző elnök még 2009-ben. Éppen az anyja esetében vitatják ugyan a sztori hitelességét, de 

tízből hat amerikai állítja: az ő családjában is ismert az előzetes betegségek problémája  

Az Obamacare néven ismert 2010-es átfogó egészségbiztosítási reform – polgári nevén a Megfizethető Ellátás Törvénye – több mint 20 millió embert juttatott biztosításhoz abból a 48 millióból, aki nem rendelkezett ilyennel. 

De nem világos, hogy milyen veszteségekkel: ezt a mai napig vitatják Amerikában, ahol 

  • nincs általános egészségbiztosítás,
  • olyan horribilis díjakat számláznak ki a szolgáltatók, hogy a legtöbb polgár zsebből nem tudja fizetni. 

Az Obamacare-ről folytatott vitában olyan kérdések nem egyértelműek, mint hogy 

  • Mi legyen a még a biztosítás megkötése előtt krónikus – így szív- és érrendszeri vagy daganatos – betegségben szenvedőkkel?
  • Elő lehet-e írni az amerikaiaknak, hogy egészségbiztosítást váltsanak ki?
  • Versenytársat állítson-e az állam a biztosítóknak, hogy megfizethetőbbé tegye a díjakat? 

Ezeken Donald Trump már 2016-ban elvitatkozott akkori választási ellenfelével, Hillary Clintonnal, ahogyan a mostanival, Joe Bidennel is. 

Véget akarok vetni az Obamacare-nek, elő akarok jönni egy vadiúj, csodálatos egészségügyi ellátással 

– mondta múlt heti vitájukon Trump, megerősítve: nem engedi meg, hogy a polgárokat biztosítás megkötésére lehessen kötelezni. Eddig sem engedte ugyan, de átfogó alternatív tervvel sem állt elő: Trump és Biden is mazsolázgatnak az egészségbiztosítás kinek-kinek tetsző elemei közül. 

Az Obamacare pedig két hét múlva a legfelsőbb bíróság asztalára kerül, márpedig e héttől a talárosok között 6:3 arányban vannak a konzervatívok, miután Trump legutóbbi főbírójelöltjét, Amy Coney Barrettet is a testület tagjává választották

Megosztó ügyek 

Ez azért fontos, mert – mint annyi más minden – az egészségbiztosítás is pártpolitikai szimpátia mentén osztja meg az amerikaiakat. Nagyon leegyszerűsítve:

A REPUBLIKÁNUSOK AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG- ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁST, A DEMOKRATÁK A KOCKÁZATKÖZÖSSÉGBEN VALÓ RÉSZVÉTELT, A KÖZÖSSÉGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST PÁRTOLJÁK .

Trump egészségpolitikájában a megkérdezett amerikaiak jobban bíznak, mint Bidenében (aki általában is 7,1 százalékponttal vezet jelenleg, szűk egy héttel a választás előtt az elnökkel szemben). 

Biden a tévévitában egyenesen arról beszélt: a saját nevéhez kötné az Obamacare-t, és Bidencare-re szabná át. 

MÉGPEDIG AZZAL, HOGY BEVEZETNÉ: A MAGÁNBIZTOSÍTÓK ÁLLAMI VERSENYTÁRSAT KAPJANAK.

Egy friss felmérés szerint

  • az összes megkérdezettnek csak a 36 százaléka érvényteleníttetné a legfelsőbb bírósággal az Obamacare-t, míg 58 százalékuk megtartaná,
  • viszont a demokrata szimpatizánsoknak a 9, míg a republikánusoknak a 76 százaléka tenne így,
  • az Obamacare legnépszerűbb elemét, az előzetes betegségben szenvedők védelmét még a republikánusoknak is csaknem a kétharmada támogatja (sőt maga Trump is),
  • az egyik legvitatottabb elemet viszont, miszerint a fiatalok 26 éves korukig szüleik biztosításán lehetnek, a republikánusok egyharmada, míg a demokraták kétharmada támogatja. 

Fő szabályként: minél balosabb valaki Amerikában, annál jobban pártolja az „európai típusú” egészségbiztosítást. Biden nem támogatja a szélsőbalos Bernie Sanders tervét, az általános egészségbiztosítást, ahogyan visszatáncolt attól alelnökjelöltje, Kamala Harris is. 

(Borítókép: A megfizethető ellátási törvény támogatói az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt gyűlnek össze egy 2015. március 4-i washingtoni tüntetésen. Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary)