új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai elnök ismét posztolt a Twitteren, méghozzá hatszor is, mivel a terjedelmi korlátozások miatt nem tudta egy posztban közzétenni gondolatait. 

    Az első négy posztjában az elnök arról írt, hogy  ki kell vizsgálni a választási csalásokat, valamint újra kell számolni a szavazatokat, főként Philadelphiában és Detroitban. 

    Kész története van most már országunkban a választási problémáknak

    – ezt írta többek közt az elnök. 

    Az utolsó két posztban már ennél tovább ment: a demokratákat tolvajok, a "nagyvárosok gépezeteit" korruptnak nevezte.

    Mindezt azzal is alátámasztotta, hogy egy brit választási szakértő leírta: lehetetlen, hogy Biden jobban teljesített néhány államban, mint korábban Obama. 

    Ahol szükség volt rá, ott ellopták azt, amit el kellett lopniuk.

    – írta az elnök.

  • A CNN közölte, hogy eiindult a buildbackbetter.com nevű oldal, amelyen Biden négy közéleti témát jelölt meg a legfontosabb prioritásként:

    a koronavírus-járványt, a gazdaság újjáélesztését, a rasszok közti egyenlőséget, valamint a klímaváltozást. 

    A koronavírus tekintetében egy hét lépésből álló tervet irányoztak elő, többek közt arról írtak, hogy "rendszeres, megbízható és ingyenes tesztelésre", valamint a kezelések – és majd a vakcinák – "hatásos és arányos" elosztására van szükség. 

    A Twitteren Transition46 néven regisztráltak egy profilt a weboldalnak. 

  • Az Európai Unió készen áll arra, hogy szorosabbra fűzze az együttműködést az Egyesült Államokkal – ezt mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap. 

    Hozzátette, bízik abban, hogy az utóbbi négy év "nehézségeit" követően most új alapokra sikerül majd helyezni a kapcsolatot a felek közt.

    Az Európai Unió és az Egyesült Államok egymás barátai és szövetségesei. Az állampolgáraink között a lehető legszorosabb kapcsolat van, ezért az, hogy az Atlanti-óceán túlpartján megválasztották az USA elnökét, nagy jelentőséggel bír számunkra

    – nyilatkozta

  • Az Egyesült Államok 45. elnökének kemény szombatja volt. Miután kiderült, hogy demokrata ellenfele megszerezte a szükséges 270 elektort a választáson, a Twitteren ő mégis másként látta a helyzetet.

    „Ezt a választást én nyertem, mégpedig sokkal”, „71 millió szavazat, ennyit még egyetlen regnáló elnök se kapott”, fakadt ki a közel 90 millió követőjének.

    A kemény éjszaka után várhatóan a reggel se lesz könnyebb számára. De vajon miről fog posztolni?

    Elismeri a vereséget?

    A következő bejegyzése után letiltja a Twitter?

    Felhívja reggeli előtt Joe Bident?

  • Douglas Emhoff, Kamala Harris férje lesz az első ember az amerikai történelemben, akit – az alelnök házastársaként – "second gentleman"-nek lehet majd nevezni. 

    Emhoff egyébként 2014-ben kérte meg Kamala Harris kezét, magánéletében jogászként dolgozik. A kampány során elsősorban a Twitteren nyilvánította ki támogatását párja mellett. 

    Harris győzelméhez is itt gratulált a minap: 

  • Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic.

        Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

        Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie.

  • Már lehet fogadni a 2024-es elnökválasztás demokrata befutójára, ahol nem a most elnöknek választott Joe Biden, hanem alelnök-várományosa, Kamala Harris a favorit. A fogadóirodáknál jelenleg Harris nyereményszorzója 250, míg Bidené 700,

    vagyis az 56 éves politikusnőt jóval esélyesebbnek tartják Bidennél.

    A listán izgalmas a korábbi first-lady, Michelle Obama neve, illetve a Demokrata Párt balos szárnyának két közismert alakja, Bernie Sanders és Alexandria Ocasio-Cortez is. 

    Képernyőkép 2020-11-08 081742.png

    Már az elnökválasztási kampány során pedzegették, hogy a most 78 éves Biden aligha töltené ki négy éves elnöki ciklusát, ezért valójában Kamala Harrisnek készíti elő a terepet. 

  • Nem sokkal azután, hogy Joe Bident győztesnek nyilvánították, Magyarország washingtoni nagykövetsége megragadta az alkalmat, és a Facebookon posztolta a tényleg szívmelengető, de több mint kéthetes hírt, hogy hivatalosan is hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat.

  • A CNN írja a fehér házi forrásaira hivatkozva, hogy már Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója is próbálja rávenni a republikánus elnököt, hogy ismerje el a választási vereségét. Donald Trump erre egyelőre nem hajlandó, a legutóbbi két tweetje is arról szólt, hogy valójában ő nyerte a megméretést Joe Bidennel szembe. A Biden-kampány helyettes igazgatója, Kate Bedingfield szerint Trump fel sem hívta Bident úgy, ahogyan a vesztes elnökjelöltek hagyományosan felhívják a megválasztott riválisukat az Egyesült Államokban.

    Jared Kushner Donald Trump lányának, Ivanka Trumpnak a férje.

  • A magyar miniszterelnök még szeptemberben a Reuters kérdésére azt mondta, hogy nincs más forgatókönyve, meg van győződve Donald Trump november 3-i amerikai elnökválasztási sikeréről, és úgy tűnik, most is ezt várja, eddig legalábbis nem gratulált Joe Bidennek, a megválasztott elnöknek. Elég egyedül van ezzel Kelet-Európában, a Twitteren Sebastian Kurz osztrák kancellár, Igor Matovič szlovák kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Klaus Iohannis román elnök, Andrej Babiš cseh kormányfő és Andrzej Duda lengyel elnök is megtette már. 

    Orbán Viktoron kívül még két kelet-európai kivétel van, az egyik Janez Janša szlovén miniszterelnök – aki már szerdán gratulált Donald Trumpnak, aztán arról tweetelt valamit arról, hogy „érdekes” volt győztest hirdetni, hiszen a bíróságok még nem döntöttek –, a másik Aleksandar Vučić szerb elnök.

  • Helló, amerikai honfitársak  – lépett a pódiumra Joe Biden megválasztott amerikai elnök a delaware-i Wilmingtonban helyi idő szerint szombat este fél kilenckor (magyar idő szerint hajnali fél háromkor) megtartani a győzelmi beszédét.

    Négy nap feszült várakozás és folyamatos szavazatszámlálás után derült ki, hogy a demokrata jelölt az Egyesült Államok következő elnöke lesz, mégpedig rekordszámú, 74 555 706 szavazattal. Joe Biden sietve emlékeztetett is erre, hozzáfűzve, hogy több szavazatot szerezett, mint korábban bárki elnökjelöltként az Egyesült Államok történetében, aztán élete megtiszteltetésének nevezte, hogy megválasztották.

    Ígérem, hogy olyan elnök leszek, aki nem elválaszt, hanem egyesít, aki nem vörös és kék, hanem egyesült államokat lát

    – mondta. Beszélt arról is, hogy

    • újjá akarja építeni „a nemzet gerincét”, a középosztályt,
    • munkacsoportot hoz létre a koronavírus-járvány megfékezésére,
    • küzdeni fog a klímaváltozás ellen (a kampányban többször megígérte, hogy ha megválasztják, az Egyesült Államok nevében újra aláírja a párizsi klímaegyezményt – a szerk.) és
    • ki akarja irtani a rendszerszintű rasszizmust.

    „Kiálltatok értem, én pedig ki fogok állni értetek” – üzente az utóbbival kapcsolatban az Egyesült Államok fekete lakóinak. Megszólította Donald Trumpot és a republikánusokat is azzal, hogy adjanak egymásnak esélyt, az ellenfelek ne ellenségként kezeljék egymást.

    Itt az idő, hogy meggyógyuljunk Amerikában. (...) Nemcsak az erőnk példájával, hanem a példánk erejével vezetjük a világot

    – fogalmazott.  

    Előtte beszédet tartott Kamala Harris megválasztott alelnök is. Azt mondta, az amerikaiak „az egységet, a reményt, a tudományt és az igazságot” választották, és méltatta azokat a fekete, ázsiai, latin és őslakó nőket, akik a történelmen át kövezték ki az utat ehhez az éjszakához. Az 56 éves politikus asszony egy indiai bevándorló anya és egy jamaicai bevándorló apa gyermekeként lesz az első nő az Egyesült Államok történetében, aki betöltheti az alelnöki tisztséget.

    Lehet, hogy az első nő vagyok ebben a tisztségben, de nem én leszek az utolsó 

    – mondta.

    A győzelmi beszéd közönsége gyakorlatilag egy 360 autóból álló felvonulás volt  a wilmingtoni Chase Centerben , máshogyan érkezni ugyanis nem lehetett a koronavírus elleni távolságtartási szabályok miatt.

  •  ...itt egy tweet.

  • Joe Biden soha nem csinált titkot abból, hogy büszke ír-amerikai, akinek anyai ágon mindegyik ükszülője Írországban jött világra, az egyikük, Owen Finnegan pedig  az írországi Louth megyéből vándorolt ki 1849-ben az éhínség elől. Apai ágon két dédapja ír – áll az Irish Central portálon. Arra már a Sky News emlékeztet, hogy a megválasztott elnök katolikus, és szívesen idézi az 1995-ben irodalmi Nobel-díjban részesített ír költő,  Seamus Heaney sorait.

    Az amerikai elnökök közül John F. Kennedy, Richard Nixon és Ronald Reagan is elmondhatta magáról, hogy ír származású.

  • A demokrata jelölt a családjával töltötte a szombatot. Először az unokái szóltak neki, hogy ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke – értesült a CNN. Ezt a képet a legidősebb unoka, Naomi Biden posztolta: 

    Joe Biden egyébként napra pontosan 48 évvel ezelőtt nyerte el először a  washingtoni szenátusi székét.

  • Matt Morgan általános tanácsadó közlése szerint a szövetségi állam legnagyobb megyéjében, a Phoenixet is magában foglaló Maricopában a szavazóbiztosok tévesen nyilvánították szabálytalannak személyesen megjelenő választók voksait.

  • Ma kiderült, hogy Kamala Harris személyében először lesz nő és színesbőrű politikus az Egyesült Államok alelnöke. Összesen 48 elődjéről itt egy sokatmondó fotó: 

  • Az Egyesült Államokban csütörtökön és pénteken is rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, Joe Biden pedig megválasztott elnökként azonnal jelezte, hogy 12 fős munkacsoportot állít fel a kór elleni küzdelem jegyében. A járvány megfékezése az egyik fő választási ígérete volt.

    Pénteken 122 365 koronavírusos esetet regisztráltak a hatóságok a csütörtöki 121 289 után.

  • A kaliforniai demokrata szenátor asszony videót is posztolt arról, hogy felhívja a leendő főnökét, Joe Biden megválasztott elnököt.

    Megcsináltuk, Joe! Te leszel az Egyesült Államok következő elnöke.

    – kiabálta a telefonba. 

    Nemrég aztán egy kicsit szélesítette a kört, azt írva:

    Az indiai anya és afroamerikai apa gyermekeként született 56 éves politikus az első nő az Egyesült Államok történetében, aki betöltheti az alelnöki tisztséget. 

  • Egyelőre nincs jele annak, hogy Donald Trump hajlandó lenne elismerni a vereségét, tíz perce azt tweetelte, hogy valójában ő nyerte az elnökválasztást, és „rossz dolgok” történtek, amelyeket nem láthattak a republikánus választási megfigyelők.  

  • A távozó republikánus elnök  most konzultál a jogi tanácsadóival, hogy milyen eséllyel vágna neki az elnökválasztási eredmény megóvásának egy-egy szövetségi államban. Ha kiderül, hogy nem járna sikerrel, akkor néhány nap múlva el fogja ismerni a vereségét – értesült John Roberts, a Fox News vezető fehér házi tudósítója.

    A republikánusok egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá, hogy csalás történt az elnökválasztáson.

  • A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója Facebook-posztban írt erről, miután megköszönte Donald Trumpnak az elmúlt négy évet.

    Orbán Viktor mostanáig nem nyilatkozott arról, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

  • Joe Biden hívei nagy számban gyülekeznek itt:

  • A Sky News a leköszönő elnök egyik volt tanácsadóját kérdezte meg erről. Omarosa Manigault Newman szerint arra lehet számítani, hogy Donald Trump az elnöki kegyelem jogkörével fog élni. 

    Ez az az időszak, amikor egy béna kacsa elnök (ez a mindenkori leköszönő amerikai elnökök gúnyneve – a szerk.) megnyithatja a kegyelemre várók aktáját és használhatja a tollát

    – mondta a tanácsadó. Szerinte arra is lehet számítani, hogy Donald Trump újabb rendeleteket fog kiadni a Fehér Házban töltött utolsó heteiben, azonban ezeket a következő elnök visszavonhatja vagy módosíthatja majd. 

  • A CNN cikkében szereplő kép tanúsága szerint az elnök nem túl boldog, pedig hívei már várták a visszaérkezését.

  • Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke a kutyáit is viszi a Fehér Házba, és ez lesz az első alkalom, hogy két német juhászkutya lesz a hivatalos elnöki négylábú kedvenc. Nem ez az első eset, hogy kutyával érkezik az újonnan megválasztott elnök, sokukhoz köthető számos fajtájú kutya és egyéb állat, például lovak és madarak is. Az elmúlt évtizedekben népszerű volt George W. Bush skót terriere, Miss Beazley, ahogy Barack Obama portugál vízikutyája, Bo is. Donald Trumpnak nem volt kutyája, bevallása szerint azért, mert nem volt rá ideje. Jo Biden – írja a Vogue – Major és Champ társaságában veheti majd át a hatalmat a beiktatásakor, 2021. január 20-án. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

    Ez a partnerség az, amely évtizedek óta alátámasztja a liberális szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és továbbra is a stabilitás, a biztonság és a jólét oszlopát jelenti az Atlanti-óceán mindkét oldalán

    – hangsúlyozta.

    Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta: „Az Európai Unió ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét az erős transzatlanti partnerség mellett, és készen áll arra, hogy kapcsolatba lépjen a megválasztott elnökkel, az új kongresszussal és az új amerikai közigazgatással”.

    David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kijelentette: az Európai Unió a jövőben is együtt kíván működni „nagyszerű partnerével és szövetségesével”, az Egyesült Államokkal.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának, amelyeknek együtt kell szembenézniük a nemzetközi porondon érkező kihívásokkal. 

  • 2020-11-07T183140Z 2087609552 RC2IYJ9HLULF RTRMADP 3 USA-ELECTIO
    Fotó: Joshua Roberts

    Autókonvojjal hajt a washingtoni elnöki rezidencia felé Virginián keresztül.

  • Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke

    – írta Angela Merkel.  A német kancellár Kamara Harrisnek, az első amerikai megválasztott alelnöknek is gratulált közleményében, valamint hangsúlyozta: örül, hogy együtt dolgozhat majd Joe Bidennel.  Hozzátette azt is – írja az MTI –, hogy a Németország és az Egyesült Államok közötti „transzatlanti barátság nélkülözhetetlen, ha meg akarunk birkózni korunk nagy kihívásaival".

    Gratulált Emmanuel Macron francia államfő is

     Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt!

    – írta a Twitteren.

        

  • A Fehér Háztól nem messze, a BLM Plazán:

    Las Vegas kaszinói előtt:

     Philadelphiában: