új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pörögnek a fogadóirodák, az Egyesült Királyságban az amerikai elnökválasztás kapcsán megtett fogadási összegek 95%-a Trump győzelmére érkezett az utóbbi 24 órában – írta a The Sun. A fogadók többsége már az előző napokban is Trump győzelmére tippelt, azonban az utóbbi egy napban még a korábbinál is nagyobb arányban érkeztek tétek az ő győzelmére. 

    A The Sun értesülése szerint most egy brit ex-bankár egy Karib-szigeteki bukméker irodánál 5 millió dollárt tett a republikánus jelölt győzelmére, ami valószínűleg a legnagyobb ilyen fogadásnak számít.

  • „Mindenhol jól teljesítünk, csodás esténk lesz, nagyon jól érzem magam” – mondta Donald Trump, miután Virginiában, a republikánus párt helyi központjában rövid sajtótájékoztatót tartott. A sajtótájékoztató előtt Trump kampányának vezetőivel találkozott. Állítása szerint a beszélgetés során arról tájékoztatták, hogy a republikánusok eddig nagyon jól teljesítenek a szavazáson.

    Úgy hallottam, nagyon jól teljesítünk Floridában és Arizonában, Texasban pedig hihetetlenül jók vagyunk. Mindenhonnan azt hallom, hogy jól teljesítünk, azt hiszem, csodás esténk lesz

    – nyilatkozta. 

     Az elnök kérdésre azt is elmondta:

    egyelőre még nem gondolkodott el azon, hogy milyen győzelmi beszédet fog mondani, ha nyer. 

  • Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje a választás napján, kedden is kampányolt Pennsylvaniában. A politikus a szülővárosába, Scrantonba látogatott, s felkereste kétszintes egykori szülőházát is. Köszöntésére mintegy száz ember gyűlt össze.

    Jó újra itthon lenni

    – mondta nekik az elnökjelölt, majd a ház egyik nappali szobájának falára ráírta:

    „ebből a házból a Fehér Házig Isten kegyelméből, Joe Biden, 2020. november 3-án."

    Scrantonból Biden Philadelphiába indult. Pennsylvania kulcsfontosságú tagállam az elnökválasztás eredménye szempontjából. Csatatérállamnak számít, vagyis a választók nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, voksaikat az aktuális helyzet határozza meg.

    Scranton szimbolikus jelentőségű hely a demokrata párti jelölt számára, mivel a munkásemberek városának számít. Kampányában Biden gyakran hangoztatta, hogy e társadalmi rétegek körében, szerény körülmények között született, s bár csak tízéves koráig élt ott, de sajátjának érzi a közeget.

    Hétfő este a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampányrendezvényén is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy scrantoni, és nem végzett elitegyetemet.

  • A republikánus elnökjelölt, Donald Trump nemrég osztott meg a Twitteren egy videót arról, hogy Nigériában is utcára vonultak támogatói:

    Mindeközben Indiában a demokrata alelnökjelöltért, Kamala Harrisért imádkoznak sokan, akinek a nagyapja indiai származású volt:

     

  • Vajó Zoltán, az Index amerikai tudósítója küldte a képet arról, hogyan fest egy szavazólap Arizona államban. Három elnökjelöltre lehet voksolni, a republikánus Donald Trumpra, a demokrata Joe Bidenre és a libertáriánus Jo Jorgensenre. 

  • Váratlanul megjelent a színen Tracey Chapman, az 54 éves énekesnő hétfő este a Late Night with Seth Meyers show vendégeként szerepelt. A többszörös Grammy-díjas Chapman öt éve nem állt a nyilvánosság elé, most azonban hallatta hangját, szerinte ugyanis generációnk legfontosabb választása zajlik. Mint fogalmazott: 

    „életbevágó, hogy mindenki a demokrácia visszaállítása mellett szavazzon.″

    A beszélgetős műsorban Chapman még egyik nagy klasszikusát, a Talkin' Bout a Revolution című számát is előadta. Ezzel természetesen Joe Biden mellett állt ki. Korábban olyan hírességek támogatták a demokrata jelölt kampányát, mint Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Taylor Swift, Jennifer Aniston, George Clooney vagy éppen Jay-Z és Lady Gaga.

    Az egy szál gitáros előadást itt nézheti meg:

  • Az Index szerkesztőségében mi már megtippeltük, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást, de leadtuk a képzeletbeli szavazatunkat is a jelöltekre, hogy kit látnánk szívesen az elnöki székben. 

    Újságíróink olyanok, mint Amerika: megosztottak. A társaság kicsivel több mint fele (51,2 százalék) gondolja úgy, hogy a jelenlegi elnöknek sikerül újráznia, ők a republikánus Donald Trump győzelmét jósolják, míg majdnem ugyanennyien (48,8 százalék) inkább a demokrata Joe Bident tartják esélyesebbnek. 

    ki-nyer-2020-11-03

    Biden olyan, mint a Fidesz: kétharmada van. Az Index munkatársainak 68,6 százaléka szavazna rá, ha szavazati joggal rendelkező amerikai állampolgár lenne, míg 31,4 százalék inkább a Trump-féle rock 'n roll hívei. 

    te-kire-2020-11-03

    Azt is igyekeztünk megtippelni, mi várható a választás után az Egyesült Államokban. Szerkesztőségünk 19 százaléka polgárháborúra számít, lángoló kukákra, betört kirakatüvegekre és végeláthatatlan Twitter-posztokra; 13 százalékunk felcsapott hippinek, ők örök békét jósolnak, ahol nem fogják többet egymást idiótázni a politikusok; 68 százalékunk szerint pedig minden megy tovább, mint eddig. 

    Most önnél pattog a labda, szavazzon!

    Ki nyeri az elnökválasztást?

    Ön kire szavazna?

    Mire számít az elnökválasztás után?

  • Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek – közölte Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter. Sajtótájékoztatóján elmondta, az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy „külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást”, a voksolás rendben zajlik. Az amerikai kormányzat és magán-kiberbiztonsági cégek is többször arra hívták fel a figyelmet,

    hogy orosz, kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe.

    Erről az Indexen is írtunk. Chad Wolf szerint azonban egyelőre nyoma sincs ilyen próbálkozásnak.

  • Egy CNN-hez közel álló forrás nyilatkozott arról, hogy az elnöki rezidencián rendezett választási záróbuli létszámát 250 főre korlátozták – írja a lap. Az esemény vendégeit belépéskor egy gyors koronavírustesztnek is alá fogják vetni – tette hozzá a forrás.

    Eredetileg 400 fővel számoltak volna, de járvány közbeszólt.

    000 8UG3K8
    Fotó: Saul Loeb / AFP
  • A volt first lady és külügyminiszter a Twitteren írt erről.

    Szavaztam. Jó érzés volt

    – tudatta maszkban. Négy éve csaknem hárommillió szavazattal szerzett többet Donald Trumpnál, mégis elveszítette az elnökválasztást. 

  • Szignálta gyermekkori házának falát a demokraták amerikai elnökjelöltje, volt alelnök  – írja a CNN. Szülővárosa, a pennsylvaniai Scrantonban fekvő ház falára az alábbi szöveget írta: 

    Ebből a házból jutottam a Fehér Házba. Joe Biden, 2020. 11. 03.

    Elképzelhető persze, hogy Joe Biden a korábbi 2008-2016 közti alelnökségére utal, de ez kevésbé látszik valószínűnek. A gesztus erősen emlékeztet arra, amikor négy évvel ezelőtt Hillary Clinton a választás előtt 12 nappal boldog születésnapot kívánt önmagának, az USA „jövőbeli elnökének”.

  • Keveseknek kell bízniuk annyira Donald Trump győzelmében, mint Jair Bolsonaro brazil elnöknek, akinek a republikánus amerikai elnök az egyedüli számottevő szövetségese a világpolitikában. 

    A brazil elnök a CNN-nek beszélt arról, hogy Donald Trumpot támogatja, mégpedig azért, mert a republikánus elnök újbóli győzelme a két ország közti diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok tekintetében előnyökkel járhatna. Bolsonaro emellett a Twitteren is közzétett posztokat a választás kapcsán. Nemrég írt tweetjében  „erős gyanújának” is adott hangot, miszerint „más hatalmak” megpróbálhatnak beavatkozni az amerikai elnökválasztásba.

    Ha mégsem Donald Trump, hanem Joe Biden nyer, Jair Bolsonaro mellett maximum olyan nehézsúlyúak maradnak, mint Magyarország és Lengyelország autoriter vezetője – jegyzi meg a The Guardian.

  • A floridai Palm Beachen helyi idő szerint reggel tízkor a first lady, Melania Trump is leadta a voksát. Nem viselt maszkot, pedig a harmadik elnökjelölti vita után, amikor ő is pódiumra lépett, még megtette.

    000 8UG72Q
    Fotó: Zak Bennett / AFP

    Donald Trump egyébként már az előszavazáson voksolt.

  • Több szavazóhelyiség előtt is sorban állnak az emberek. 

    New Hampshire-ben ráadásul esni kezdett a hó is:

  • Donald Trump után most a demokraták perdültek táncra Több helyen is flashmobokat tartanak a demokrata szavazók, így adva választ a republikánus elnök YMCA-s produkciójára

  • Külön lépéseket foganatosít a Facebook és a Twitter az amerikai elnökválasztás során az álhírek terjedésének megakadályozására.

    A közösségi platform ennek jegyében címkézni fogja azokat a posztokat, amelyek még azelőtt azt állítják, hogy valaki győzött egy megméretésen, mielőtt megérkeznének a hivatalos eredmények. A címkék arra hívják fel a figyelmet, hogy a posztban feltüntetett információk még nem nyertek hivatalos megerősítést. A Twitteren szintén élni fog ezzel az eszközzel, a felcímkézett tweeteket a felhasználók egészen addig nem tudják majd retweetelni és kedvelni, ameddig az abban szereplő információk megerősítést nem nyernek.

  • Egy brit üzletember ötmillió dollárt tett fel arra, hogy Donald Trump fog győzni – írja a The Sun. Eszerint a titokzatos férfi egy apró, Curaçao szigetén regisztrált fogadóirodánál tette meg óriási tétjét, 2,85-ös odds mellett, vagyis Donald Trump győzelme esetén közel tizenöt millió dollárt nyerne.

    Egy, az üzletemberhez közel álló forrás arról számolt be, hogy a fogadást azután kötötte, hogy egyeztetett Donald Trump bennfenteseivel. A fogadók többsége az üzletemberhez hasonlóan hazardírozik, ugyanis a Ladbrokes fogadócég beszámolója szerint az elnökválasztásra fogadók háromnegyede a republikánus győzelmére tett az utóbbi egy hétben, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint Joe Biden az esélyesebb jelölt. 

  • Eközben Trump hívei autókonvojokban, republikánus zászlókat lengetve járják az országot, néhol pedig megállnak, akadályozva ezzel a közlekedést. Úgy tudni, az egyik  texasi autópályán megkíséreltek leszorítani az útról egy, a demokraták színeit viselő buszt.

  • Több mint kilencmillióan már voksoltak Floridában. Ez a 2016-os szavazatszám 95 százalékát jelenti, négy éve ugyanis 9,6 millió ember élt a szavazati jogával a szövetségi államban. A regisztrált szavazókat tekintve a demokraták 115 ezer fős többségben vannak, mintegy kétmillió szavazóról azonban nem tudni, kit választ. 

    2016-ban az államot – és vele együtt 29 elektori szavazatot – Donald Trumpnak sikerült behúznia, aki a leadott szavazatok 49 százalékát kapta meg Hillary Clinton 47,8 százalékával szemben.

  • Szép, hogy az év talán legfontosabb politikai eseményéről van szó, a keddi szavazásra írt sorvezetőnkből azonban az is kiderül, nemcsak elnökről döntenek, és nem feltétlenül az nyer, akire a legtöbben ikszelnek.

  • A koronavírus-járvány és a George Floyd-ügy nyomán feszült belpolitikai hangulat jellemzi az Egyesült Államokat, és ez a választásokon is megérződik –  adja hírül a Reuters. New Yorkban számos épületet bedeszkáztak, köztük a republikánusokhoz közeli Fox News hírcsatorna székházát, a Macy’s üzletlánc központját, valamint az Empire State Buildinget is. 

    Los Angelesben, Beverly Hills híres bevásárlóutcájában, a Rodeo Drive-on ugyancsak védőfalat emeltek az üzletek kirakatai köré. New Yorkban, a Times Square-en Trump támogatói és az antifák tojásokkal dobálták egymást és össze is verekedtek. 

  • A koronavírus hosszú árnyékot vet a megméretésre, eddig ugyanis több mint 237 ezer amerikai életét követelte a kór, és 9,2 millió beteget tartanak nyilván. Október elején megfertőződött maga Donald Trump elnök is, aki oxigénkezelést kapott, és a remdesivir nevű gyógyszerrel, tripla antivirális koktéllal és dexametazon nevű szteroiddal kezelték.

    Az elnök fertőzése miatt törölték is a második Trump–Biden vitát. Amíg az első vitán elég parázsra sikerült, a harmadikon inkább a trumpi aranyköpések vitték a prímet.

  • Alakul a részvételi rekord, az október elején indított előválasztáson legalábbis már 100,2 millió jogosult leadta a szavazatát, a várakozások szerint pedig ma már csak körülbelül 50 millióan fogják. Jellemző, hogy négy évvel ezelőtt 47 millió amerikai adta le a voksát a megméretés hivatalos napja előtt. összesen pedig 138 millióan szavaztak.

    A voksolási láz oka egyértelműen a félelem a koronavírustól. 

  • Kelet-európai idő szerint kedden délben (amerikai keleti parti idő szerint reggel hatkor) nyitottak az első urnák, ezzel elkezdődött a 2020-as amerikai elnökválasztás.  Ma tényleg eldől, hogy a következő négy évben is Donald Trumpnak,  vagy Joe Bidennek hívják-e az Egyesült Államok elnökét, november 3. ugyanis az az utolsó nap, amikor szavazni lehet, az viszont,

    hogy mikor derül ki, ki győzött, más kérdés,

    ugyanis december 3. az a határidő, amíg eredményről még hivatalos bejelentést lehet tenni, és december 10. az utolsó nap  az újraszámolás befejezéséhez.