új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bármi történjék is a jövőben, ki tudja, milyen kormányzat lesz, ezt majd az idő megmondja

    – közölte Donald Trump pénteki fehér házi  sajtókonferenciáján, burkoltan cáfolva  korábbi állítását, melyek szerint biztos benne, hogy ő nyerte meg a november 3-i választást. Hivatalosan Joe Biden a győztes, de a távozó republikánus elnök jó ideje kitart amellett az állítása mellett, hogy a Demokrata Párt elcsalta a választást, bár erre vonatkozóan semmilyen konkrét bizonyítékot nem tudott felmutatni.

  • 000 8UY8VC
    Fotó: Angela Weiss / AFP

    Péntek estére az utolsó két államban is végeztek a szavazatok számlálásával – írja a The New York Times.

    • Georgia államban Joe Biden 14 ezer szavazattal kapott többet, mint Donald Trump (0,28 százalék)
    • Észak-Karolinában Donald Trump 74 ezerrel több szavazatot kapott demokrata kihívójánál (1,3 százalék)

    Ez volt az utolsó két állam, ahol még nem projektáltak eredményt A győztes Biden végül 306, Trump 232 elektori szavazatot szerzett.

    Kapcsolódó

    Joe Biden: Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába

    Azt zavarba ejtőnek tartja, hogy Donald Trump még mindig nem ismerte el a vereségét.

  • Ahogy az már közismert, Donald Trump választási csalással vádolja a Demokrata Pártot, ezt pedig nem mulasztja el hirdetni Twitter-oldalán is. Mivel eddig nem sikerült konkrét bizonyítékot felmutatnia Trump kampánystábjának a vádak alátámasztására, a Twitter Trump minden választási csalásról szóló posztja alá figyelmeztetést rak. A  figyelmeztetése így szól magyarul: „Ez a választási csalásról szóló állítás vitatott.” 

    Az amerikai kiberbiztonsági hivatal ma adott ki egy közleményt arról, hogy nem találtak bizonyítékot a választási csalásra és, hogy a november 3-i megméretés volt a legbiztonságosabb választás az Egyesült Államok történetében.

  • "Az Egyesült Államok történelmében a november 3-i választás volt a legjobban biztosított választás" – írja az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági (CISA) közleményében. Donald Trump és kampánystábja korábban már többször is vádolta a Demokrata Pártot választási csalással, ezen vádjait cáfolta most a szavazatokat ellenőrző CISA.

    Jelenleg országszerte ellenőrzik újra a választási biztosaink az egész választási folyamatot azért, hogy véglegesíthessék az eredményeket. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bármelyik választásra használt rendszer törölt, megváltoztatott vagy elvesztett szavazatokat, vagy bármiféle módon veszélyeztetve lett volna.

    – közölte a CISA.

  • Az államban több mint egy hét után befejezték a szavazatok összeszámlálását.

    Biden a szavazatok 49,4; Trump 49,06 százalékát szerezte meg.

    Biden a második demokrata elnökjelölt, akinek sikerült Arizonában nyernie. Előtte ez Harry Trumannak sikerült 1948-ban.

    Az állam 11 elektort delegál az elektori kollégiumba.

  • A november eleji volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá - jelentette magyar idő szerint péntek reggel a The New York Times című amerikai napilap a washingtoni belbiztonsági minisztériumra (DHS) hivatkozva.

     A lap azt írja, hogy a tárca kiber- és infrastruktúrabiztonsági ügynöksége által helyi idő szerint csütörtökön kiadott közlemény ellentmond annak, amit Donald Trump hivatalban lévő elnök állított a voksolás óta többször is, hogy a választáson óriási visszaélések történtek, és szavazatokat vettek el tőle, és ha az illegálisan leadott voksokat nem számítják be, akkor ő nyeri a választást. Csütörtökön, nem sokkal a DHS közleményének közzététele előtt a Twitteren azt állította, hogy egy szavazógép országszerte 2,7 millió olyan szavazatot semmisített meg, amelyet őrá adtak le. Trump állítását a közösségi portál azonnal megjelölte félrevezető információként.
      
    A közleményt a választási infrastruktúráért felelős kormányzati koordinációs tanács jegyzi, amelyben a DHS illetékesei a választást szervező szövetségi és állami tisztviselők, valamint a hardvert üzemeltető cégek képviselői is helyet foglalnak. Benjamin Hovland, az Egyesült Államok választásokat segítő bizottságának vezetője elmondta, hogy azért adták ki a közleményt, mert rengeteg "a választási csalásra vonatkozó alaptalan állítás, amelyre fikarcnyi bizonyítékot sem láttunk". 
       
       

  • Több nagyhatalom után pénteken Kína is gratulált Joe Biden és Kamala Harris demokrata párti elnök- és alelnökjelölt amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez.

     Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a sajtótájékoztatóján azt mondta: Kína tiszteletben tartja az amerikai nép választását. Gratulálunk Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Hozzátette, hogy a választás végeredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint állapítják meg.    

    Vang hétfőn még óvatosan reagált a demokrata párti politikus győzelméről szóló hírekre, és csak annyit közölt, tudomásul vették, hogy Biden győzelmet hirdetett. Arra, hogy miért nem reagáltak Biden sikerére korábban, a szóvivő azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően jártak el.

  • A Reuters szerint Anthony Blinken vagy külügyminiszter, vagy nemzetbiztonsági tanácsadó lehet Biden kormányában.

    Blinken a kampányban a demokrata jelölt külpolitikai tanácsadója volt. Biden stábja azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem foglalkoznak személyi kérdésekkel, így ezt az értesülést sem kommentálták. 

    Blinken édesanyja révén félig magyar származású, apja, Donald Blinken 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt.

  • Barack Obama a CBS-nek adott interjújában azt mondta, hogy a rangidős republikánusok aláássák a demokráciát azzal, hogy egyetértenek Trump választási csalásokról szóló megalapozatlan vádjaival, írja a BBC.

    A volt elnök kijelentette, hogy Trump állításait az motiválja, hogy

    az elnök nem szeret veszíteni. 

  • Az elmúlt hetven évben csupán egyszer nyert demokrata elnökjelölt Arizonában. Ez azért hatalmas eredmény, mert az állam a republikánusok egyik fellegvárának számít. 

    A CNN csütörtöki előrejelzésében jelentette ki, hogy a megválasztott elnök biztosan behúzza Arizonát.

    Demokrata színekben legutoljára Harry Truman győzött az államban, 1948-ban.

  • A republikánusok "megmérgezik a demokráciát" azzal, hogy nem ismerik el Joe Biden győzelmét a múlt heti elnökválasztáson - jelentette ki Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője csütörtökön.

    Sajtókonferenciáján Schumer úgy vélekedett, hogy a kongresszus republikánus politikusai "szánt szándékkal kétségeket ébresztenek" a választás eredményei és a választási folyamat tisztasága iránt. Szerinte ennek oka az, hogy

    a republikánusok "félnek" Donald Trump amerikai elnöktől. 

    fogalmazott.    

    Schumer ezzel arra utalt, hogy befolyásos republikánus törvényhozók támogatják Donald Trump jogászainak perkereseteit az egyes tagállamokra vonatkozó választási eredményeket illetően.
        
        
        
       

  • Joe Biden, aki Kennedy után a második katolikus elnök lesz Amerikában ma reggel telefonon beszélt Ferenc pápával.

    Megköszönte hogy

    Őszentsége vezető szerepet tölt be abban, hogy a békét hirdeti, és hangsúlyozza a teljes emberiséget összekötő kapcsokat. 

  • Jelen pillanatban a megválasztott elnök 50 ezerrel több szavazatot tudhat magáénak az államban, mint Trump, írja a Fox News.

  • Egyre több szenátor nyilatkozta CNN-nek, hogy Joe Bidennek megválasztott elnökként hozzáférést kell adni a hírszerzési jelentésekhez.

    Többek között Lindsey Graham, Dél-Karolina republikánus szenátora, Trump egyik közeli szövetségese is, aki a hétvége folyamán is arra biztatta az elnököt, hogy ne fogadja el az eredményeket, azt nyilatkozta, hogy Bidennek meg kell ismernie a jelentéseket, mégpedig azonnal.  

  • Miközben a koronavírus járvány A távozó republikánus elnök egyre keményebben sújtja az Egyesült Államokat, Donald Trump gyakorlatilag elbújt a nyilvánosság elől – hívja fel a figyelmet a CNN. A távozó republikánus elnök utoljára hat napja, november 6-án állt a kamera elé, és azon kívül, hogy leváltotta a védelmi miniszterét, Mark Espert, nem hallatott magáról, visszahúzódott a Fehér Házba. És lehet, hogy nem is fog hallatni magáról, amíg nincs meg a végeredmény Georgia államban, ahol most kézzel számolják újra a november 3-i elnökválasztáson leadott szavazatokat. Ennek a határideje november 20.

  • A mindenkori megválasztott elnök az Egyesült Államokban megszerzi a jogot arra, hogy belenézzen a hírszerzési jelentésekbe. Ezeket Joe Biden egyelőre nem kapja meg, John Ratcliffe nemzeti hírszerzési igazgató hivatala szerint azért, mert még nem hitelesítették a győzelmét. És nem kapja meg külföldi politikai vezetők gratulációit sem, amelyeket a külügyminisztériumnak kellene továbbítania.

  • A koronavírus elleni küzdelem legfőbb amerikai vezetője szerint a politikai bizonytalanságnak nem segít, de nem is gyakorol érdemi befolyást a járvány megfékezéséért tett erőfeszítésekre, beleértve a vakcinagyártást is.

    Anthony Fauci csütörtök reggel beszélt erről az ABC televízióban, azután, hogy az Egyesült Államokban szerdán újra rekordot döntött a 24 óra alatt azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, amely zsinórban kilencedik napja jár százezer felett.

  • A távozó republikánus elnök stábja több szövetségi államban, Pennsylvaniában, Michiganben és Arizonában is megóvta az elnökválasztási eredményt. Bár a legtöbb jogi eljárás rendkívül ingatag lábakon áll – a republikánusok több a november 3-i megméretés óta sem tudtak előállni meggyőző bizonyítékokkal rendszerszintű csalásról – a cél nem is a bizonyítás, hanem hogy elég kétséget ébredjen néhány bíróságon ahhoz, hogy ne hitelesítsék az eredményeket. Ha ez esetleg megtörténik, Pennsylvaniában és Michiganben a republikánus többségű állami törvényhozás döntheti el, hogy a 20 elektora hogyan szavazzon december 14-én – írja a CNN.

    Az Egyesült Államokban összesen 538 elektor szavaz az elnök személyéről, a demokrata Joe Bident pedig a múlt szombaton nyilvánították győztesnek, amikor a projekció szerint nyert Pennsylvania államban. Ő jelenleg összesen 279 elektornál tart, Donald Trump csak 217 elektor szavazatát tudhatja magáénak. Három álla, Arizona, Geoorgia és Észak-Karolina még nem nyilvánított győztest.

  • Öt nap telt el azóta, hogy kiderült Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, de a távozó Donald Trump még mindig nem állt a nyilvánosság elé a veresége elismerésével. Erre semmi nem is kötelezi, hiszen nem törvényi előírásról, hanem hagyományról van szó, de jellemző, hogy

    • 2016-ban Hillary Clinton simán felhívta Donald Trumpot, amikor a republikánus jelölt győzött.
    • 2008-ban republikánus jelöltként John McCain azonnal gratulált a demokrata győztesnek, Barack Obamának.
    • 2000-ben pedig a vesztes demokrata Al Gore hívta fel George W. Busht, hogy elismerje a vereségét, amit aztán egy újabb telefonhívásban visszavont, amikor kiderült, hogy az akkor döntő Florida államban még van esélye az egész elnökválasztás megnyerésére. Végül kiderült, hogy mégis veszített, szóval harmadszor is telefonált végleg.
  • Az Országos Levéltár nemrég közzétette azokat a dokumentumokat, amelyek Joe Biden 1977-es magyarországi látogatásáról szólnak. 

    Biden akkor még a Demokrata Párt szenátoraként járt az országban és az iratok tanúsága szerint több magyarországi politikussal is tárgyalásokat folytatott. 

    Kiemelten foglalkozik a kelet-nyugati kapcsolatok, az enyhülés, az európai bizottság kérdéseivel

    – írja a személyéről fennmaradt jelentés. 

  • A Külügyminisztériumban (State Department) ugyan összegyűlt néhány, Joe Biden számára külföldi politikusoktól érkezett levél, amelyeket azonban a tárca nem ad át neki, továbbá a külföldi politikusokkal való kommunikációját sem segítik – írja a CNN. 

    Hagyományosan a Külügyminisztérium kezeli a megválasztott elnököknek érkező leveleket, valamint segíti külpolitikai kommunikációját is,

    azonban most nem hajlandók ezt a segítséget megadni Bidennek.

    Így a demokratáknak a külpolitikai kommunikációt a State Department logisztikai-fordítási segítsége nélkül kell megoldaniuk. 

    Szívesebben használnák a Külügyminisztérium erőforrásait, de azok nem állnak rendelkezésükre

    – nyilatkozta a CNN-nek egy belsős forrás. A csatorna az ügy kapcsán megkereste a minisztériumot is, ott azonban nem nyilatkoztak.

    A külügyminiszter, Mike Pompeo kedden nemcsak hogy nem ismerte el Biden győzelmét, hanem úgy nyilatkozott:

    a második Trump-kormány zökkenőmenetesen fogja átvenni a hatalmat.

  • Cindy McCain, a 2018-ban elhunyt John McCain republikánus szenátor özvegye is csatlakozott Biden megválasztott elnöki csapatához – írja a Fox News.

    A republikánus politikus már szeptemberben is úgy nyilatkozott, hogy Biden az egyetlen olyan elnökjelölt, aki – véleménye szerint –  valóban kiállna az amerikai értékekért. Múlt vasárnap pedig üdvözölte Biden győzelmét és arra szólította fel Trumpot, hogy 

    méltósággal ismerje el vereségét. 

    A híresztelések szerint Cindy McCain

    nőügyi, illetve gyermekügyi kérdések tekintetében lesz Biden tanácsadója.

    McCain előtt már egy republikánus politikus, Bob McDonald is csatlakozott Biden csapatához. Ő már az Obama-kormányzat idején is a veteránügyekért volt felelős a Fehér Házban.  

  • Joe Biden bejelentette, hogy Ron Klaint választotta leendő fehér házi kabinetfőnökének – írja az MTI. 

    Ron Klain mér régóta Joe Biden mellett dolgozik: kabinetfőnöke volt 2008 és 2016 között, alelnöksége idején is. Ebben az időszakban  ő volt a felelős az Afrikában kitört ebolajárvány amerikai kezeléséért.

    Szerda esti közleményében Biden úgy fogalmazott:

    „Ron Klain hosszú és sokrétű tapasztalata és az a képessége, hogy többféle politikai nézetet valló emberrel tud együttműködni, pontosan az, amire szükségem van egy fehér házi kabinetfőnökben akkor, amikor ilyen válsággal nézünk szembe, és ismét össze kell fognunk az országot".

    Biden emellett „felbecsülhetetlen értékűnek" minősítette Klain személyét és korábbi együttműködésüket.

  • Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kemény kijelentésekre ragadtatta magát az amerikai elnökválasztással kapcsolatban – írja a National Post.

    Az államfő úgy nyilatkozott, hogy azért nem kommentálták még az elnökválasztás állását, mert hűek maradnak az elveikhez.

    Ezenkívül, nem vagyunk gyarmat. Szabad, független, szuverén ország vagyunk. A mexikói kabinet egyik külföldi kormánynak sem a bábja

    – hangsúlyozta

    Az elnök azt is egyértelműsítette, hogy kizárólag akkor fog gratulálni az elnökjelöltnek, amikor az eredmények hivatalossá válnak. 

    Nem tudjuk semmilyen formában kifejezni elismerésünket egy olyan kormányzatnak, amelynek megválasztása jogilag még nincs alátámasztva.

    – mondta.

  • Pozitívra tesztelték Brian Jacket, a Fehér Ház politikai igazgatóját – írja a CNN. 

    A Fehér Ház az eset kapcsán még nem nyilatkozott, egy korábbi közleményükben azonban úgy fogalmaztak:

    Minden pozitív esetet komolyan fogunk venni. A Fehér Ház Egészségügyi Csapata kontaktkutatást végez a további fertőzésátadások elkerülése végett. 

    Brian Jack a múlt héten jelen volt a választás estéjén, a Fehér Házban tartott eredményváró rendezvényen is. 

  • A brazil elnök Biden azon kijelentésére reagált, amelyben a demokrata jelölt arra szólította fel Brazíliát, hogy lépjen fel az amazonasi erdőirtások ellen. 

    „Hallottunk róla, hogy egy nagyszerű elnökjelölt azt nyilatkozta: amennyiben nem oltjuk ki a tüzeket az Amazonas-medencében, akkor gazdasági szankciókkal fogja sújtani Brazíliát" – mondta Bolsonaro.

    Mit tudunk tenni ez ellen? A diplomácia önmagában nem elég... Ha a szép szavak nem hatnak, akkor a puskaporhoz fogunk nyúlni, nem lesz más lehetőségünk. 

    – adott hangot véleményének az elnök. 

  • A republikánus kampánytanácsadók telefonon beszéltek riportereknek a Georgiában esedékes újraszámlálásról.

    Sosem volt még ilyen Georgiában. Ez egy fontos, első lépés annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról: a választás tisztességes volt és arról is, hogy valóban minden szavazatot megszámoltak

    – mondta Tim Murtaugh, Trump kampányának kommunikációs igazgatója. 

    Doug Collins republikánus szenátor arról beszélt, hogy tegnap kérték a georgiai hatóságoktól, hogy minden szavazatot számoljanak újra.

    „Örömmel jelentjük, hogy beleegyeztek ebbe, és hamarosan el is kezdik az újraszámlálást" – mondta. 

    Stefan Passantino, a választási kampány jogi tanácsadója azt emelte ki, hogy

    Georgiában a helyi törvények értelmében november 20-ig kell a tagállami hivataloknak megerősíteniük a választási eredményeket.

  • Az elnök az amerikai Veteránok Napja alkalmából tartott fehér házi megemlékezésről a Twitteren tett közzé videót:

    Joe Biden ugyancsak a Twitteren emlékezett meg:

     Olyan parancsnok leszek, aki tiszteli az áldozataitokat, megérti a szolgálatotok jelentőségét és sosem fogja elárulni azokat az értékeket, amelyekért oly bátran küzdöttetek

    – írta.

    A Veteránok Napját már több mint száz éve ünneplik az Egyesült Államokban: az első megemlékezést Wilson amerikai elnök rendelte el az I. világháború után, 1919. november 11-én, akkor még Fegyverszüneti Napnak nevezve azt. 

  • Georgia-ban a választások lebonyolításáért felelős tisztségviselő jelentette be, hogy a leadott szavatokat a lehető legnagyobb alapossággal fogják újraszámolni.

    Azáltal, hogy ennyire kicsi a különbség, egyenként kell újraszámolnunk minden egyes szavazatot

    – mondta Brad Raffensperger. 

    A politikus hozzátette: úgy kalkulálnak, hogy az újraszámlálást még időben, azelőtt meg tudják csinálni, hogy a tagállamoknak meg kellene erősíteniük a választások eredményét. 

    Georgiában a CNN adatait szerint Biden jelenleg 14000 szavazattal vezet Trumppal szemben. 

  • A Facebook továbbra is fenntartja az USA-ban a politikai hirdetésekre vonatkozó korlátozásokat – írta a közösségi médium a Reuters-nek küldött levelében.

    A Facebook jelezte, hogy még egy hónapig érvényben tartják az intézkedést. 

    Bár több előrejelzés is készült arról, hogy ki fogja megnyerni a választásokat, mi továbbra is úgy érezzük: küzdenünk kell az ellen, hogy a platformunkon hamis információkat terjesszenek ezzel kapcsolatban

    – írták közleményükben. 

    A Facebook mellett a Google is érvényben tartja a politikai hirdetésekre vonatkozó korlátozásait az USA-ban.