Obama PR-turnén népszerűsíti Trumpot

2016. november 15., 15:07 Módosítva: 2016.11.15 21:55
6

Barack Obama Athénban kezdte meg utolsó hivatalos körútját, melyet még két állomás, Németország és Peru követ majd. A leköszönő elnök a landolás előtt arról győzködte az Air Force One fedélzetén vele utazó tudósítókat, hogy utódja, Donald Trump megválasztása utáni látogatásán "nagy érdeklődést tanúsított" a NATO-elkötelezettség fenntartása iránt.

Tovább

Trump lehet, hogy kihagyja a Fehér Házat

NTT
2016. november 15., 06:11 Módosítva: 2016.11.15 15:16
10

Sajtóértesülés szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt fontolgatja, hogy nem költözik be a Fehér Házba, írja az MTI.

Az információt a londoni The Telegraphra hivatkozva a republikánusokhoz közel álló lap, a Newsmax közölte helyi idő szerint hétfőn. Eszerint az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, ha nem is utasítja el teljesen, hogy beköltözzék az elnöki rezidenciára, de a lehető legtöbb időt New York-i otthonában akarja tölteni.

A százmillió dollárosnál is nagyobb értékűre becsült, többemeletes lakás a manhattani Trump-toronyház legfelső emeletein van, a francia király, XIV. Lajos stílusában berendezve, freskókkal, aranyozott brokátokkal és selyemtapétával díszítve. Donald Trump mintegy harminc éve ott él.

A titkosszolgálat azonban már nyomatékosan ajánlotta neki, hogy elnökként állandóan a Fehér Házban lakjon, másutt ugyanis rémálom lenne - és talán nem is teljesen megvalósítható - a biztonságának garantálása. A Trump-toronyban jelentős mértékben megerősítették a biztonsági intézkedéseket a választási győzelem óta, de ez még így sem garantál teljes védelmet Trumpnak és a családjának, és sokáig nem is tartható fenn.

A The New York Times című lap közben arról írt, hogy Trump tanácsadóitól származó információk szerint a megválasztott elnök még mindig nehezen akarja elfogadni, hogy az élete, életmódja radikálisan megváltozik majd. Egyelőre ragaszkodik a családi otthonhoz, s azt mondja: ha majd jobban "megszokja" az elnökséget, akkor több időt tölt a Fehér Házban is.

Egyelőre nem világos az sem, hogy a leendő first lady, Melania Trump beköltözik-e most a Fehér Házba. Tízéves kisfia ugyanis New Yorkban jár iskolába, és a költözés tanév közben lenne.

A jelenlegi elnöknek, Barack Obamának egyébként hasonló gondjai voltak, mert amikor megválasztották, a két kislánya még iskoláskorú volt, és a házaspár sokáig habozott, hogy Michelle Obama és a két kislány mikor költözzön át Chicagóból a Fehér Házba. Végül az elnök beiktatásának napján az egész család beköltözött.

Trump megválasztása csak segít az Iszlám Államnak

2016. november 14., 21:18 Módosítva: 2016.11.15 07:40
6

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump egy őrült, és a muszlimok iránti gyűlölete csak segít majd az Iszlám Államnak, hogy újabb ezreket győzzön meg a csatlakozásról - ezt az Iszlám Állam egyik afganisztáni vezetője, Abu Omar Khorasani mondta a Reuters szerint.  

Tovább

A mi zsebünk is bánni fogja Trumpot

2016. november 14., 11:16 Módosítva: 2016.12.06 11:37
620

Donald Trump formabontó figura, bár a megválasztása óta eltelt néhány nap megnyilvánulásai alapján az is lehet, hogy mégsem lesz teljesen elszabadult hajóágyú az Egyesült Államok következő elnöke. A választási programja ugyan elég sok okot ad az aggodalomra, az első sokk után az utóbbi napokban mégis felfelé indultak a tőzsdeindexek, tehát a piacok legalábbis bizakodók, hogy a kampánybéli populizmus mögött egy üzletbarát republikánus elnök rejlik.

Azonban ha Trump akár csak nagyvonalakban is a választási ígéretei és hivatalos gazdasági programja szellemében fog majd tevékenykedni a világ legnagyobb gazdaságának élén, az komoly potenciális veszélyeket hordoz, és nemcsak Amerikára, hanem nagyjából minden más országra és különösen Európára nézve. Az Economist Intelligence Unit korábbi elemzése szerint például Trump elnöksége legalább olyan súlyos globális kockázati tényező, mint a dzsihadista terror, és önmagában 1,5 százalékkal csökkentheti a világgazdasági növekedést.

A pesszimista forgatókönyv szerint az új elnök hiába szelídült meg, beiktatása után kénytelen lesz valamit villantani választói felé, így pedig gyorsan véget érhet a vele kapcsolatos piaci optimizmus. Ez annak fényében igencsak reális forgatókönyv, hogy Trump alapvetően egy populista hullámot meglovagolva került hatalomra, és ha valóban kormányozni akar majd, és nem csak egy túl jól sikerült marketingfogás miatt találta magát az elnöki székben, akkor politikai érdekei megkövetelik, hogy ezt a hullámot ne engedje teljesen leülni. Ez viszont jelentős károkat okozhat, amit Európában és ezen belül itt Magyarországon is nagyon erősen megérzünk majd.

Hogy ez pontosan milyen csatornákon keresztül következhet be, arra Trump programjából és nyilatkozataiból elég egyértelműen lehet következtetni. Ezeket szedtük össze.

Tovább

Trump már a kínai államfőnek udvarol

2016. november 14., 09:17 Módosítva: 2016.11.14 15:36
3

Donald Trump külpolitikája enyhülni látszik a megválasztása után - ez történik a diplomáciában:

  • Miután Trump a kampányában elég sokat ekézte Kínát, és ígéretet tett arra, hogy visszahozza az ipari munkahelyeket Kínából, megválasztása után - és már nem először - békülékeny hangnemet ejtett meg, amikor Hszi Csin-pinggel beszélt telefonon. Washingtoni és pekingi források szerint mindketten kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást, valamint megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak. Trump elmondta, úgy érzi, a lehető legjobb lesz a kapcsolatuk, és ez mindkét ország érdekét szolgálja majd. A kínai államfő pedig azt, hogy mindkét országnak szüksége van a másikkal való együttműködésre, és sok dologban együtt is tudnak működni.
  • Az európai uniós tagországok külügyminiszterei Brüsszelben informális tanácskozást tartottak Trump megválasztása után, és abban maradtak, hogy ezután is fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal a közös elvek, értékek és érdekek mentén - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini szerint erősíteni kell az európai egységet több kulcsfontosságú területen, például a klímaváltozás elleni küzdelemben. Mint mondta, az új amerikai külügyminisztert hivatalba lépése után a lehető leghamarabb meg fogják hívni az uniós külügyi tanács ülésére.
  • Az uniós külügyminiszteri tanácskozáson Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem vett részt, méghozzá politikai okokból. Mint mondta, Magyarország nem kíván részt venni az európai eliten eluralkodó hisztériában, Trump megválasztását jó hírnek tartja. Szerinte tiszteletben kell tartani az amerikai emberek döntését, akkor is, ha nem azt a döntést hozták meg, amit az európai liberális politikai és médiaelit elvárt volna tőlük.
Tovább

Trump: Ne féljenek tőlem

2016. november 14., 05:27 Módosítva: 2016.11.14 16:46
754

Fel akarja építeni a falat a mexikói–amerikai határon, fizetést nem fog felvenni, az Iszlám Állam (ISIS) elleni lépéseiről pedig továbbra sem mond semmi konkrétat, derült ki a kedden megválasztott elnök, Donald Trump első nagyinterjújából, amit a hagyományokat tartva a CBS 60 Minutes műsorának adott pénteken, de csak vasárnap este került adásba. Trump Clintonékat és Barack Obamát is dicsérte, de az nem derült ki egyértelműen, hogy akar-e különleges ügyészi vizsgálatot volt ellenfele ellen.

Tovább

Megvan Donald Trump kabinetfőnöke

2016. november 14., 00:14 Módosítva: 2016.11.14 10:51
33

Donald Trump bejelentette, hogy Reince Priebust, a pártvezetésnek megfelelő RNC elnökét választotta kabinetfőnökének. Priebus kiválasztása nagyjából ahhoz hasonló, a pártelitnek is tetsző lépés lehet, mint amikor Mike Pence indianai kormányzó lett Trump alelnökjelöltje.

Viszont Trump azt is bejelentette, hogy a konzervatív oldalon is sokkal megosztóbb Steve Bannon eddigi kampányfőnök lesz a főstratégája, és egyik fontos tanácsadója. A közleményben azt is hozzátették, hogy Priebus és Bannon egyenlő partnerekként dolgoznak majd.

Tovább

Trump: 3 millió bevándorlót kitoloncolhatunk

2016. november 13., 18:29 Módosítva: 2016.11.14 08:50
24

Továbbra is falat építene Donald Trump a mexikói határra, derült ki a héten megválasztott amerikai elnök első interjújából, amelyet a CBS-nek adott.

A BBC szerint Trump azt mondta, hogy bár bizonyos szakaszokon csak kerítést építenének, továbbra is él a fal terve, amellyel a bevándorlókat tartanák távol. Azt ígérte, hogy amint hivatalba lép, 2-3 millió illegális bevándorlót toloncolnak majd ki az országból.

Már első munkanapját azzal kezdi, hogy "azokat, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai, drogkereskedők", kiteszik az országból vagy börtönbe zárják őket.

Paul Ryan szerint azonban bármit is mondott Trump, nem terveznek kitoloncolást.

Itt az első Trump-botrány? Ajándékokkal kerítette a sajtót az új elnök

2016. november 13., 16:48 Módosítva: 2016.11.14 10:05
426

Hillary Clinton ellen az amerikai elnökválasztási kampányban visszatérő vád volt, hogy a kelleténél kicsit szorosabb kapcsolatot ápol az országos médiával, olyannyira, hogy egyes riporterek egyenesen egyeztették anyagaikat a Clinton-kampánnyal. Azonban most úgy tűnik, e tekintetben Donald Trump sem földre szállt angyal, már ha lehet hinni Megyn Kellynek, a Fox News műsorvezetőjének.

Tovább

Meg akarják védeni Trumptól a klímaegyezményt

2016. november 13., 14:17 Módosítva: 2016.11.14 08:59
366

Az amerikai kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy még Donald Trump hatalomra lépése előtt megvalósítsa a tavaly megkötött párizsi klímaegyezmény fő rendelkezéseit. Erről John Kerry külügyminiszter beszélt nem sokkal azelőtt, hogy elindult az éghajlatváltozás megakadályozását célzó tárgyalások következő körére. 

Tovább

A NATO-főtitkár odaszólt Trumpnak

2016. november 13., 11:10 Módosítva: 2016.11.14 07:42
242

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség vezetője arra figyelmeztette Donald Trumpot: sem az Egyesült Államok, sem Európa számára nem járható út, hogy egyedül próbálják megoldani nemzetközi biztonságpolitikai kihívásaikat. 

A NATO első embere erről a brit Observerben, a Guardian hétvégi lapjában írt véleménycikket, amelyben arra figyelmeztetett: a nyugati világ évtizedek óta nem nézett szemben olyan jelentős fenyegetésekkel mint ma, ezért nem igazán ez a legmegfelelőbb időpont a szövetség szétverésére.

Tovább

Clinton szerint az FBI miatt veszített

2016. november 12., 22:43 Módosítva: 2016.11.27 12:14
17

A vesztes amerikai elnökjelölt, Hillary Clinton egy félórás telefonos tájékoztatást tartott kampánytámogatóinak, amiben vereségét próbálta megindokolni.

Clinton szerint az FBI igazgatója, James Comey azzal, hogy 11 nappal a választás előtt írt egy levelet a kongresszusnak Clinton kínos email-botrányával kapcsolatban, újra közbeszéd témájává tette az ügyet. Amivel pedig azt akadályozta meg, hogy Clinton optimista üzenettel zárhassa kampányát.

A vesztes demokrata jelölt szerint leginkább ezen ment el a választás. Ráadásul az FBI igazgatója még 3 nappal a választás előtt is írt egy levelet, amiben ugyan azt írta, hogy nem lesz vádemelés, de ez is pont elég volt ahhoz, hogy növekedjen a bizalmatlanság Clintonnal szemben. Trump egyik üzenete pedig éppen a csaló rendszerről szólt. Pedig Clinton szerint az utolsó pillanatig jobban álltak a fontos államokban.

(via 444.hu , The New York Times)

Velük építené újjá Trump az amerikai álmot

2016. november 12., 14:56 Módosítva: 2017.01.18 20:55
388

Most, hogy túltette magát a világ a sokkon, hogy minden előzetes felmérés és találgatás ellenére Donald Trump nyerte meg az amerikai elnökválasztást, elindult a találgatás, hogy vajon mit is fog csinálni a Trump-kormány, és hogy kik lesznek ennek a legfontosabb miniszterei. Különösen a gazdaság területén ígért nagy dolgokat az ingatlanos valóságshow-sztárból lett elnök, győzelmi beszédében azt mondta megduplázza az amerikai gazdaság növekedését, a kampánya pedig attól volt hangos, hogy visszahozza az ipari munkahelyeket Kínából és Mexikóból. 

Az elmúlt napokban a Politico, a BBC és sok más lap is elkezdte találgatni, hogy kik lehetnek majd Trump gazdasági kabinetjének tagjai, a Buzzfeed pedig egy olyan jelöltlistát is lehozott, ami állítólag egyenesen Trump csapatától jött. Ez alapján a Trump populista gazdaságpolitikáját Wall Street-i bankároknak, olaj- és acélmágnásoknak és klímaváltozást tagadó lobbistáknak kellene végig vinni. A jelöltek alapján úgy tűnik, nem sok területen lesz eltérés az eddigi republikánus fősodortól, csak ott, ahol az Trumpnak is számít. 

Tovább

Rálőttek egy Trump-ellenes tüntetőre Portlandben

2016. november 12., 12:38 Módosítva: 2016.11.12 16:42
20

Rálőttek egy tüntetőre szombat hajnalban az Oregon állambeli Portlandben a Donald Trump elleni megmozduláson, írja az MTI. A tömeg éppen a Morrison hídon haladt át, amikor a tettes kiszállt a kocsijából, szóváltásba keveredett valakivel a tüntetésről, és aztán lőtt. Több lövés is eldördült. A sebesült férfit kórházba vitték, nincs életveszélyben.

Tovább

Trump megkegyelmezhet az Obamacare pár elemének

2016. november 12., 09:40 Módosítva: 2016.11.12 18:53
3

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump azt mondta: nyitott arra, hogy érintetlenül hagyja Barack Obama egészségügyi reformcsomagjának egyes kulcselemeit, írja a BBC. Az Obamacare legyalulása a republikánusok egyik legfontosabb kampányígérete volt.

Tovább

Sztárügyvéd könyörög Trumpnak, hogy ne perelje be az őt szexuális zaklatással vádló nőket

2016. november 12., 08:51 Módosítva: 2016.11.12 21:11
26

Ez történt Amerikában, amíg mi aludtunk:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy bizalomépítő jelleggel Donald Trump lassíthatná a NATO terjeszkedését vagy visszavonhatná a szövetség haderejét az orosz határok közeléből, "ez afféle enyhüléshez vezetne Európában". Trump a kampányban arról beszélt, hogy a NATO idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki. A megválasztott elnök arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem biztos, hogy megvédi azokat az országokat, amelyek nem veszik ki megfelelően részüket a kölcsönös védelem költségeiből. Peszkov a NATO-t a konfrontáció eszközének nevezte, szerinte a szövetség terjeszkedése miatt Oroszországban "nem érzik magukat biztonságban". "Természetesen intézkednünk kell, hogy ezt ellensúlyozzuk" - mondta.
  • Egységre szólított fel pénteken Barack Obama a választási kampányt követően három nappal az elnökválasztás után, a veteránok napján az arlingtoni katonai temetőben elmondott beszédében. "Az amerikai ösztön sosem az volt, hogy menedéket keressünk a sarokban, hanem hogy erőt merítsünk közös hitünkből, hogy egységet kovácsoljunk hatalmas sokszínűségünkből, hogy megőrizzük erőnket és egységünket, akkor is, ha nehéz". 
Barack Obama
Barack Obama
Fotó: Kevin Lamarque / Reuters
  • A Republikánus Párt és Donald Trump határozottan elhatárolódott pénteken a fajgyűlölő Ku Klux Klan által meghirdetett észak-karolinai felvonulástól, amellyel Trump elnökválasztási győzelmét akarja megünnepelni a szélsőséges szervezet. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölő szervezet december 3-ra hirdette meg felvonulását.  Az észak-karolinai republikánusok és demokraták közös nyilatkozatban ítélték el a kezdeményezést: "undorodunk, és a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a szélsőséges ideológiát és a hozzá kapcsolódó akciókat". Donald Trump és kampánycsapata szintén azonnal elítélte a Ku Klux Klan tervezett demonstrációját. "Mr. Trump és munkatársai változatlanul elhatárolódnak ezektől a csoportoktól és egyénektől, s a leghatározottabban elítélik gyűlöletkeltő üzeneteiket".
Tovább

Gratulálok, Donald, szép munka!

2016. november 12., 08:33 Módosítva: 2016.11.13 09:58
438

A CBS televízió részleteket közölt abból az interjúból, amit Donald Trumppal készítettek, és vasárnap este a 60 perc című műsorban kerül adásba. A megválasztott amerikai elnök többek között arról beszélt, hogy a választás éjjelén Bill és Hillary Clinton is felhívta őt, hogy gratuláljanak neki.

Trump nagy elismeréssel beszélt a Clinton-családról, mint mondta,

Bill nem is lehetett volna szeretetreméltóbb, nagyon kedves volt, arról beszélt hogy hihetetlen volt a választási küzdelem, az egyik leghihetetlenebb, amelyet valaha látott.

Trump arra a kérdésre, hogy kikéri-e majd Bill Clinton tanácsait is, azt felelte, hogy természetesen meggondolja.

Tovább

Mitől ilyen iszonyú kínos Michelle és Melania képe?

2016. november 12., 07:00 Módosítva: 2017.01.09 16:53
1163

Ha valamit nem lehet eltagadni az elmúlt év kampányától az az, hogy iszonyú szórakoztató volt. A szürreális pillanatok toplistáján egyértelműen magas helyen szerepel Melania Trump beszéde, ami egy részén gyakorlatilag szóról-szóra egyezett Michelle Obama 8 évvel korábbi beszédével. A két nő most a Fehér Házban találkozott, míg a jelenlegi és az őt váltó elnök az ovális irodában tanácskozott.

Bár Trump szerint Melania nagyon szimpatizált Michelle-lel, a testbeszéd-elemző szerint közel sem volt akkora az öröm.

Tovább

Trump változtatott a változást vezénylő csapat élén

2016. november 11., 21:50 Módosítva: 2016.11.12 11:49
1

Máris változott az elnöki hatalom átvételével megbízott csapat vezetése: Donald Trump ugyanis Chris Christie helyett leendő alelnökére, Mike Pence-re bízta az irányítást. 

Tovább

20 éve nem szavaztak ilyen kevesen az elnökválasztáson

2016. november 11., 21:40 Módosítva: 2016.11.11 23:38
1

A végleges adatokra ugyan még több napot várni kell, az azonban egyre valószínűbbnek tűnik, hogy 20 éves mélypontot ért el az idei elnökválasztás részvételi aránya. A CNN közölt egy összeállítást a november 11-én hozzáférhető anyagok alapján.

Eddig összesen 126 millió szavazatot számoltak meg, ami azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak 55 százaléka adott le szavazatot.

Ilyen rossz utoljára 1996-ban volt a részvételi arány, akkor a jogosultak 53.5 százaléka voksolt.
Tovább

Á, nem létezik, hogy Trump nyerjen

2016. november 11., 18:32 Módosítva: 2017.11.09 17:28
345
Ahogy az egész világ, úgy sokáig az Index sem számított rá, hogy Trump érdemi esélyekkel indul neki az amerikai elnökválasztásnak, sőt, a párton belüli jelöltségi csatának. Csak a legvégén vált világossá, hogy akár meg is verheti Clintont. Összeszedtük a legnagyobb mellényúlásokat, amiket írtunk róla az elmúlt bő egy évben.
Tovább

Megfenyegette Trumpot az egyetlen demokrata hős

2016. november 11., 17:13 Módosítva: 2016.11.12 11:50
7

A demokrata pártban az elkeseredettség mellett egyre nagyobb a düh a pártelit ellen, mely az előválasztás során egységesen Hillary Clinton mellett állt ki Bernie Sanders-szel szemben, sőt, a WikiLeaks által kiszivárogtatott emailek alapján a pártvezetés részrehajló módon azon tanakodott, hogyan lehet a vermonti szenátor ellen fordítani.

Tovább

Feszült Obamát, megrettent Trumpot láttak a testbeszédszakértők

2016. november 11., 16:15 Módosítva: 2016.11.12 15:43
1195

Sok dolog történt Donald Trump megválasztása óta, ezek közül az egyik legfontosabb a leköszönő Obama és a leendő elnök találkozója volt az ovális irodában. Obama utána pozitívan nyilatkozott, kiváló megbeszélésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy ha Trump sikeres lesz, az ország is sikeres lesz. A találkozóról rengeteg kép és videofelvétel is készült, amelyeken érezhető volt a feszültség a két férfi között. 

Éppen emiatt várható volt, hogy hamar ízekre fogják szedni az összes rendelkezésre álló anyagot, kiderítendő, vajon tényleg olyan simán zajlott le minden, ahogy azt állítják. A jobbos brit (hecc)bulvárlap, a Daily Mail a testbeszéd egy szakértőjét, Patti Woodot kérte fel az elemzésre, akinek a témában igen elismert könyve is jelent meg, Snap címmel. 

Wood mindkét férfival kapcsolatban fontos következtetésekre jutott, amik azt bizonyítják, egyikük sem érezte annyira jól magát, mint ahogy az a hivatalos közleményeikből leszűrhető. Obamát a „hihetetlenül fáradt, rezignált és reményvesztett” szavakkal jellemezte, Trump pedig szerinte határozatlannak, de komolynak tűnt, sőt, az is elképzelhető, hogy félt valamitől.

Tovább

A republikánus képviselők támogatják Trump Nagy Falát

2016. november 11., 16:02 Módosítva: 2016.11.11 19:20
1

Donald Trump megválasztása után mindenki azt találgatja, vajon mennyi marad meg a kampány során harsogott radikális ígéreteiből. A muszlimok kitiltásáról szóló ígéret gyorsan eltűnt a pontok közül, a korábban a katonai segítség megvonásával Dél-Koreát is megnyugtatta, hogy nem akarja cserben hagyni. Egy dolog viszont úgy tűnik, legalább felerészben megvalósul:

Felhúzza a falat a mexikói határra, de nem Mexikó pénzéből. 
Tovább

Merkel szoros együttműködést ajánlott Trumpnak

2016. november 11., 13:58 Módosítva: 2016.11.11 17:45
2

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel, mondta Georg Streiter helyettes kormányszóvivő az MTI szerint. Merkel gratulált Donald Trumpnak választási győzelméhez, és közölte, a közös értékek szoros kapcsolatba fűzik Németországot és az Egyesült Államokat.

A kancellár a két ország hagyományosan nagyon jó és baráti kapcsolata alapján szoros együttműködést kínált a megválasztott elnöknek. Merkel és Trump a 2017-es németországi G20-csúcson személyesen találkozik majd.

Tovább

Húsz embert őrizetbe vettek a Trump-ellenes tüntetéseken

2016. november 11., 08:17 Módosítva: 2016.11.12 12:27
2

Folytatódtak a Trump-ellenes tüntetések Amerikában, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban, Seattle-ben és Richmondban. Los Angelesben és Richmondban több mint 20 embert őrizetbe vettek, mert eltorlaszolták az országutakat.

A többezres tüntetéseken főként fiatalok vettek részt, de San Franciscóban a melegek jogainak védelmében, Los Angelesben pedig mexikói zászlókkal vonultak utcára az emberek. A tiltakozók tábláin továbbra is a Not my president, Fuck Trump és a Love Trumps hate feliratok szerepeltek többségben.

A Fehér Ház szóvivője szerint Obama támogatja a tüntetők jogát arra, hogy békésen adjanak hangot véleményüknek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság jogát erőszak nélkül kell gyakorolni.

A fegyver- és az olajipar örül Trumpnak

2016. november 10., 22:58 Módosítva: 2016.11.11 12:56
12
Mindenki arra számított, hogy akkora káosz lesz a tőzsdéken Donald Trump megválasztása esetén, mint a brexit bejelentése után, de a kezdeti esés után összességében még erősödtek is a részvények az amerikai tőzsdéken, és a világban sincs egyelőre egetrengetően rossz hatása a hírnek. A fegyvergyártók, a magánbörtönök, az építipari cégek, a környezetszennyező energetikai cégek és a bankok örülhetnek, az autógyártók és a techcégek, illetve a tiszta energiával foglalkozó cégek részvényei viszont estek. Összeszedtük, hogy eddig hogyan fogadták Trump megválasztásának hírét a piacok.

Az amerikai elnökválasztás előtt gyakorlatilag mindenki arra számított, hogy Donald Trump megválasztásának olyasmi hatása lesz, mint amilyen a brexittel végződő népszavazásnak volt az Egyesült Királyságban, ami után napokig zuhantak az árfolyamok és mindenki pánikolt a tőzsdéken.

Ehhez képest a kedd esti ideiglenes zuhanás után szerda reggelre összességében még erősödött is a tőzsde, bár ha közelebbről megnézzük, igazából arról van szó, hogy a Trump elnöksége alapján pozitív változásokra számító iparágak részvényeinek értéke nőni kezdett, a negatív változásra váróké pedig csökkenni.

Tovább

Ki kicsoda a Trump családban?

2016. november 10., 22:58 Módosítva: 2017.01.24 19:57
387

Donald Trump első intézkedése, hogy kilakoltat egy fekete családot - szól az internet egyik kedvenc, választás utáni vicce, ami persze arra utal, hogy Barack és Michelle Obama a két lányukkal hamarosan kiköltözik a Fehér Házból, és a helyükre a Trump família költözik be. Vagy nem - Melanie Trump már augusztusban belengette, hogy ő inkább maradna a New York-i Trump Tower három teljes emeletét elfoglaló, a 18. századi Versailles-t idéző, elsöprően giccses szuperlakosztályában a legkisebb gyerekkel. Más források meg úgy tudják, pont csak ők költöznek, a már felnőtt gyerekek nem (ami egyébként logikus is lenne). Akárhogy is, az ünneplésen ott volt együtt a teljes család, ami jó alkalom arra, hogy most megismerkedjünk velük.

Melania Trump

A szlovén születésű exmodell Donald Trump harmadik felesége, 2005-ben házasodtak össze. Az első kettő a cseh-amerikai, szintén divatmodell Ivana Zelníčková (1977-től 91-ig), és a színésznő Marla Maples (1993-99) voltak. Melania 46 éves, 24-gyel fiatalabb Donaldnál. 16 éves korában kezdett modellként dolgozni Milánóban, Párizsban, később New Yorkban - eleinte nem teljesen legálisan, munkavállalói vízum nélkül. A legnagyobb magazinok címlapjain szerepelt, utoljára 2006-ban menyasszonyi ruhában pózolt a Vogue borítóján, közvetlenül az esküvő után. Trump kampányában többször is reflektorfénybe került, leginkább akkor, amikor kiderült, hogy a republikánus konvención elmondott beszédének egy részét Michelle Obamától plagizálta. Kiállt a férje mellett, amikor napvilágra kerültek az otromba, szexista megjegyzéseket tartalmazó videók, és amikor sorban vádolták meg nők szexuális zaklatással Donaldot. A kampány végefelé az online zaklatás ellen emelte fel a hangját, ami elég furán vette ki magát, hiszen nehéz másként körülírni azt, amit a férje időnként Twitteren művel. Amikor a New York Times megkérdezte, milyen first ladyként képzeli el magát, azt mondta,

Nagyon tradicionális, olyan, mint Jackie Kennedy.

Donald Trump Jr.

A legidősebb Trump-gyerek 38 éves, a családi bizniszt összefogó Trump Organization alelnökeként dolgozik, egyébként a University of Pennysylvania elitegyetemen tanult közgazdaságtant. Nem csak a nevében és a munkájában lépett apja nyomdokaiba: ő is egy modellt vett feleségül, és öt gyereke van - sőt, szerepelt az apja valóságshow-jában, az Apprentice-ben is. Donald Jr. nyakig benne volt az apja kampányában, egy sor nagygyűlésen szólat fel, és a médiában is rendszeresen szerepelt, sokat gúnyolódott is rajta a sajtó, hogy eléggé összevissza beszél olyan témákban, amikhez láthatóan lövése sincs. A legnagyobb botrányt azzal okozta, amikor egy nagyívű bevándorlóügyi metaforában a menekültek között rejtőző terroristákat egy édességes tálba csempészett mérgező cukorkákhoz hasonlította.

Ivanka Trump

Az elnök nagyobbik lánya 35 éves, rövid ideig divatmodell volt az anyjához hasonlóan, ma a családi ingatlanos üzletben a hotelek menedzsmentjéért felelős alelnök, de van saját divat- és cipőmárkája is. Óriási barátnők Bill és Hillary Clinton lányával, Chelsea-vel, és Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és szupermilliádos lányával, Georginával. 2009 óta házas, a férje Jared Kushner, szintén az ingatlanbizniszben és a médiában utazik, az övé a New York Observer hetilap. A kedvéért Ivanka még a zsidó vallást is felvette (a Trump család egyébként presbiteriánus). Ivanka régóta a női jogok szószólója, ami különösen nehéz helyzetbe hozta a kampányban az apja nőgyűlölő megnyilatkozásai kapcsán, de végig kiállt nyilvánosan is az apja mellett. Akkor is, amikor újra meg újra előkerültek az apja korábbi, zavarba ejtő nyilatkozatai, amikor már csecsemőkorában arról beszél, hogy mekkorák lesznek a mellei, ha megnő, vagy amikor azt mondja, Ivanka annyira jó csaj, hogy simán megfektetné, ha nem a saját lánya lenne.

Eric Trump

Ivana és Donald Trump harmadik gyereke most 32 éves, szintén a családi vállalkozásban vesz részt a golfklubokat felügyeli. Ezen kívül saját borászata, illetve jótékony célokkal foglalkozó alapítványa van. Utóbbi kapcsán sokat foglalkozott vele a média, ugyanis azt állította, hogy Donald Trump több százezer dollárt jótékonykodott el ezen keresztül, de ennek semmilyen nyoma nem volt az alapítvány könyvelésében. Két éve vette feleségül iskolai barátnőjét a tévés producer Lara Yunaskát. Az elnökválasztási kampányban nemigen jelent meg, a legnagyobb figyelmet akkor keltette, amikor a választás napján kitett egy szelfit a netre a kitöltött szavazólappal, amit egyébként a választási törvény tilt.

Tiffany Trump

Donald Trump és Marla Maples egyetlen gyereke, akit a legenda szerint a Tiffany's luxusékszer-márka után neveztek el. Hat éves volt, amikor a szülei elváltak, az anyja nevelte fel Kaliforniában. Az egyetem miatt költözött vissza a keleti partra. Most 23 éves, idén végzett a UPenn-en, ahová két féltestvére is járt. Modellként, énekesként és internet-celebként él, Instagramon például 360 ezer követője van. Ahogy a Trump-bizniszben sincs benne, úgy a magánéletben is ő van a legtávolabb az apjától az összes testvére közül. A kampányban szinte láthatatlan volt, amikor mégis megjelent az elnökjelölti vitán, azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyon kínosan elutasította, amikor az apja az arcára akart nyomni egy puszit:

Barron Trump

A 10 éves fiú Trump és Melania egyetlen közös gyereke, Donald már 59 éves volt, amikor született. A beceneve “kicsi Donald”, New Yorkban jár iskolába, imád az apjával golfozni, és állítólag nem csak a fotók kedvéért, de teljesen magától is szeret öltönyt hordani.

Orosz külügyminiszter-helyettes: Végig kapcsolatban voltunk Trump stábjával

2016. november 10., 21:40 Módosítva: 2017.01.12 11:22
8

Az orosz diplomácia egyik nagykutyája beismerte, hogy a Kreml az elnökválasztási kampány során  végig kapcsolatban állt Donald Trump kampánystábjával.

Tovább

Kifürkésztük a first lady szlovéniai múltját

2016. november 10., 20:21 Módosítva: 2016.11.12 07:47
213
Alaposan felbolygatta a szlovén dombok között megbújó Sevnica életét, hogy ebből a Száva menti kisvárosból indult el Melania Knavs, aki hamarosan az Egyesült Államok first ladyje lesz.

Az újságírók rázúdultak a "prva dama" egykori iskolájára, az utcákra, ahol egykor rollerezve már nyilván amerikai karrierjéről álmodozott, az általános iskolára, ahol már sugárzott belőle, hogy egyszer egy milliárdos oldalán beköltözik a Fehér Házba.

Tovább