Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Folytatódhat a kézi szavazatszámlálás Floridában

2000.11.17. 08:40
A floridai Legfelsőbb Bíróság csütörtöki állásfoglalása szerint folytatódhat a kézi szavazatszámlálás azokban a megyékben, amelyek azt kérvényezték a szavazatösszesítő testületnél. Tekintettel e megyék jelentős demokrata túlsúlyára, a kézi számlálás során statisztikai valószínűség szerint több plusz szavazatot találhatnak majd Al Gore javára. A döntés nem kötelezi a szavazatösszesítő testület elnökét az újraszámolás utáni eredmény figyelembevételére. Pénteken újabb bírósági döntés születik abban az ügyben, hogy önkényesen járt-e el Katherine Harris elnöknő a kézi összesítés elutasításakor.
Mint ismert, szerdán Katherine Harris a floridai szavazatösszesítő testület elnöke elutasította három megye kérvényét a kézi szavazatösszesítés folytatására. Harris azzal indokolta döntését, hogy a kérvényezők érvei nem támasztják alá a továbbszámlálás szükségességét. A republikánus pártállású elnöknő döntését rögtön támadták az érintett megyék és a demokraták.

Több szavazat juthat Gore-nak

A floridai Legfelsőbb Bíróság Harris döntése után, csütörtökön úgy foglalt állást, hogy folytatódhat a kézi szavazatszámlálás abban a három megyében, amelyek előterjesztették az erre vonatkozó szándékukat.

A három megyében - Broward, Miami-Dade és Palm Beach - jelentős túlsúllyal bírnak a demokraták, ami azt jelenti, hogy a kézi számlálás során - a szavazatszámláló gép által érvényes szavazatnak nem minősített szavazólapok között - statisztikai valószínűség szerint több plusz szavazatot találhatnak majd Al Gore javára, mint ahány olyan szavazatot, amely George Bush republikánus jelöltet támogatja.

A demokraták azt remélik, hogy ezen újraszámlálások nyomán Gore javára fordulhatnak a floridai szavazati arányok. Az eddig összesített voksok alapján egyelőre Bushnak áll a 25 floridai elektori szavazat, de csupán 300-zal vezet demokrata ellenfelével szemben a csaknem hatmillió leadott szavazat mellett. Az az elnökjelölt, aki bármilyen csekély többséggel megnyeri a floridai elnökválasztást a Fehér Ház következő lakójának tudhatja magát.

Harris kitart álláspontja mellett

A floridai Legfelsőbb Bíróság döntése azonban nem kötelezi Harrist, hogy elfogadja a kézi számolás eredményét. A szavazatösszesítő testület elnöknője korábban kijelentette, hogy nem veszi figyelembe az újabb számlálások eredményét, és szombaton, a tengerentúli szavazatok összesítése után kihirdeti az elnökválasztás floridai győztesét.

A floridai külföldi szavazatok közül négy évvel ezelőtt a republikánus jelölt, Dole szenátor szerezte a legtöbbet, a voksok 54 százalékát kapta. Jelenleg ez az egyetlen támpont a végeredményt illetően.

Pénteken újabb bírósági döntés

A demokraták továbbra is önkényesnek tartják Harris döntését, és bíróságon támadták meg, hogy az elnök nem hajlandó figyelembe venni a kézi számlálás eredményét. Beadványukat azonban nem a floridai Legfelsőbb Bíróság, hanem az illetékes elsőfokú bíró tárgyalja.

Az eljáró bíró csütörtökön meghallgatta a feleket, és helyi idő szerint péntek délelőttre ígérte állásfoglalásának kihirdetését. Ha ez arról szólna majd, hogy Katherine Harris önkényesen járt el a majdani kézi számlálási adatok figyelembevételének előzetes megtagadásakor, az jelentős jogi csatanyerés lenne a Gore-csapatnak. Ez a bíró döntött úgy kedden, hogy a szavazatösszesítő testület elnöke egyfelől saját hatáskörében mérlegelheti, hogy figyelembe veszi-e az esetleg utólag benyújtandó kézi számlálások eredményeit, másfelől azonban önkényesen nem járhat el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!