Valér
-1 °C
0 °C

Bush nyert Floridában

2000.11.27. 01:40
George W. Bush nyerte a kézi újraszámlálások alapján Florida államot és vele az elnökséghez szükséges 25 elektori voksot - jelentette be Katherine Harris, a floridai szavazatösszesítő testület vezetője vasárnap. A küzdelem a bíróságon folytatódik tovább.
George W. Bush republikánus jelölt nyerte a kézi újraszámlálások alapján Florida államot és vele az elnökséghez szükséges 25 elektori voksot - jelentette be Katherine Harris, a floridai szavazatösszesítő testület vezetője helyi idő szerint vasárnap este. A texasi kormányző mindössze 537 szavazattal előzte meg vetélytársát - ez kevesebb, mint az összes leadott voks egyszázad százaléka. Az elnökség sorsa azonban a folyamatban lévő perek miatt még mindig nem dőlt el.

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint Harris az utolsó pillanatban visszautasította Palm Beach megye azon kérelmét, hogy a szavazatok összeszámlálásának határidejét tolják ki hétfő reggel kilencig. A megye kétezer szavazatot számlált volna újra. A megyei számlálótestület feje azt mondta, hogy a szavazatok összeszámlálását ennek ellenére folytatják, hátha később mégis elfogadják az eredményeket.

Gore a bíróságon harcol tovább

Al Gore demokrata jelölt stábja már az eredmény kihirdetése előtt bejelentette, hogy nem adja fel a küzdelmet. A demokraták három megye - Miami-Dade, Palm Beach és Nassau - végeredményét is megtámadják állami bíróságokon. Ráadásul a szövetségi legfelsőbb bíróságon is meghallgatásra kerül sor pénteken: a republikánusok itt azt akarják elérni, hogy tegyék semmissé a floridai legfelsőbb bíróság azon - múlt héten hozott - döntését, miszerint a kézzel újraszámolt szavazatokat is bele kell számolni a végeredménybe.

A folytatás
December 1 - A szövetségi legfelsőbb bíróság meghallgatja a republikánusok fellebbezését a floridai legfelsőbb bíróság azon döntésével szemben, hogy a kézi újraszámlálások eredményét figyelembe kell venni a végeredmény kihirdetésénél.

December 6 - New Mexicónak be kell fejeznie az újraszámlálást (az eddigi eredmények alapján Gore vezet). Ezidőtájt Oregonban - ahol szintén Gore áll az élen - is végezni kell, itt egyelőre nincs pontos határidő.

December 12 - A floridai törvényhozás hitelesíti az elektori szavazatokat.

December 18 - Az elektori kollégium összeül, hogy megválassza az új elnököt - Floridával vagy anélkül. A floridai 25 voks nélkül Gore vezet.

Január 6 - A kongresszus összeszámolja az elektori voksokat és elnököt hirdet. Ha nincs győztes, a képviselőház elnököt, a szenátus alelnököt választ.

Január 20 - Felesküszik az új elnök. Ha erre a határidőre sem dől el a győztes személye, úgy a képviselőház elnöke lesz az elnök. Ha ő nem alkalmas, vagy nem vállalja, úgy a szenátus elnöke, majd a külügyminiszter, és végül a pénzügyminiszter következik soron.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!