Illés
17 °C
28 °C

Floridában 19000 szavazat érvénytelen

2000.11.09. 11:31
A választási bizottság döntése alapján az újraszámlálás eredményének csütörtökön meg kell lennie, de a jogi kifogások és a külföldi szavazatok miatt valószínűleg még napokig nem lesz végleges eredmény. Kiderült, hogy 19000 szavazócédula érvénytelen, mert a megtévesztő jelölések miatt két indulót is bejelöltek rajtuk.
A floridai szavazatok felének újraszámlálásakor úgy tűnik, hogy Gore behozott valamennyit a lemaradásából. Az első, szerdai végeredmény szerint végül is 1700 szavazat volt a különbség Bush javára, a csütörtöki számlálás eddigi állása szerint a különbség körülbelül 1200 lehet - közölte a BBC.

A floridai választási bizottság illetékesei délután öt órára tűzték ki az újraszámlálás határidejét. Ez nem jelenti azt, hogy akkor hivatalos eredményt hirdethetnek, mivel a jogi kifogások, illetve a külföldről postán érkező szavazatok miatt november közepéig elhúzódhat a végleges összesítés.

A hetedikén postázott nagyjából 30000 szavazócédulát tíz napon belül kell visszaküldeni. Elemzők szerint a külföldön állomásozó katonák tradicionálisan republikánus szavazók, de a többiek feltehetően nagyrészt Gore-ra szavaznak majd.

Mivel a választás sorsát a floridai eredmény dönti el, mindkét jelölt szakértői csoportokat küldött az államba, hogy az állítólagos törvénysértéseket kivizsgálják. Több demokrata szavazó keresetet nyújtott be, mert szerintük a szavazócédula megtévesztő volt, és emiatt nem azt a személyt jelölték meg, akit eredetileg akartak.

A Palm Beach-i demokraták új szavazást kérnek
A választási bizottság bejelentette, hogy 19000 szavazat érvénytelen, mert a cédulák tényleg rosszak voltak: sokan tévedésből a reformpárti Buchanant ikszelték be, és miután észrevették a hibát, bejelölték Gore-t. A két szavazat egy cédulán természetesen érvénytelen.

A Palm Beach-i demokraták aláírásokat gyűjtenek és új szavazást kérnek, de a republikánusok szerint ez nonszensz, mert a demokraták jóval a szavazás előtt jóváhagyták a cédulát.

Az újraszámolás még Oregonban is folyik, de mivel erre az államra csak hét elektori szavazat jut, így ez már nem döntő.