Emília
18 °C
26 °C

A floridai küzdelem újra a bíróságon folytatódik

2000.11.16. 10:14
A floridai választási, illetve szavazatszámlálási küzdelem feltehetően újra a bíróságokon folytatódik, miután a számlálóbizottság a kézi számlálás eredményét nem akarja elfogadni, és a döntést a demokraták bírósági úton támadják. Eközben egy sor republikánus kereset is bíróságokon van.
A szavazatösszesítési testület elnöke, a republikánus pártállású Katherine Harris szerda este kijelentette, hogy a három megyében folytatott kézi újraszámlálás eredményét nem fogadja el.

Gore helyi csapata azonnal kijelentette, hogy a lépés jogtalan és elhamarkodott, és a döntést jogi úton támadják meg. A demokraták, mint köztudott, abban bíznak, hogy a Palm Beach-i, miami-i és browardi kézi számlálás során módosulhat Bush körülbelül 300 szavazatnyi előnye - és a floridai győzelemtől függ az egész elnökválasztás kimenetele.

Gore korábban azt ígérte, hogy ha a kézi számlálás eredménye megszületik, azt mindenképpen elfogadja. Az elnökjelölt szerint a félreértések elkerülése végett az egész államban kézzel újra kellene számolni a szavazatokat. Gore emellett négyszemközti találkozóra hívta Busht. Mint mondta, nem alkudozni akar, hanem a vita hangnemét szeretné finomítani.

Bush a meghívásra azt felelte, hogy kész találkozni, de csak a végleges eredmény kihirdetése után. Bush továbbra is állítja, hogy a kézi számlálás során több hibát ejtenek, mint a gépi esetében, és a szándékos torzítás esélye is nagyobb. A demokraták szerint viszont a gépek rengeteg érvényes szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

A többi bírósági ügy is folyik

A Harris-nyilatkozatot megtámadó kereset mellett más, a kézi számlálással kapcsolatban indított bírósági ügyek is folynak. Harris döntése előtt, szerda éjjel floridai republikánusok Orlandóban, majd Miamiban fellebbeztek a kézi számlálás leállítása érdekében.

Korábban, szintén szerdán a floridai legfelsőbb bíróság elutasította Harris és Bush, az újraszámlálás leállítására vonatkozó keresetét. A republikánusok azonban még választ várnak a bíróságtól a kézi számlálás határidejével, és a számlálás során követendő eljárásokkal kapcsolatban. Az ügy végül valószínűleg a washingtoni szövetségi legfelsőbb bíróságon köt majd ki.

A bírósági ügyektől, újraszámlálástól függetlenül valószínűleg a tengerentúlról postázott szavazatok döntenek majd. A USA Today szerint eddig már négyezer szavazat érkezett be, míg 1996-ban összesen 2300.