Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A floridai küzdelem újra a bíróságon folytatódik

2000.11.16. 10:14
A floridai választási, illetve szavazatszámlálási küzdelem feltehetően újra a bíróságokon folytatódik, miután a számlálóbizottság a kézi számlálás eredményét nem akarja elfogadni, és a döntést a demokraták bírósági úton támadják. Eközben egy sor republikánus kereset is bíróságokon van.
A szavazatösszesítési testület elnöke, a republikánus pártállású Katherine Harris szerda este kijelentette, hogy a három megyében folytatott kézi újraszámlálás eredményét nem fogadja el.

Gore helyi csapata azonnal kijelentette, hogy a lépés jogtalan és elhamarkodott, és a döntést jogi úton támadják meg. A demokraták, mint köztudott, abban bíznak, hogy a Palm Beach-i, miami-i és browardi kézi számlálás során módosulhat Bush körülbelül 300 szavazatnyi előnye - és a floridai győzelemtől függ az egész elnökválasztás kimenetele.

Gore korábban azt ígérte, hogy ha a kézi számlálás eredménye megszületik, azt mindenképpen elfogadja. Az elnökjelölt szerint a félreértések elkerülése végett az egész államban kézzel újra kellene számolni a szavazatokat. Gore emellett négyszemközti találkozóra hívta Busht. Mint mondta, nem alkudozni akar, hanem a vita hangnemét szeretné finomítani.

Bush a meghívásra azt felelte, hogy kész találkozni, de csak a végleges eredmény kihirdetése után. Bush továbbra is állítja, hogy a kézi számlálás során több hibát ejtenek, mint a gépi esetében, és a szándékos torzítás esélye is nagyobb. A demokraták szerint viszont a gépek rengeteg érvényes szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

A többi bírósági ügy is folyik

A Harris-nyilatkozatot megtámadó kereset mellett más, a kézi számlálással kapcsolatban indított bírósági ügyek is folynak. Harris döntése előtt, szerda éjjel floridai republikánusok Orlandóban, majd Miamiban fellebbeztek a kézi számlálás leállítása érdekében.

Korábban, szintén szerdán a floridai legfelsőbb bíróság elutasította Harris és Bush, az újraszámlálás leállítására vonatkozó keresetét. A republikánusok azonban még választ várnak a bíróságtól a kézi számlálás határidejével, és a számlálás során követendő eljárásokkal kapcsolatban. Az ügy végül valószínűleg a washingtoni szövetségi legfelsőbb bíróságon köt majd ki.

A bírósági ügyektől, újraszámlálástól függetlenül valószínűleg a tengerentúlról postázott szavazatok döntenek majd. A USA Today szerint eddig már négyezer szavazat érkezett be, míg 1996-ban összesen 2300.