Al Gore elfogadta pártja jelölését

2000.08.18. 13:15
Al Gore csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelölését a párt Los Angeles-i kongresszusán. Gore beszédében kijelentette: ha megválasztják,elsősorban a gyengék és kiszolgáltatottak érdekében dolgozik majd. A gyakran unalmasnak és merevnek tartott jelenlegi alelnök hozzátette: lehet, hogy valóban nem a legizgalmasabb politikus, de az elnökség nem népszerűségi verseny, hanem kemény küzdelem.
Al Gore csütürtök esti beszédében a demokraták Los Angeles-i pártgyűlésén ígéretet tett, hogy elnökként nem a gazdagok, a kiválasztottak és a nagy lobbicsoportok érdekeit képviseli, hanem elsősorban a gyengék és kiszolgáltatottak érdekében dolgozik majd, "akiket fel kell karolni, hogy ne maradjanak le." Gore, akinek egyik legkomolyabb problémája, hogy nehezére esik kilépni Clinton elnök árnyékából, hangsúlyozta: önálló politikusként vállalja a kihívást.

Ha a Bush-tábor által szervezett és ellenőrzött republikánus konvenció egyértelműen a párt középre kormányzásáról, a mérsékelt és független szavazók "elcsábításáról" szólt, akkor a demokrata kongresszus inkább a párt saját szavazótáborának összefogását, megerősítését tűzte ki célul. Gore hagyományos demokrata kérdésekben a hagyományos demokrata álláspontokat hangsúlyozta: az abortusz engedélyezése, fegyverkontroll, az állami egészségügy és oktatás megerősítése nem jelent eltérést a sok-sok éve követett politikától.

""Gore legfőbb feladata, hogy megtalálja önmagát""
Elmondta azt is, hogy itt az ideje, hogy szembeszálljanak a nagy érdekcsoportokkal, az olaj- és dohánycégekkel, a gyógyszerkonzorciumokkal. Hozzátette: az első törvény, amit a kongresszusba küld, a kampányfinanszírozási rendszer reformjáról szól majd, megtisztítandó azt a nagy korporációk korlátlan és szabályozatlan adományaitól. Elemzők szerint Gore-nak azért kell hangsúlyoznia a hagyományos, baloldali és liberális demokrata értékeket, mert pártja megosztott, és Gore vezető szerepe sem szilárd még. Ráadásul Ralph Nader Zöldpártja is szavazatokat szipkázhat el a demokratáktól a novemberi választásokon.

Gore válaszolva azokra a vádakra, hogy unalmas és merev személyiség, hangsúlyozta: lehet, hogy nem a legizgalmasabb politikus, de az elnöki munka nem is erről szól, hanem kemény küzdelem nap mint nap. Clintonra és kisiklásaira tett utalásként azt is hozzátette, benne soha nem fognak csalódni. Gore egyébként mindössze egyszer említette meg beszédében volt főnöke nevét, amikor az elmúlt nyolc év sikereit taglalta.

A másik oldalt, a Bush-Cheney vezette republikánusokat sem említette sokszor Gore. Kritizálta a Bush által javasolt adócsökkentéseket, és felelőtlennek nevezte azt, igyekezett a texasi kormányzót a gazdagok és hatalmasok jelöltjeként beállítani. Elemzők szerint Gore a "kisember" jelöltjeként akarja megvívni a választási küzdelmet.

A demokrata jelölt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg 6-16 ponttal van lemaradva George Bush mögött.