16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Hillary bejelentette indulását

2000.02.07. 23:26
Hillary Clinton, az amerikai elnök felesége vasárnap hivatalosan is bejelentette a régóta köztudott dolgot: a demokraták színeiben indulni kíván a New York állam megüresedő szenátori székére kiírt választáson, amelyet az elnökválasztással egy időben, november 7-én tartanak. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy amerikai "First Lady" megpályázott szenátori tisztséget.

Az ünnepélyes bejelentés a külsőségeket tekintve egyetlen apró részlet kivételével pontosan olyan volt, mint amilyen Amerikában a politikusi választási indulási szándék bejelentése szokott lenni: a pályázó reflektorfényben, körülötte a család. Csakhogy itt a feleséget vették körül - a férj, Bill Clinton és lányuk, Chelsea.

Hillary Clinton azt a szenátori helyet igyekszik megszerezni, amelyet jelenleg a visszavonulni szándékozó Daniel Patrick Moynihan demokrata szenátor tölt be. Nem lesz könnyű dolga: republikánus ellenfelének Rudolph Giuliani, New York város igen népszerű polgármestere ígérkezik. A közvélemény-kutatási adatok szerint Giuliani jelenleg nagyon kis mértékben, de vezet Clinton előtt. (A 45-42 arányú előny éppen a 3 százalékpontos statisztikai hibahatár szélét súrolja.)

New York államot a választói mentalitás szempontjából kettősség jellemzi. New York, a hatalmas nagyváros, Amerika hagyományos "olvasztótégelye" inkább a demokratákhoz húz, bár hogy ez korántsem törvényszerű, arra éppen Giuliani polgármestersége az élő példa. A nagyvárostól északnyugatra szétterülő New York állam vidéki része ugyanakkor lényegesen konzervatívabb.

Ahhoz, hogy Hillary asszony indulhasson a választáson, New York állam lakosává kellett válnia. Ez megtörtént, miután az elnöki pár házat vásárolt New York város Chappaqua nevű jómódú elővárosában, 1,7 millió dollárért.  • Hírek
  • Bankszámla