Auguszta
-7 °C
0 °C

Hillary bejelentette indulását

2000.02.07. 23:26
Hillary Clinton, az amerikai elnök felesége vasárnap hivatalosan is bejelentette a régóta köztudott dolgot: a demokraták színeiben indulni kíván a New York állam megüresedő szenátori székére kiírt választáson, amelyet az elnökválasztással egy időben, november 7-én tartanak. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy amerikai "First Lady" megpályázott szenátori tisztséget.

Az ünnepélyes bejelentés a külsőségeket tekintve egyetlen apró részlet kivételével pontosan olyan volt, mint amilyen Amerikában a politikusi választási indulási szándék bejelentése szokott lenni: a pályázó reflektorfényben, körülötte a család. Csakhogy itt a feleséget vették körül - a férj, Bill Clinton és lányuk, Chelsea.

Hillary Clinton azt a szenátori helyet igyekszik megszerezni, amelyet jelenleg a visszavonulni szándékozó Daniel Patrick Moynihan demokrata szenátor tölt be. Nem lesz könnyű dolga: republikánus ellenfelének Rudolph Giuliani, New York város igen népszerű polgármestere ígérkezik. A közvélemény-kutatási adatok szerint Giuliani jelenleg nagyon kis mértékben, de vezet Clinton előtt. (A 45-42 arányú előny éppen a 3 százalékpontos statisztikai hibahatár szélét súrolja.)

New York államot a választói mentalitás szempontjából kettősség jellemzi. New York, a hatalmas nagyváros, Amerika hagyományos "olvasztótégelye" inkább a demokratákhoz húz, bár hogy ez korántsem törvényszerű, arra éppen Giuliani polgármestersége az élő példa. A nagyvárostól északnyugatra szétterülő New York állam vidéki része ugyanakkor lényegesen konzervatívabb.

Ahhoz, hogy Hillary asszony indulhasson a választáson, New York állam lakosává kellett válnia. Ez megtörtént, miután az elnöki pár házat vásárolt New York város Chappaqua nevű jómódú elővárosában, 1,7 millió dollárért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.