Tekla
8 °C
20 °C

Utolsó Köpések

2000.11.02. 13:04
A másféléves kampány után már kiszáradhatott volna a szájpadlás, szikkadhatott volna a nyálmirigy, de nem, a hadviselők a hosszú maraton végére is hagytak egy pár fertelmesen mélyet - kapkodja csak a fejét a mit sem sejtő választó polgár, végülis övé az ország, a tejjel-mézzel folyó kánaán, a választási jog, a hatalom. Öt hosszú nap s kiderül, kit választott Amerika, ki a világ császára, a csaszi, a főmufti, aki majd okít a békéről, az áldott középosztályról, a szerencsétlenek felemelkedéséről, s aki majd oda is vág frankón, hogyha kell.
S ha nem szoros a küzdelem, tíz óra körül mosolyog majd a győztes, nagylelkűen, fölényesen, cinkosan kacsintva a választóra, mint Karinthy jó tanulója a tanárra - "ércsük mi egymást kérem", nagyon és erőteljesen, és hát nyilvánvaló is volt ez a győzelem, mert nem is lehetne másképp, győzött a demokrácia, a nagy nép szava, a demokratikus diktatúra. S aztán jaj a legyőzötteknek, de szerencséjükre gyorsan eltűnnek ők az önmarcangoló félhomályban. Kire szavazunk? Illetlen kérdés, végülis senkinek semmi köze hozzá, de azért beszélnek az emberek - például az a tíz ember a matematikai és oktatási épület között.

1, Kate S. diákot a nagypolitika nem érdekli, Ralph Nader a kedvence, és a szenátusba Hillaryt küldené, nem mintha szeretné, de csaj, és legyen már több csaj az öreg faszok között.

2, Howard F. az egyetemi telefonszolgálat embere végig demokrata, "elgore a karó" a kedvence, és Hillaryre is szavaz, mert mindig a demokrata jelöltre szavaz.

3, Miki P. rendszergazda, mindig a kívülállóra szavaz, most Ralph Naderre és a libertáriánus szenátorjelöltre.

4, Jodi G. webmester, mindig demokrata, és most főleg, hogy zsidó az alelnökjelölt. Minden fazékba egy bagel, ahogy zsidó körökben a tréfa járja. De most nem tud többet mondani, megy zongoraórára.

5, Will C. Még nem döntött, de Ralph Nader felé hajlik.

6, Feleségem hív telefonon, így őt is nyaggatom a kérdéssel. Elege van az adóból, de lehet, hogy Hillaryre szavaz, mert csaj, és elege van a sok részegfasz szenátorból.

7, Jeff L. Demokrata végig, "elgore" rulez, másfél ponttal győz.

8, Meagan D. diák, Hillary, mert csaj, Nadert elnöknek. Szerinte is "elgore" győz, így nem veszélyes a zöldekre vesztegetni a szavazatot.

9, Vincent M. Felháborító, hogy nincs igazi választási lehetőség. A három megadott jelölt nem jelent igazi választást. Az előválasztásokat kellene kiszabadítani a pártok harapófogójából. Nem szavazok.

10, Robin B. Hillaryre, mert csaj. Amúgy mindig demokrata.

Gyönyörű! A tíz megkérdezett között nincs konzervatív, de a közgazdasági karra már nincs kedvem elmenni egy pár republikánus szavazatért. Nyilvánvaló az is, hogy Hillary szenátusi esélyei jók, mert a nők többsége szolidaritásból rá szavaz. Ralph Nader begyűjt eleget, de ha igaz, nem segíti a konzervatívokat, de ez még nem biztos. Három állam, Vermont, Washington és Oregon talán felé hajlik, így "elgore" itt vereséget szenvedhet, s a nevető harmadik, G. Bush, begyűjtheti a győzelmet. Mindesetre szoros a küzdelem és a java az utolsó pár napra marad. Beindul a 24 órás hirdetés, az agyba-főbe jattolás, az ígéretek halmaza, a televízió, a kommentárok rendíthetetlen cuppogása. Jön az új elnök, de nincs fosás, nem lesz itt Szaddám, nem lesz Szlobó, nem lesz senki, aki megrengetné a status quót, jól vasalt fiúk ezek, nem is szépek, nem is okosak, de ahogy a zeitgeist megköveteli, tökéletesen semmilyenek.