Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Utolsó Köpések

2000.11.02. 13:04
A másféléves kampány után már kiszáradhatott volna a szájpadlás, szikkadhatott volna a nyálmirigy, de nem, a hadviselők a hosszú maraton végére is hagytak egy pár fertelmesen mélyet - kapkodja csak a fejét a mit sem sejtő választó polgár, végülis övé az ország, a tejjel-mézzel folyó kánaán, a választási jog, a hatalom. Öt hosszú nap s kiderül, kit választott Amerika, ki a világ császára, a csaszi, a főmufti, aki majd okít a békéről, az áldott középosztályról, a szerencsétlenek felemelkedéséről, s aki majd oda is vág frankón, hogyha kell.
S ha nem szoros a küzdelem, tíz óra körül mosolyog majd a győztes, nagylelkűen, fölényesen, cinkosan kacsintva a választóra, mint Karinthy jó tanulója a tanárra - "ércsük mi egymást kérem", nagyon és erőteljesen, és hát nyilvánvaló is volt ez a győzelem, mert nem is lehetne másképp, győzött a demokrácia, a nagy nép szava, a demokratikus diktatúra. S aztán jaj a legyőzötteknek, de szerencséjükre gyorsan eltűnnek ők az önmarcangoló félhomályban. Kire szavazunk? Illetlen kérdés, végülis senkinek semmi köze hozzá, de azért beszélnek az emberek - például az a tíz ember a matematikai és oktatási épület között.

1, Kate S. diákot a nagypolitika nem érdekli, Ralph Nader a kedvence, és a szenátusba Hillaryt küldené, nem mintha szeretné, de csaj, és legyen már több csaj az öreg faszok között.

2, Howard F. az egyetemi telefonszolgálat embere végig demokrata, "elgore a karó" a kedvence, és Hillaryre is szavaz, mert mindig a demokrata jelöltre szavaz.

3, Miki P. rendszergazda, mindig a kívülállóra szavaz, most Ralph Naderre és a libertáriánus szenátorjelöltre.

4, Jodi G. webmester, mindig demokrata, és most főleg, hogy zsidó az alelnökjelölt. Minden fazékba egy bagel, ahogy zsidó körökben a tréfa járja. De most nem tud többet mondani, megy zongoraórára.

5, Will C. Még nem döntött, de Ralph Nader felé hajlik.

6, Feleségem hív telefonon, így őt is nyaggatom a kérdéssel. Elege van az adóból, de lehet, hogy Hillaryre szavaz, mert csaj, és elege van a sok részegfasz szenátorból.

7, Jeff L. Demokrata végig, "elgore" rulez, másfél ponttal győz.

8, Meagan D. diák, Hillary, mert csaj, Nadert elnöknek. Szerinte is "elgore" győz, így nem veszélyes a zöldekre vesztegetni a szavazatot.

9, Vincent M. Felháborító, hogy nincs igazi választási lehetőség. A három megadott jelölt nem jelent igazi választást. Az előválasztásokat kellene kiszabadítani a pártok harapófogójából. Nem szavazok.

10, Robin B. Hillaryre, mert csaj. Amúgy mindig demokrata.

Gyönyörű! A tíz megkérdezett között nincs konzervatív, de a közgazdasági karra már nincs kedvem elmenni egy pár republikánus szavazatért. Nyilvánvaló az is, hogy Hillary szenátusi esélyei jók, mert a nők többsége szolidaritásból rá szavaz. Ralph Nader begyűjt eleget, de ha igaz, nem segíti a konzervatívokat, de ez még nem biztos. Három állam, Vermont, Washington és Oregon talán felé hajlik, így "elgore" itt vereséget szenvedhet, s a nevető harmadik, G. Bush, begyűjtheti a győzelmet. Mindesetre szoros a küzdelem és a java az utolsó pár napra marad. Beindul a 24 órás hirdetés, az agyba-főbe jattolás, az ígéretek halmaza, a televízió, a kommentárok rendíthetetlen cuppogása. Jön az új elnök, de nincs fosás, nem lesz itt Szaddám, nem lesz Szlobó, nem lesz senki, aki megrengetné a status quót, jól vasalt fiúk ezek, nem is szépek, nem is okosak, de ahogy a zeitgeist megköveteli, tökéletesen semmilyenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?