Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Leállíttatták a floridai szavazatok kézi újraszámolását

2000.12.09. 21:14
Az amerikai legfelsőbb bíróság rendkívüli intézkedéssel, azonnali hatállyal leállíttatta a vitatott elnökválasztási szavazatok floridai kézi átszámolását, amit pénteken rendelt el a floridai legfelsőbb bíróság.
A legfőbb amerikai bírói testület, 5-4 arányban megszavazott intézkedésében december 11-re, hétfő délelőtt tízre meghallgatást tűzött ki a republikánusok kézi számlálás elleni panaszának elbírálására.

George Bush republikánus és Al Gore demokrata elnökjelölt ügyvédei azon csapnak majd össze hétfőn a washingtoni taláros testület előtt - mindkét fél másfél órát kapva érveinek előterjesztésére -, hogy a floridai legfelsőbb bíróság pénteki ítélete, amely elrendelte a kézi számlálást, sérti-e az alkotmányosságot.

Több mint hatvan megyében hatvan kritérium szerint

A demokraták szerint a kézi számlálás az egyetlen helyes eljárás szoros eredmény esetén a szavazattöbbség megállapítása érdekében. A republikánusok elismerik, hogy a gépi számlálás nem száz százalékig tökéletes, de hangsúlyozzák, hogy a gép tévedései mentesek a szubjektív emberi részrehajlásoktól. Szerintük az egyértelmű szempontrendszer nélkül - "több, mint hatvan megyében több, mint hatvan kritérium szerint" - végzett kézi számlálás káoszhoz és hiteltelen eredményhez vezet.

A hét tagú floridai legfelsőbb bíróság mind a hét tagját demokrata kormányzó jelölte ki, és a testület immár kétszer hozott olyan döntést a több mint egy hónapja húzódó elnökválasztási ügyben, amivel hatalmas előnyhöz juttatta Gore-ékat.

Alkotmányos válság?

Előző alkalommal ezt egyhangúlag, most pénteken már csak 4-3 arányban tette. Az amerikai legfelsőbb bíróság kilenc tagja közül hetet republikánus, kettőt demokrata elnök nevezett ki, és ez a testület most 4-3 arányban hatalmas veszélyt hárított el Bush feje felől - hogy csak ideiglenesen-e, avagy végérvényesen, az majd a jövő héten derül ki.

Miként pénteken a floridai legfelsőbb bírósági ítélet ellen, úgy szombaton az amerikai legfelsőbb bírósági leállító döntés ellen is erőteljes hangvételű különvéleményt fogalmazott meg a kisebbségben maradt bírák egyike. A pénteki kisebbségi vélemény szerint a kézi számlálás elrendelése alkotmányos válsághoz vezethet. A szombati kisebbségi vélemény szerint viszont a számlálás leállítása megkérdőjelezheti az elnökválasztás eredményének legitimációját.

A szombati döntés a lázas ütemben folyó munka kellős közepén, "derült égből villámcsapásként" érte Florida fővárosában, Tallahassee-ben a demokrata többségű Miami-Dade megye oda szállított, vitatott szavazólapjainak átvizsgálását végző illetékeseket, akik állítólag már nagyjából a munka felével végeztek, amikor az egészet azonnal abba kellett hagyniuk.

Van olyan - nem hivatalos - értesülés, hogy az eddigi számlálás nyomán már csak néhány szavazatkülönbségnyi volt Bush floridai szavazatelőnye.

Egészen más volt a hangulat például a republikánus többségű Hillsborough megyében, amely Tampa környékét jelenti. Ott még nem végeztek tényleges számlálást, mert előbb bőven elég munkát adott nekik azoknak a szavazólapoknak a különválogatása, amelyek a gépi számlálás során nem bizonyultak érvényes szavazatnak, és amelyeket aztán most egyenként meg kellett volna vizsgálniuk.

A leállítás hírét a televízióban hallották, és a szinte kizárólag republikánus rokonszenvű jelenlévők kitörő örömujjongással fogadták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!