Szilárda
-4 °C
2 °C

A legmagasabb fórumhoz fordulnak a republikánusok

2000.11.23. 10:26
Szerdán, floridai idő szerint kora délután újabb jelentős fordulat történt az amerikai elnökválasztási szavazatösszesítés ügyében, ezúttal a republikánusok örömére: Miami-Dade megye választási bizottsága feladta azon tervét, hogy kézzel újraszámolják a szavazatokat. Ezzel párhuzamosan a Bush-kampánystáb úgy döntött, hogy a kézi szavazatszámlálások ügyét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé viszi.
A republikánusok az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához fellebbeztek a floridai kézi szavazatszámlálások ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán a floridai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött - a demokraták érvelését elfogadva -, hogy a kézzel újraszámolt szavazatokat is bele kell számolni a végeredménybe. Ezt korábban a - republikánus - floridai államelnök megtagadta, arra hivatkozva, hogy a kézi számlálás megbízhatatlan és csalásra adhat módot. A mindent eldöntő Florida államban jelenleg George Bush vezet 930 szavazattal.
Önkéntesek ellenőrzik a szavazatokat Broward megyében

Miami-Dade nem számol tovább

Miami-Dade-ben, a legnagyobb lélekszámú floridai megyében, a demokraták elestek attól a lehetőségtől, hogy ebből a megyéből a kézi számlálás eredményeként Al Gore elnökjelölt mérlegét javító új adatokhoz jussanak. A választási bizottság azért döntött így, mert belátta, hogy a floridai Legfelsőbb Bíróság által kitűzött vasárnap délutáni határidőre nem lehet elvégezni a hatalmas munkát. Egy floridai bíróság elutasította a demokraták fellebbezését az ügyben. A Gore-kampány bejelentette, hogy az állam Legfelsőbb Bíróságához fellebbez az ügyben.

E fejlemény nyomán még fontosabb lett a demokraták számára, hogy az "állva maradt" Palm Beach megyében az át nem lyukasztott, csak "benyomott" szavazólapokat is figyelembe vehessék. Egy floridai bírói döntés ezt lehetővé tette szerda este. A harmadik megye, Broward lényegében már befejezte az összes megyei voks átszámolását. Nem hivatalos eredmények szerint kevesebb mint 150 szavazattal csökkent Gore hátránya ezeknek az újraszámlálásoknak köszönhetően.

Cheney-nek enyhe szívrohama volt

A szerdán kórházba szállított Dick Cheney, George Bush alelnökjelöltje kisebb szívrohamot kapott - mondta ő maga egy telefonos interjúban a CNN Larry King Live című show-jában. Cheney - akinek ez a harmadik infarktusa - jól van, számítása szerint egy-két napon belül elhagyhatja a kórházat. A politikus tagadta, hogy a választások körüli izgalmak viselték volna meg; mint mondta, többet idegeskedett a Pentagonban az Öbölháború alatt. (Cheney védelmi miniszter volt az idősebb Bush adminisztrációjában.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!