Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Missouri törvénye

2000.11.10. 09:04
Az Egyesült Államokban, ahogy arról már az Index hírt adott, beválasztottak a szenátusba egy demokrata jelöltet, aki két héttel a választások előtt repülőgép-szerencsétlenségben meghalt. Vita robbant ki a demokraták - ,akik az elhunyt özvegyét szeretnék a szenátori székben látni - és a republikánusok között - ,akik új választást írnának ki. Az amerikai törvény azonban sokkal bonyolultabb utat ír elő, a probléma megoldására vár.
Missouri állam átdolgozott választási törvénye (115. bekezdés) azt mondja ki, hogy amennyiben egy jelölt vissza akarja vonni jelöltségét, azt a választást megelőző negyedik kedden, délután öt óráig teheti meg. Ha ezt elmulasztotta, vagy, mint esetünkben a haláleset ez után történik, a neve szerepel a választócédulákon. Ha az az eset áll fenn, hogy az elhunyt jelölt nyeri meg a választást, a helye üresen marad mindaddig, amíg egy új választással azt be nem töltik két éven belül. Amíg a szék ,,üresen" áll, megbízott tevékenykedik a szenátor jogainak birtokában. A megbízottat a kormányzó nevezi ki.

Jean Carnahan
Az elhunyt jelölt felesége leadja szavazatát
Missouri állam esetében ezt tovább bonyolította az, hogy a kormányzó és a szenátori választás előtt elhalálozott jelölt egy és ugyanazon személy, Mel Carnahan volt. Itt tehát hirtelenjében új kormányzót bíztak meg ideiglenesen, aki a januárban esedékes kormányzói választásokig rendelkezik a kormányzói jogkörrel. Az ideiglenesen kinevezett kormányzó, Roger Wilson nem esküszik föl, azt majd a januári kormányzói választás után vagy Bob Holden, demokrata, vagy Jim Talent, republikánus jelölt teszi meg. A megbízott, ideiglenes kormányzó azonban kinevezhet egy megbízott, ideiglenes szenátort a betöltetlen helyre. Missouri esetében Roger Wilson az elhunyt özvegyét szánja erre a posztra. A megbízott szenátor az új, két év múlva esedékes szenátusi választásokig gyakorolhatja a hatalmat.