Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bush előnye 327 szavazatra csökkent

2000.11.10. 12:00
Elképzelhető, hogy csak jövő héten dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok negyvenharmadik elnöke, mivel péntekig postán beérkezhetnek a külföldről feladott szavazatok - közli a CNN. Hírügynökségi jelentések szerint a 67 megye eredményeinek összesítése után Bush vezet 327 szavazattal.

A floridai szavazatok újraszámlálása után egyre csökken Bush előnye. Míg magyar idő szerint négy órakor 830, este kilenckor már csak 787, este tíz óra után 403 szavazat volt a különbség, reggelre, nem hivatalos eredmények szerint 327-re csökkent a republikánus jelölt előnye.

Bush pártja bizakodó

Don Evans, a republikánusok választási kampánystábjának tagja szerint, ha a szavazatok floridai újraszámlálása után megmarad Bush előnye, akkor a republikánus elnökjelölt megválasztott elnökként cselekszik, és az elnökségi feladatok átvételére készül. A republikánus párt képviselője azt nyilatkozta: nem fél a levélben érkező szavazatoktól, hiszen azokat, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a republikánus jelöltre adják.

Kézi számlálást kérnek a demokraták

Al Gore választási kampányvezetői szerint a Demokrata Párt négy floridai megyében - ezek között Palm Beach-ben is - a szavazatok kézi újraszámlálását kérik. A Demokrata Párt Bill Daley kampányfőnököt és Warren Christopert, a republikánusok James Bakert küldték Floridába az újraszavazás megfigyelésére.

A legellentmondásosabb városnak West Palm Beach mutatkozik, ahol 19 120 szavazatot semmisnek nyilvánítottak, mert a szavazók két jelöltre szavaztak. A szenátusi listán csupán 3783-an követtek el hasonló hibát. Az elnökjelöltekre adott szavazatok ,,elrontása" azért volt lehetséges, mert Al Gore és Pat Buchanan neve mellett lévő jel nem volt egyértelműen elhatárolva a szavazólapon.

Tüntettek a Gore-pártiak

A szavazatukat elrontók és Gore hívei már délelőtt tüntettek West Palm Beach városában, újabb szavazás kiírását kérvén. Három elégedetlen választó pert indított a helyi bíróságon, mondván a szavazólap megtévesztette őket, és akaratuk ellenére Gore helyett Buchanonra szavaztak. Egy szövetségi bíró gyorsított eljárásban meghallgatást tart az ügyben amerikai idő szerint délután fél háromkor. Maga Pat Buchanan azt nyilatkozta a CNN-nek: bűntudatot érez, hogy olyan szavazatokat gyűjtött be, melyeket nem neki szántak.

A demokraták ingyenes zöld számot hoztak létre a floridaiak számára, ahol mindenféle szavazási problémát jelezhetnek. Főleg az afrikai amerikaiak jeleztek hibákat, képviselőjük, Jesse Jackson arról tájékoztatta a CNN-t, hogy több helyen azt mondták: elfogyott a szavazólap vagy a választási körzet bezárt.

Az új amerikai elnökre azonban nem csak az újraszámlálás miatt kell még várni: közel 2000, levélben érkező szavazatot várnak, a szavazatok megérkezési határideje november 17. A floridai első számlálás után Bush 1784 szavazatos előnyre tett szert. A keddi szavazáson Bush 246, Gore 260 elektor szavazatát kapta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!