Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Örülnek, hogy beszólhatnak

2000.11.14. 12:03
Ma van egy hete, hogy nem sikerült az amerikai elnökválasztás. Hogy nem jött össze, hogy nincs president elect. Hogy a fél világ az amerikaiakon röhög, amint a csillagos-sávos demokrácia hirtelen nem tudja, mi van.
Tegyük hozzá: tök jogos. Gyomorkavaró nézni, amint az amerikai külügyminiszter krízisről krízisre szökdécsel, földrészről földrészre, Kamuországból Pszeudoállamba viszi az etikus diplomácia (a micsoda?) üzenetét, nyomában bombázóraj, igét terjeszt a fekete kontinensen. Balján a pitiáner brit miniszterelnök, akinek még zilált és foltos a ruhája a legújabb észak-írországi moslék helyrekavarásától, rohan elmagyarázni a harmadik világnak, hogy mit hogyan, és ha nem, akkor mi lesz. Kereszténység helyett demokrácia a modern kor igéje. A teher a fehér ember vállán. Mécses vagyunk az éjfekete sötétségben.

"Nem csoda, hogy örülnek egypáran, hogy beszólhatnak. Gyomorkavaró nézni, amint az amerikai külügyminiszter krízisről krízisre szökdécsel, földrészről földrészre viszi az etikus diplomácia üzenetét, nyomában bombázóraj, igét terjeszt a fekete kontinensen. "

Nem csoda tehát, hogy örülnek egypáran, hogy végre beszólhatnak. Most rajtunk a sor, röhög nyilván Szaddám a bunkerben, meg az öreg Hafez a sírjában, a szír mészáros, aki udvariasan elmagyarázta egyszer egy amerikai tévécsatorna riporterének, hogy Szíria demokratikusabb, mint Amerika, mert hét párt is van, ott meg csak kettő. Hát nem volt igaza? Most lengessétek, ha van mit.

Tehát érthető. Viszont, ni, milyen mulatságos, hogy röhög a sok kis sunyi alak, hogy megtalálták az alkalmat, hogy beszóljanak a saját tornácukról. Van mit nézni. A már említett plain-and-simple gyilkosok és diktátorok mellett van még egy-két pöcsös, aki most villog. Muris nézni a jólfésült britjét a Sky News híradójában, amint gúnyosan és csodálkozást színlelve kérdezgeti a meghívott amerikai szakértőt, na most, te nyavalyás jenki, beszopatlak, hát hogy is van ez? Hogy lehet, hogy Bush lehet az elnök, ha Gore több szavazatot kapott? Hö-hö, hát nem undemocratic? Már senki nem emlékszik a valóban oldskool és antidemokratikus brit választási rendszerre, ami ennél ötvenszer jobban torzít, és 40 százalék körüli szavazattal kétharmados többséget ad. Meg a Lordok Házában punnyadó arcokra, akiket aztán tényleg soha senki nem kért fel a szervezkedésre.

"Viszont, ni, milyen mulatságos, hogy röhög a sok kis sunyi alak, hogy megtalálták az alkalmat, hogy beszóljanak a saját tornácukról. A Képmutatás örömünnepet ül."

Az oroszok is találtak időt szemétdombjuk tetején a gúnyolódásra, viccek járják be Moszkvát arról, hogy Vlagyimir Putyin nyerte a választást, meg hogy az orosz szavazatellenőröket kéne kiküldeni, majd ők rendet tesznek. Ja, majd ők. A kispályás, diktátornak is szánalmas, választásait általában egyszerű verekedéssel megnyerő, Hitler-bajuszos zimbabwei Mugabe elnök is bátorkodott javasolni saját megfigyelőit, megállapítása pedig, hogy ők egy ilyet szankciók nélkül meg nem úsznának, sejtetni engedi, hogy tényleg lövése nincs az egészről, kollégáival egyetemben. A Képmutatás és az Ostobaság örömünnepet ül.

,,Hosszú, nemzeti rémálmunk véget ért. Alkotmányunk működik, nagy Köztársaságunk kormányát törvények működtetik, nem emberek kegye." Ezt Gerald Ford mondta 1974-ben, röviddel Richard Nixon lemondása, egy valódi alkotmányos válság után. Tegyük fel a kérdést, melyik másik országban kezelték volna le azt ily' impozánsan? És a mostanit? Várjuk ki január 20-át!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?