Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Bush posztokat oszt

2000.12.17. 00:09
Colin Powell nyugalmazott táboronok személyében színes bőrű külügyminisztere lesz az USA-nak. George Bush megválasztott amerikai elnök szombaton jelentette Powell jelölését a külügyminiszteri tisztségre. Powell szerint a külföldi béketeremtő és békefenntartó műveletekben való amerikai részvétel körülményeit gondosan mérlegelni kell. Bush megnevezte a leendő nemzetbiztonsági tanácsadót,Condoleezza Rice-t és a Fehér Ház következő jogtanácsosát is, aki Texas állam legfelsőbb bíróságának eddigi elnöke lesz.
Powell (63) az idősebb Bush elnöksége alatt az Irak elleni Sivatagi Vihar fedőnevű hadműveletben vált világszerte ismert katonává. Az Öböl háború amerikai főparancsnoka színesbőrűként már abban a pozíciójában is elsőnek számított. Az USA történetében egyébként nem első eset, hogy egykori katona kerül az amerikai külügyminiszteri székbe. Ilyen értelemben Powell elődjének tekinthető Alexander Haig.

Colin Powell
volt katona a külügyminiszteri székben
Powell jelentős országos tekintélynek számító személyiség - aki katonai vezetői posztjáról 1993-ban mondott le - a republikánusok mérsékelt szárnyához tartozik, aki ellentétben a konzervatív szárnnyal támogatja a a nők döntési szabadságát a művi vetélés kérdésében, valamint helyesli azt is, hogy bizonyos munkahelyi alkalmazási, illetve egyetemi felvételi kvóták előírásával segítsék a hátrányos helyzetű társadalmi, etnikai csoportok - főként a feketék - előmenetelét, felemelkedését. A mostani választások érdekes részlete azonban, hogy az amerikai színesbőrű lakosság 90 százaléka Al Gore demokrata jelöltre szavazott ezen a választáson, ami hosszú idő óta a legrosszabb arány a republikánusok szemszögéből nézve.

További kinevezések

A CNN híradásai alapján biztosra vehető, hogy Condoleezza Rice politológus lesz Bush nemzetbiztonsági tanácsadója. A 46 éves Rice, aki korábban Bush nemzetközi politikai tanácsadója volt régi ismerős a texasi családban, hiszen a nyolcvanas években az idősebb Bush adminisztrációjában is dolgozott - a Szovjetúnióval kapcsolatos külpolitikai tanácsadóként.

Condoleezza Rice
politolológus a nemzetbiztonsági tanácsadó
A sajtó szintén vasárnapra várja texasi legfelsőbb bíróság elnökének, Al Gonzales-nek előléptetését. Gonzales várhatóan a Fehér Ház jogtanácsosa lesz a Bush adminisztrációban. A többi miniszteri tisztség betöltésére vonatkozó személyi javaslatát várhatóan két héten belül bejelenti a megválasztott amerikai elnök.

Powell: "fellépünk a tömegpusztító fegyverekkel szemben."

A személyét érintő bejelentés elhangzása után - kinevezéséhez az amerikai Szenátus jóváhagyása kell, ez azonban már formaság -, újságírók kérdésére válaszolva érintette az elkövetkező évek amerikai külpolitikájának várható irányvonaláról szólva kiemelte, hogy a külföldi béketeremtő és békefenntartó műveletekben való amerikai részvételekben gondosan mérlegelni kell minden ilyen irányú elkötelezettség értelmét, feltételeit és áldozatigényét, az összes kapcsolódó körülményt. A külügyminiszter-jelölt szerint az amerikai fegyveres erők ilyen jellegű igénybevételi mértéke jelenleg meglehetősen magas. "szövetségeseinkkel keményen fellépünk a tömegpusztító fegyverekkel és az ezekkel visszaélő országokkal szemben" - tette hozzá a miniszter-jelölt.

Álláspont a Közel-Keleti helyzetről

A leendő külügyminiszter a Közel-Kelettel, a békefolyamat amerikai előmozdításával kapcsolatban elmondta, hogy az amerikai külügyi vezetés a szemben álló felek igényeinek igazságos mérlegelésére törekszik majd, és fontosnak tartja nem csupán Izrael, hanem a palesztinok biztonságát is.

Az amerikai országos rakétavédelmi rendszer megteremtésének tervével kapcsolatban Powell azt aláhúzta: az ilyen rendszer azt hivatott elérni, hogy csökkenjen a hadrendben álló támadó fegyverrendszerek mennyisége.