Nem ígér könnyű Bush-kormányzást az új kongresszus

2001.01.03. 11:39
Szerdán alakul meg az amerikai kongresszus. A megosztott törvényhozás nem ígér könnyű kormányzást a Bush-kabinetnek; a demokrata és republikánusok vezetők egyelőre még a bizottsági helyek felosztásában sem tudtak megegyezni. Demokrata vezetők szerint Bush-nak nincs felhatalmazása konzervatív programjának megvalósítására.
Szerdán tartja alakuló ülését az új, 107. amerikai kongresszus. A Capitol Hillen ülésező amerikai törvényhozás aligha fogja megkönnyíteni az amúgy is súlyos legitimációs problémákkal küzdő George Bush dolgát - maga is megosztott ugyanis, jobban, mint évtizedek óta bármikor. A képviselőházban 221-212 arányú a republikánusok többsége, a szenátusban pedig ugyanannyi szavazattal rendelkezik mindkét párt; az alelnök 101-dik szavazata billenti csak a republikánusok felé a mérleget.

A demokraták szerint Bush nem valósíthatja meg konzervatív programját

Demokrata vezetők - Richard Gephardt a képviselőházban és Tom Daschle a szenátusban - azt mondták amerikai hírtelevízióknak, hogy Bush-nak nincs felhatalmazása konzervatív programjának megvalósítására. Bár Bush megnyerte a választást, több mint 300 ezerrel kevesebb szavazatot kapott demokrata ellenfelénél. A demokraták többek közt túlzottnak tartják Bush 1,3 billió dolláros adócsökkentését; ezt számos mérsékelt republikánus szenátor is ellenzi.

A tárgyalások továbbra is folynak a szenátus demokrata és republikánus vezetői közt a bizottsági helyek felosztásáról, egyelőre eredménytelenül. A demokraták ugyanannyi helyet követelnek maguknak, mint a republikánusok, és több bizottsági elnöki posztra is igényt tartanak.

A szenátusnak egyébként 19 új tagja lesz, köztük Hillary Clinton, jelenlegi First Lady is, aki New York államot fogja képviselni.  • Hírek
  • Bankszámla