Valér
-2 °C
0 °C

Új perek dönthetnek a floridai eredményről

2000.12.06. 13:15
Miközben Gore és Bush stábja a floridai legfelsőbb bíróságon zajló ügy folytatására készül, két másik, megyei szinten párhuzamosan folyó per dönthet az elnökség sorsáról. Ha a külföldi szavazatokkal foglalkozó eljárások során Gore javára döntenek, akkor a legfelsőbb bíróság döntésétől függetlenül a demokrata jelölt kerülhet az elnöki székbe.
Korábban, mint arról az Index is beszámolt, a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a floridai újraszámlálás ügyében az állam legfelsőbb bírósága illetékes. A keresetet a republikánusok nyújtották be, mivel azt szerették volna elérni, hogy a szövetségi bíróság mondja ki, hogy a kézi újraszámlálás indokolatlan, az állami bíróság döntése érvénytelen.

Al Gore
,,bármi lesz is a bírói döntés, mi azt elfogadjuk"
Fotó: Reuters
A floridai legfelsőbb bíróság ezek után azonban elutasította azt a demokrata kérést, hogy vizsgálják át az általuk vitatottnak tekintett 14 ezer szavazócédulát. A döntés ellen a demokraták fellebbezést nyújtottak be, az ezzel kapcsolatos meghallgatások szerdán kezdődnek. Davis Boies, Gore főügyvédje kijelentette: ,,bármi lesz is a bírói döntés, mi azt elfogadjuk".

Nem a legfelsőbb bíróság ítélete lesz a döntő?

Ennek ellenére a demokratáknak újabb esélyt jelenthet az a két per, amely a külföldön leadott szavazatokkal foglalkozik. A Seminole és a Martin megyei demokraták 15 ezer ilyen szavazatot akarnak érvénytelennek nyilváníttatni. Harry Jacobs ügyvéd indoklása szerint Sandra Goard, Seminole megyei választásokat felügyelő tisztségviselő 2126 hiányos republikánus szavazócédula esetében engedélyezte, hogy a számlálóbiztosok pótolják a hiányosságokat, míg ugyanezt nem engedte meg a demokrata voksok esetében.

A Seminole megyei bíróság kedden már elutasította a republikánusok, az ügy elvetésére vonatkozó kérését. Ha a demokraták ezeket a pereket megnyerik, az legalább ötezer plusz szavazatot jelenthet Gore-nak, ezzel az elnökség sorsa az ő javára dőlne el.

A demokraták kifuthatnak az időből

A demokraták azért siettetik a döntést, mert december 12-ig ki kell jelölni az állam elektorait, akik részt vesznek az Elektori Kollégium 18-ai ülésén, amely megválasztja az elnököt. Ha addig nem nevezik meg az elektorokat, akkor a Kollégium floridai résztvevők nélkül ül össze.

Florida állam parlamentje időközben jelezte, hogy ha az ügy megakad a bíróságokon, akkor valószínűleg az utolsó hivatalos eredmény alapján Busht támogató elektorokat jelölnek ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!