Zoltán
9 °C
21 °C

Nincs döntés a floridai szavazatvitában

2000.11.21. 08:13
Berekesztette az ülést és nem döntött a floridai Legfelsőbb Bíróság az elnökválasztás floridai szavazatszámlálásával és -összesítésével kapcsolatos vitás ügyben. A hét tagú testület Charles Wells vezető bíró közlése szerint kedd előtt biztosan nem hirdet ítéletet. Egyelőre nem tudni, hogy figyelembe kell-e venni a kézi szavazatszámlálás eredményét illetve, hogy önkényesen járt-e el a floridai szavazatszámláló testület elnöknője, Katherine Harris.
Mint arról beszámoltunk, Katherine Harris megtagadta, hogy a demokraták által egyes megyékben kezdeményezett - és határidőn túlnyúló - újraszámlálás eredményeit a végeredmény kihirdetésénél figyelembe vegye. Döntését előbb jóváhagyta egy megyei bíróság, majd a demokraták ismét megtámadták. Ezt követően a floridai Legfelsőbb Bíróság megtiltotta Harrisnek, hogy az elmúlt szombaton kihirdesse a floridai voksolás eredményét a tengerentúli szavazatok beérkezése után.

Charles Wells főbíró egy ügyvéddel vitatkozik a floridai Legfelsőbb Bíróságon, Tallahassee-ben
fotó: Reuters
Hétfő délután a floridai Legfelsőbb Bíróság két és fél órán keresztül figyelmesen hallgatta meg a felek szóban kifejtett álláspontját a floridai szavazatszámlálással és -összesítéssel kapcsolatban. Az alapkérdés az, hogy a jelenleg is folyó kézi számlálás majdani eredményeit figyelembe kell-e venni a voksok állami összegzésekor, vagy - miként azt a republikánusok állítják - az illetékes floridai kormányzati tisztségviselő, Katherine Harris a jogszerűség határain belül járt el, amikor megtagadta a határidőre a megyékből be nem érkezett adatok figyelembevételét.

A héttagú testületnek két kérdést kell mérlegelnie: a kézi szavazatszámlálás folytatása meghiúsíthatja-e a floridai elektorok részvételét az amerikai elnök december 18-ai megválasztásán. A másik az, hogy miért engedi meg a floridai törvény a kézi összeszámlálást, ha határidőt szab a szavazatösszesítésnek.

Mi van, ha nem jutnak semmire?
December 18-án ül össze az elektori kollégium, hogy megválassza az elnököt. Amennyiben a jogi hercehurca miatt még akkor sem születik döntés Floridában, úgy - és sokak szerint ez a Gore-kampány taktikájának a lényege - a jelenlevő elektorok fognak elnököt választani. Tehát a 25 floridai elektor kinn reked - márpedig nélkülük Al Gore vezet, 255:246 arányban. Illetve: hogy még komplikáltabbak legyenek a dolgok, még Oregon és New Mexico sorsa sem dőlt el. Amennyiben ez a két állam - ahol szintén újraszámolnak lelkesen - Bush-hoz kerül, úgy megfordul a helyzet: összesen 12 elektori voksot érnek ugyanis, ami már a republikánus jelöltet helyezné az élre.

Abban az esetben sem egyszerű a dolog, ha Florida Gore-é lesz, és ezzel megnyeri az elektori versenyt. A kongresszusnak ugyanis - január 6-án - jogában áll megtámadni az elektorok döntését. A ház - ahol republikánus többség van - elutasíthajta a floridai elektorok szavazatát, ami azt jelentené, hogy megint csak nincs döntés. Így a képviselőház szavazna az elnök személyéről, a szenátus pedig az alelnökéről.

Ráadásul a republikánus többség icike-picike a kongresszusban: ha semmire nem jutnak január 20-ig - Clinton mandátumának lejártáig -, akkor a képviselőház elnöke, Dennis Hastert, lesz az elnök. Ha ő alkalmatlan, vagy nem vállalja, úgy a szenátus elnökének fejére teszik a koronát. Ő azonban már 97 éves, tehát alkalmatlanság esete foroghat fenn, "továbbpasszintva" a Fehér Ház kulcsát Madeleine Albright külügyminiszterhez - aki cseh születése folytán szintúgy nem alkalmas. Larry Summers pénzügyminiszter - Amerika új ura?

A határidőre összesített - és a helyben leadott voksok tekintetében zömmel géppel átszámolt - szavazatok mérlege 930 szavazatnyi előnyt mutat Bush javára. Ebben már tükröződnek a tengerentúlról postán érkezett és figyelembe vett voksok, valamint a Volusia megyében határidőre elvégzett kézi újraszámlálás nyomán módosult adatok is.

A kézi számlálás alapján eddig kiértékelt előzetes adatok arról tanúskodnak, hogy amennyiben a Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, hogy a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni, automatikusan nem oldódnak meg a demokraták gondjai. Eddig ugyanis nem lehet kimutatni olyan nagyságrendű szavazatszám-növekedést Gore javára, ami nyilvánvalóan megfordítaná az erőviszonyokat. Palm Beach és Broward eddig 67 szavazatot hozott Gore-nak.

Florida állam igazságügy-minisztere azt indítványozta: vegyék figyelembe azokat a tengerentúlról, a hadseregtől érkezett szavazólapokat is, amelyeken van aláírás, de nincs postabélyegző. Az általános elvek szerint a postabélyegző kötelező lett volna, de számos, külföldi katonai megbízatást teljesítő helyen nem áll rendelkezésre amerikai szövetségi postai bélyegző, és a leveleket a tábori posta továbbította, így nem lehetett megállapítani a szavazó által történt elküldés időpontját.

A postabélyeg hiánya miatt mintegy ezer "távszavazatot" érvénytelenítettek Floridában, márpedig a figyelembe vett "távszavazatokkal" tudta Bush 300-ról 930 szavazatkülönbségre feltornászni előnyét, vagyis a "távszavazatokat" többségükben a republikánus jelölt kapta. Miután a republikánusok a postabélyeg hiányára hivatkozó érvénytelenítés nyomán azzal vádolták meg a demokrata számlálóbiztosokat, hogy "hadseregellenesek", a demokraták hajlani látszanak arra, hogy eltekintsenek ettől a hiányosságtól. Így azonban vélhetőleg a 930 szavazatkülönbségnél valamivel nagyobb hátrányt kell majd behoznia Gore-nak.