Viola
-5 °C
-2 °C

A legfelsőbb bíróság előtt Florida ügye

2000.12.01. 17:26
Az amerikai legfelsőbb bíróságon pénteken megkezdődött a felek szóbeli meghallgatása az elnökválasztás floridai szavazatszámlálásával kapcsolatos jogvitában. A tét az elnökválasztás kimenetele lehet.
A republikánusok azzal érvelnek, hogy a floridai legfőbb bírói fórum túllépett hatáskörén, amikor - mintegy elvonva a törvényhozó hatalmi ág jogosítványát - módosította az eredeti szavazatösszesítés törvényi határidejét, és ráadásul tette ezt a választás után, az eredményhirdetés előtt, vagyis menet közben megváltoztatva a szabályokat.

Kezdik unni az amerikaiak
Egy CBS-New York Times által végzett felmérés szerint az amerikai közvélemény 42 százaléka szerint itt az ideje, hogy Al Gore feladja a versenyt. Bár 48 százalék szerint még tovább kell küzdenie, ez markáns eltérés az elmúlt hét mutatóihoz képest.

A demokraták ellenérve: a floridai legfelsőbb bíróság nem változtatta meg a jogot, csupán értelmezte azt, amihez joga van a bíróságnak. A demokraták felhívják a figyelmet arra: Florida ide vonatkozó törvénye egyfelől ugyan valóban 7 napos határidőt szab a választás után a szavazatok összesítésére, ám másfelől szól arról is, hogy az összesítés előtt bármikor kérhető kézi újraszámlálás, márpedig annak lebonyolításához idő kell. Ha tehát egy megye például az összesítési határidő előtt egy nappal kéri a kézi újraszámlálást, akkor a gyakorlatban ezzel a lehetőséggel nem élhet, ha nem értelmezik rugalmasan a szavazatösszesítési határidőt.

Ha Gore javára dönt a bíróság, folytatódik a küzdelem

Ha a bíróság fenntartaná a floridai legfelsőbb bíróság döntését, és így szükségesnek mondaná a kézi számlálási adatok figyelembe vételét, akkor az még nem jelentene döntést a hitelesített eredmény ellen benyújtott demokrata kifogások tárgyában. Ebben az esetben tehát a küzdelem nyitott maradna. Ha ugyanis a floridai bíróságokon nem rendeződik időre az ügy, akkor a floridai törvényhozás - hogy ki ne csússzanak az elektorállítás december 12-i határidejéből - saját hatáskörében kijelölheti az elektorokat. Mivel a floridai törvényhozás republikánus többségű, az ilyen elektorokat nyilván Bush hívei közül jelölnék ki.

A pénteki legfelsőbb bírósági meghallgatáson mind a két fél 90 percben érvelhet az írásban már benyújtott álláspontja mellett. Hogy a bíróság ezután mikor határoz, egyelőre senki nem tudja megjósolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!