Móric
14 °C
17 °C

Floridában is folynak a meghallgatások

2000.12.02. 20:42
Az újraszámlálási vita a szövetségi legfelsőbb bíróság mellett a floridai Leon megyei bíróságon is folyik. A demokraták 14 ezer szavazat újraszámoltatását akarják elérni, míg a republikánusok a kézi számlálás érvénytelenítését kérik a bírótól. Bushéknak az is jó, ha minden szavazatot újraszámolnak a vitatott megyékben, mert azt úgysem lehetne befejezni az elektorok kijelölésének határideje előtt.
Al Gore ügyvédei azt kérik a bírótól, hogy rendelje el 14 ezer vitatott Miami-Dale-i és Palm Beach-i szavazat újraszámlálását. David Boies jogász szerint a legutolsó eredmény rengeteg érvényes szavazatot nem tartalmaz, viszont beleszámoltak érvényteleneket is. A demokraták megszólaltattak egy megfigyelőt is, aki szerint ilyen esetekben a kézi számlálás a legmegbízhatóbb.

Bush ügyvédei szerint viszont a floridai szavazatszámláló bizottság törvényesen járt el, és nincs ok a cédulák átvizsgálására. Korában a republikánusok jogászai arra kérték Sanders Sauls bírót, hogy ne csak 14 ezer, hanem a két megye összes szavazatát számolják újra. A demokraták szerint az ötlet csak időhúzásra jó.

A bíró ezek után a fővárosba, Tallahasseebe rendelte a több mint egymillió szavazatot, hogy a döntésig biztonságban legyenek. A november 256-i határidőig egyébként egyik megy sem tudta befejezni a kézi számlálást.

Pénteken Bush ügyvédei arra is rávették a bírót, hogy további 1,7 millió szavazatot (Broward, Volusia és Pinellas céduláit) foglaltasson le.

A demokraták azért siettetik a döntést, mert december 12-ig ki kell jelölni az állam elektorait, akik részt vesznek az Elektori Kollégium 18-ai ülésén, amely megválasztja az elnököt. Pénteken a bíróság elutasította azt a demokrata kérést, hogy a 14 ezer szavazatot azonnal számolják újra.