Natália
1 °C
7 °C

Floridában is folynak a meghallgatások

2000.12.02. 20:42
Az újraszámlálási vita a szövetségi legfelsőbb bíróság mellett a floridai Leon megyei bíróságon is folyik. A demokraták 14 ezer szavazat újraszámoltatását akarják elérni, míg a republikánusok a kézi számlálás érvénytelenítését kérik a bírótól. Bushéknak az is jó, ha minden szavazatot újraszámolnak a vitatott megyékben, mert azt úgysem lehetne befejezni az elektorok kijelölésének határideje előtt.
Al Gore ügyvédei azt kérik a bírótól, hogy rendelje el 14 ezer vitatott Miami-Dale-i és Palm Beach-i szavazat újraszámlálását. David Boies jogász szerint a legutolsó eredmény rengeteg érvényes szavazatot nem tartalmaz, viszont beleszámoltak érvényteleneket is. A demokraták megszólaltattak egy megfigyelőt is, aki szerint ilyen esetekben a kézi számlálás a legmegbízhatóbb.

Bush ügyvédei szerint viszont a floridai szavazatszámláló bizottság törvényesen járt el, és nincs ok a cédulák átvizsgálására. Korában a republikánusok jogászai arra kérték Sanders Sauls bírót, hogy ne csak 14 ezer, hanem a két megye összes szavazatát számolják újra. A demokraták szerint az ötlet csak időhúzásra jó.

A bíró ezek után a fővárosba, Tallahasseebe rendelte a több mint egymillió szavazatot, hogy a döntésig biztonságban legyenek. A november 256-i határidőig egyébként egyik megy sem tudta befejezni a kézi számlálást.

Pénteken Bush ügyvédei arra is rávették a bírót, hogy további 1,7 millió szavazatot (Broward, Volusia és Pinellas céduláit) foglaltasson le.

A demokraták azért siettetik a döntést, mert december 12-ig ki kell jelölni az állam elektorait, akik részt vesznek az Elektori Kollégium 18-ai ülésén, amely megválasztja az elnököt. Pénteken a bíróság elutasította azt a demokrata kérést, hogy a 14 ezer szavazatot azonnal számolják újra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?